Nápolyi szelet, barcelonai krém

Ha magyar csapat nem is, legalább magyar játékos bemutatkozhat ma a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. Legalábbis a Kicker című német szaklap előrejelzése szerint a Steauát fogadó Schalke kezdő tizenegyében kap helyet Szalai Ádám. A válogatott center aligha panaszkodhat a kiszolgáló egységre, elvégre a Farfan, Boateng, Draxler hármas felel majd az előkészítésért. S ha a gelsenkircheni együttes nem szeretné, hogy kétséges legyen a továbbjutása, nem engedheti meg magának a hazai pontvesztést a román rivális ellen. Az E jelű kvartett másik találkozóján a Chelsea az FC Baselt látja vendégül. A The Guardian című brit újság összeállítása a BL-évad tíz legnagyobb kérdése között említi, mire megy José Mourinho az arisztokratikus kékek szakvezetőjeként az első számú klubtornán. Az edző megnyerte a trófeát a Portóval és az Internazionaléval, ám első londoni korszakában nem tudott európai csúcsra jutni, ahogyan a Real Madrid szakvezetőjeként sem. Pedig a spanyol fővárosban az első számú cél az volt, hogy visszavezesse a királyi gárdát a kontinens trónjára. Hogy a londoni garnitúrával sikerrel jár-e, az rejtély, ám a fogadóirodák bíznak benne: a Chelsea-t az öt legesélyesebb csapat közé sorolják. Igaz, az FC Basel elleni mérkőzésen még aligha derül ki, hogy a bukmékerek tévednek-e vagy sem.

Arra sem várható válasz az első fordulóban, hogy az F csoportból melyik két együttes lép tovább. Az viszont biztos: a Napoli, Dortmund, Arsenal, Marseille kvartett a legkiegyensúlyozottabb négyesek egyikét alkotja. Ráadásul az együttesek formájára sem lehet különösebb panasz. A Napoli százszázalékos teljesítménnyel vezeti az olasz bajnokságot, miként mai ellenfele, a Dortmund a németet. Nem csoda, hogy Jürgen Klopp, az előző kiírásban döntőig jutó garnitúra trénere elégedett a társulat idei szereplésével. Marco Reus príma produkcióinak egyike után például megjegyezte, hogy kezdő edzőként még azt szerette, ha pontosan tudja, mit csinál a futballistája a következő pillanatban. Ám labdarúgója fantáziagazdag megoldásai megkedveltették vele a váratlan húzásokat...

Ilyenekből aligha lesz hiány a H csoportban, amelyben a Messi, Neymar (argentin, brazil...) álompárossal felvonuló Barcelona is helyet kap. Ha az ellenfelek ragyogó múltjából indulunk ki, szükség is lesz a zsenik mutatványaira a mérkőzéseken. Minden együttes volt ugyanis BEK- vagy Bajnokok Ligája-győztes: a Milan (7), a Barcelona, az Ajax (4–4) és a Celtic (1) összesen tizenhatszor diadalmaskodott. Nem okozna meglepetést, ha e szám növekedne, elvégre a katalán klub a favoritok egyike. A Bajnokok Ligájában ma először „vezénylő” Gerardo Martino edző ugyanakkor azt mondta: az első számú cél a bajnoki cím megvédése, a BL-diadal csak a hab lenne a tortán. Az biztos, hogy a premier – az eredménytől függetlenül – szomorú lesz a szakvezető számára: édesapja ugyanis meghalt, így a tréner az Ajax elleni meccs után rövid időre hazautazik Argentínába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.