Amszterdamtól Szentpétervárig

Erős vetélytársakat kell megelőznie Budapestnek, ha otthont akar adni a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság néhány mérkőzésének.

Lejárt az előzetes jelentkezés határideje, s az már nyilvános, hogy Belgrád, Szófi a, Prága, München, Bázel, Athén, Lyon, Stockholm, Amszterdam, Oslo, Szentpétervár, Isztambul és Jeruzsálem beadja pályázati anyagát az UEFA-hoz. Ehhez a mezőnyhöz még az itáliai városok egyike, Milánó vagy Róma csatlakozik. Amint arról már többször beszámoltunk, a hét év múlva esedékes kontinenstorna lesz az első olyan viadal, amelyet nem egy vagy két országban, hanem tizenhárom ország egy-egy településén bonyolítanak le.

A jelentkezők két „csomagra” pályázhatnak. Az egyik a két elődöntőt és a finálét, a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses találkozót foglal magában. Az utóbbi szekcióban tizenkét győztest hirdetnek jövő szeptemberben. A végleges pályázatokat április 25-ig kell majd eljuttatni az UEFA-hoz. Csányi Sándor MLSZ-elnök kedden, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platini UEFA-elöljáróval közösen tartott tájékoztatóján jelentette be, hogy Magyarország benyújtja a dokumentációt, s az újjáépülő Puskás Ferenc stadionban rendezné a meccseket. A kandidatúra alighanem jó esélyekkel indulna a versenyben, elvégre Magyarország korábban többször is pályázott, s Budapesttel kapcsolatban aligha vetődnek fel érdemi kifogások.

Az egyetlen akadály, hogy az eseményre alkalmas aréna nincs a városban. A kormányfő garanciát vállalt ugyan a beruházás megvalósítására, ám az építkezés még nem kezdődött el. A jövő évi költségvetésben egy jelentős tételnek már meg kell jelennie, mert az európai szövetség nyilván nem kockáztat azzal, hogy makettnek ítéli a rendezést. Még akkor sem, ha a rizikó kicsi, mivel ha kiesne egy város, a szervezet könnyedén pótolhatná. Minden bizonnyal akad olyan település, amely örömmel duplázná meg az adagját. Münchent vagy Amszterdamot nemigen rázná meg, ha több meccsnek adhatna otthont...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.