Csalásban világelsők

A világ legagresszívabb és legnagyobb fogadási csalásokkal foglalkozó bűnszervezeteként jellemezte Ronald Noble, az Interpol elöljáróinak egyike azt a szingapúri bázissal munkálkodó, nemrégiben leleplezett csoportot, amelynek tevékenysége Magyarországra is kiterjedt.

A Today című szingapúri lapban megjelent cikk szerint a nyomozó úgy véli, azért jelzésértékű a maffiahálózat vezetőinek letartóztatása, mert már sokan azt hitték, a banda kulcsfigurái érinthetetlenek. (Nem szólva arról, hogy a csalások elleni nemzetközi harcban is fontos lépés volt az akció, mivel az ázsiai bűnözők lényegében minden kontinensen „dolgoztak”.) Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó források azt állítják: Dan Tan szingapúri üzletember, az előállítottak egyike volt a banda feje.

Az illetékesek már most több száz mérkőzés manipulálásával gyanúsítják az ázsiai szervezetet, s e találkozók sorában föllelhető világbajnoki selejtező és BL-kvalifikációs meccs egyaránt. S ami idehaza a leginkább érdekes: a magyar hatóságok is több mérkőzés illegális befolyásolásával vádolják Tant. (Ezek közül nem minden találkozót játszottak idehaza.) Az üggyel összefüggő per már elkezdődött. Az első tárgyalási napon a vádat ismertették: tizenheten álltak a bíróság elé a Fővárosi Törvényszéken.

Az nem véletlen, hogy a legjelentősebb bűnszervezetek egyike „eltalált” Magyarországra is.

Ahogyan korábban több vizsgálat is kimutatta: nagyobb a fogadási csalások veszélye ott, ahol csúsznak a bérek. A FIFPro nevű játékosszakszervezet által készített, Fekete könyv címet viselő jelentésből pedig az derült ki: Kelet-Európában a játékosok csaknem fele nem kapja meg időben a fizetését. A tanulmány azt is kiemelte, hogy a labdarúgók jogilag is kiszolgáltatottak.

Azaz errefelé minden feltétel adott volt ahhoz, hogy a fogadási csalások behálózzák a futballt...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.