Costa kávézó

Az Atletico Madrid 1999 óta először nyert bajnoki mérkőzést a Real Madrid ellen, ráadásul a Bernabeu stadionban győzte 1-0-ra a királyi gárdát. Ezzel hét forduló után is százszázalékos, csakúgy, mint a Barcelona, amely az Almeria vendégeként aratott 2-0-ás sikert.

Gerardo Martino a katalán csapat első edzője, aki ilyen „hetest” produkált a La Liga kezdeti szakaszában, a tréner azonban gondterhelt, mert Lionel Messi, az első gól szerzője megsérült – már az első félidőben le kellett cserélni –, és az orvosi előrejelzések szerint hetekig nem játszhat. Ebből a szempontból bevált a rotáció, mert az ezúttal a kispadra ültetett Neymar pihenten futballozhat Glasgow-ban a Celtic elleni BL-csoportmérkőzésen, ha már a virtuóz argentin nem szerepelhet a briliáns brazil mellett.

A Real Madrid „nagyjait” benevezték a madridi rangadóra, de a fehérek többsége – miként mondani szokás – nem volt a pályán. Az Atletico a játék képe alapján logikus és megérdemelt győzelmet ért el, s még a „királyiakkal” leplezetlenül rokonszenvező Marca című lap is azt írta: „Diego Costa kivégezte a Real Madridot.” A huszonnégy éves brazil csatárt tényleg nehezen – vagy egyáltalán nem – tudták a labdától elválasztani a formán kívül futballozó házigazdák, és a győztes gólt is ő lőtte, miután a brazil Filipe Luis úgy szerelte az argentin Di Mariát, mint apa gyermekét, majd a huszonegy éves spanyol Koke mesteri passzával a kávé- és futballistaexport vezető országának képviselője a kapuig menetelt.

A legnagyobb helyzetek a folytatásban is a szívósan védekező és mindvégig erősen összpontosító Atletico előtt nyíltak. Azt csak Tiago tudja megmondani, miként fejelt fölé teljesen zavartalan helyzetben az első félidőben, az viszont már Diego Lopez kapuson is múlt, hogy Diego Costa következő kiugrása nem zárult újabb góllal. A szünet utáni szakasz csúcseseménye azonban nem ez, hanem Koke csele és finom ívelése volt, melynek nyomán a felső lécről pattant ki a labda.

Az Atleticót a meccs végén száz szurkolója ünnepelte a madridi „Fehér Házban”, 79 745 drukker viszont apatikusan fogadta a látottaknak megfelelő végeredményt. A szünetben becserélt Gareth Bale-lel együtt 194 millió euróért láthatatlan Cristiano Ronaldo sem vitatta a városi rivális diadalának jogosságát („agresszívebbek voltak, többet futottak, mint mi” – mondta), Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz edzője pedig arról beszélt, hogy az ellenfél elszántabban, koncentráltabban, sebesebben, nagyobb területen futballozott. Épp csak azt nem említette „CR7” és a szakvezető, hogy még örülni kell a 0-1-nek...

Real Madrid - Atletico Madrid 0-1 (0-1)

Madrid, Bernabeu stadion, 79 845 néző. Jv.: Mateu Lahoz.

Real Madrid: Diego Lopez – Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Fabio Coentrao –Di Maria (Bale, 46.), Illarramendi (Modric, 46.), Khedira, Isco (Morata, 73.), Cristiano Ronaldo – Benzema.

Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis – Arda Turan (Cristian Rodriguez, 89.), Tiago, Gabi, Koke – Diego Costa (Leo Baptistao, 85.), David Villa (Raul Garcia, 87.).

Gól: Diego Costa (11.).

A bajnokság élmezőnye: 1. Barcelona 21 pont (24-5-ös gólkülönbség), 2. Atletico Madrid 21 (19-5), 3. Real Madrid 16.

Diego Costa elcsendesíti a Bernabeu stadiont
Diego Costa elcsendesíti a Bernabeu stadiont FOTÓ: REUTERS JUAN MEDINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.