Orosz rulett

Noha pénteken is három kategória – két női súlycsoport, valamint a kötöttfogásúak közül elsőként bemutatkozó 55 kilósok versenye – szerepelt a budapesti birkózó-világbajnokság műsorán, eleinte az ünneplésnél az emlékezésre volt több okunk.

Ezen a napon nevezték el a ceglédi sportcsarnokot Gál Józsefről, a sportág első magyar világbajnokáról, s ekkor iktatták be hivatalosan is a Hall of Fame-be, vagyis a birkózó Hírességek Csarnokába a hetvenes–nyolcvanas évek két kiválóságát, az 1980-ban olimpiai bajnok Kocsis Ferencet és az 1986-ban vb-első Gáspár Tamást: előbbit versenyzői, utóbbit főleg sportvezetői pályafutása elismeréseként.

Miközben képzeletben erősen lengettük a kalapunkat a Polyák Imre, Kozma István és Hegedüs Csaba után negyedik, illetve ötödik magyarként kitüntetett sportemberek tiszteletére, a Papp László Sportaréna délutáni műsorát követve azt kellett rögzítenünk, hogy a létesítmény egyelőre nem a nagyságok tegnap szőnyegre álló hazai utódai miatt lesz a hírességek csarnoka.

A két magyar női birkózó villámlátogatást tett Zuglóban: Godó Kitti (67 kg) a német Fockentől 8:2-re, Németh Zsanett (72) az észt Mäétől tussal kapott ki, úgyhogy minden figyelmünket Módos Péter szereplésének szentelhettük. London bronzérmese már az első meccsén a frászt hozta szurkolóira, tekintve, hogy 5:8-ról fordított az iráni Fagiri ellen (tus 10:8-nál), majd a norvég Rönningennel kínlódott meg, de végül fölülmúlta az északit is: bár 2:2-vel zárt, a későbbi akciót ő hajtotta végre, s ez döntött.

Az észak-koreai Jun Von Csollal szemben már a négy közé jutás volt a tét, de az ázsiai nem egészen két percet engedélyezett csupán a huszonöt éves magyarnak (0:7). Ugyanakkor ettől kezdve éppen Módos lett a távol-keleti legnagyobb szurkolója, és az nem is okozott neki csalódást: bejutott a döntőbe, így a Kertváros SE versenyzője megkapta az esélyt, hogy a vigaszágról bejátssza magát az esti programba. S ő ki is használta az alkalmat, a horvát Lizatovicon bemutatott két hárompontos dobásának köszönhetően a „kisdöntő” résztvevője lett.

A bronzmérkőzés azonban nem kezdődött jól az Universiade-győztes – ám jelentős nemzetközi eseményen még soha nem szereplő – orosz Ivan Tatarinov ellen: a vetélytárs egy parterhelyzet után két pontot kapott, sőt a szünet után már 3:0-ra vezetett. Módos ekkor láthatóan nagyon megorrolt riválisára, és szinte önkívületi állapotban próbált fogást találni rajta. Az akarásnak nem nyögés, hanem pazar akciók sora lett az eredménye: Módos annyiszor pörgette meg az oroszt, hogy az egy rulettkeréknél tüsténkedő monte-carlói krupiénak is becsületére vált volna.

Honfitársunk másodpercek alatt 7:3-ra fordított, és már csak az volt hátra, hogy – karrierje első világbajnoki medálját ünnepelve – Struhács István fogásnemi szakágvezető karjaiba vesse magát. Ha még nem is Kocsis, nem is Gáspár, de erre az estére kétségkívül híresség vált Módos Péterből is.

Nők. 67 kg: 1. Alina Sztadnik-Mahinyina (ukrán), 2. Anaka (kanadai), 3. H. Ochirbat (mongol) és Doso (japán). 73: 1. Zsang Feng-liu (kínai), 2. Vorobjova (orosz), 3. Gray (amerikai) és B. Ochirbat (mongol). Kötöttfogás. 55: 1. Jun Von Csol (észak-koreai), 2. Csoj Gju Dzsin (dél-koreai) 3. Módos Péter és Amoyan (örmény).

A hét végi program (kötöttfogású kategóriák). Ma: 60 kg (Kozák István), 84 (Lőrincz Viktor), 96 (Kiss Balázs).

Holnap: 66 (Lőrincz Tamás), 74 (Korpási Bálint), 120 (Deák-Bárdos Mihály).

Módos honfitársunk önként repül
Módos honfitársunk önként repül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.