Mi az, hogy tetszik a rendszer!

„Noha egyelőre kevés visszajelzés érkezett, így a tapasztalatokat még nem tudom megosztani, az biztos, hogy a rendszer működőképes” – reagált érdeklődésünkre Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója annak kapcsán, hogy a szervezet szeptember elseje óta úgynevezett kiemelt edzői státuszban alkalmazza huszonhat sportág mintegy százötven szakemberét.

A trénerekkel egyelőre január végéig kötöttek munkaszerződést; bérüket és az ahhoz tartozó járulékokat egyaránt a MOB fizeti. Az edzőket három plusz egy kategóriába sorolták, a fizetések havi nettó 200 ezer és egymillió forint között mozognak. (A pluszkategóriába azok kerültek, akiknek korábbi eredményeik, szakmai felkészültségük alapján a legmagasabb fizetési osztályban lenne a helyük, ám az elmúlt időszakban nem volt olyan neveltjük, aki miatt „alanyi jogon” járna részükre a tagság az elit csoportban.)

Fábián úgy véli, az említett gázsi már bármely, esetleg külföldi ajánlaton merengő szaktekintély számára tárgyalási alap, a hivatalos megbecsülés pedig különleges ösztönzést jelent a sokszor méltatlan körülmények között dolgozó mestereknek.

A munkaszerződéseket a MOB köti az edzőkkel, ám a megállapodásokon ott szerepel a sportági szövetség, illetve – amennyiben az érintett kötődik valamely klubhoz – az egyesület pecsétje is. Az alkalmazás kritériuma a középfokú szakirányú végzettség; az olyan tanítvány, aki világversenyeken vesz részt, és azokon eredményesen szerepel; továbbá az, hogy a szakember máshonnan nem vehet fel fizetést tréneri tevékenységért.

„A szövetségi kapitányok, vezetőedzők szinte kivétel nélkül bekerültek a kiválasztottak közé” – említette a sportigazgató, aki megjegyezte azt is: „Bár a rendelkezésünkre álló források miatt egyelőre csupán január végéig köthettük meg a szerződéseket, azokat februártól értelemszerűen meghosszabbítjuk. A rendszerbe egyébként a jövőben bárki arra érdemes bekerülhet, de az, aki valamilyen szempontból képtelen megfelelni a követelményeknek, ki is kerülhet onnan.”

Dr. Szabó Tünde úszószövetségi főtitkár szerint nem volt nehéz a választás, mert a tizenhét kiszemelt edző mindegyike messzemenőkig megfelel az elvárásoknak. „Jobb kedvvel, hitükben megerősödve dolgozhatnak mostantól a szakemberek, s ez az a többlet, amelyből az egész sportág profitálhat. Anyagi értelemben a szövetség nem érzékel változást, nincs felszabaduló forrásunk, mert a válogatottaknál dolgozó trénerek bérezése eddig sem bennünket terhelt, hanem – a Gerevich-ösztöndíj révén – az államot.”

Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke rendkívül pozitív döntésnek tartja a kiemelt edzők fizetésének emelését, de megemlíti, hogy a lépés nyomán feszültségek is keletkezhetnek. A sportági szervezetek feladata, hogy a második vonalban tevékenykedő trénerek anyagi helyzetén javítsanak.

Éppen ezért az elöljáró és munkatársai igyekeznek elérni, hogy az új szisztéma bevezetése után szabaddá váló forrásokat ne vonják el, s azt a pénzt, amelyet eddig a toptrénerek különféle ösztöndíjrendszerek keretében kaptak meg, a többiek között oszthassák el.

Dr. Magyar Zoltán, a tornaszövetség elnöke úgy véli: a rendszer legnagyobb hozadéka az, hogy az edzők itthon maradnak, mi több, hazatérnek külföldről. „A tornasportban rengetegen tevékenykednek a határokon túl, s ha őket sikerülne visszacsábítanunk, az komoly szakmai előrelépés záloga lehetne. A fiatal, pályakezdő mesterek előtt pedig ott állhatnak az élő példák: ha azt látják, hogy Berki Krisztián felkészítője egymillió forintot keres, akkor azt raktározzák el magukban, hogy nálunk megbecsülik a legjobbakat. Ebben a szakmában az érzelmi és az anyagi motiváció egyaránt fontos, a helyzet azonban akkor ideális, ha a kettő együtt jelenik meg. És most valami ilyesmi történik.”

Berki Krisztián olimpiai bajnok. Sport (sorozat) I. díj
Berki Krisztián olimpiai bajnok. Sport (sorozat) I. díj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.