Száguldás vagy sétagalopp?

Mindinkább úgy tetszik, Sebastian Vettel és csapata, a Red Bull kivételével lassan már senki nem akad, aki szerint érdemes volna még komolyabban foglalkozni az idei, „lefutott” Forma–1-es évaddal.

A háromszoros világbajnok ugyanis – a hét végi Szingapúri Nagydíjjal együtt – hét futammal a világbajnokság vége előtt 53 ponttal vezeti a tabellát. Már a bő két futamgyőzelemnyi fór is tetemesnek mondható, ám a német mintha csak az utóbbi hónapokban kapta volna el igazán a ritmust: a legutóbbi hat versenyből négyet megnyert, és az elmúlt két évben ő győzött a most – helyi idő szerint – vasárnap este nyolckor esedékes, lámpafényes derbin.

Miközben Vettel egyre közelebb kerül negyedik világbajnoki győzelméhez – ezzel az vb-címek toplistáján lassan maga mögött hagyja (mások mellett) Niki Laudát, Ayrton Sennát, és beéri Alain Prostot –, riválisai már 2014-re összpontosítanak. Még a – legalábbis matematikailag – versenyben lévő Ferrari köreiben sincs ez másként. Az olaszok fogadkoznak ugyan, hogy a pontverseny második helyén álló Fernando Alonso az utolsó kanyarig harcol, ám a spanyol autós már hetekkel ezelőtt jelezte: a lemaradás pontokban, s ami fájóbb, tempóban is túl nagy, így lényegében csoda kellene Vettel legyőzéséhez.

Ezzel persze – minden „duma” ellenére – a csapatvezetés is tisztában van, ezért is határozott viszonylag hamar a jövő évi felállásról, azaz Felipe Massa menesztéséről és Kimi Räikkönen szerződtetéséről. A nemzetközi szaksajtó tudni véli: épp Alonso tehet arról, hogy a hűséges és segítőkész brazil helyett egy komoly rivális lesz az új munkatársa. A hírek szerint ugyanis Luca di Montezemolo Ferrari-elnök megbocsáthatatlannak tartja, hogy Alonso többször is nagy nyilvánosság előtt bírálta a Ferrarit, amiért túl lassú a kocsija.

Ennek nyomán döntött úgy a vezérkar, hogy szakít a régi hagyománnyal, amely szerint mindig első és második számú pilótát foglalkoztat. Vagyis egyfajta büntetésként sorolja vissza nem kiemelt autóssá Alonsót. Bár sokan feszült viszonyt jósolnak a két klasszis között, Räikkönen azt mondta: „Nem vagyunk már húszéves kölykök, nem lesz gond.” Aztán némi iróniával tette hozzá a híresen szűkszavú finn versenyző: „Ha mégis lennének viták, akkor azokat majd megbeszéljük.”

Bár az idei vb sokak szerint eldőlt, a ringen is akadnak még hírek. A városi pályán tartott első edzésen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb Mark Webber és Vettel előtt, a második gyakorláson azonban már a „három és félszeres” világbajnok futotta a legjobb időt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.