Finn figura

„Nem lesz jó vége annak, ha ezek ketten összekerülnek” – így fogalmazott Jackie Stewart, a hatvanas–hetvenes évek legendás, háromszoros világbajnok pilótája. „Ez egy nagyon erős páros lesz” – mondta Christian Horner, az utóbbi négy évben sikert sikerre halmozó Red Bull csapatfőnöke.

Finoman szólva is szokatlan, ha két, a Forma–1-et „meglehetősen jól” ismerő és értő szakember ennyire másként látja ugyanazt. Márpedig mindketten ugyanarról beszéltek: a Ferrari tegnapi bejelentéséről, amely szerint az év végén menesztik Felipe Massát, és jövőre visszatér a csapathoz Kimi Räikkönen, így a finn pilóta lesz Fernando Alonso csapattársa 2014-ben.

Bármilyen furcsa is, alighanem Stewartnak és Hornernek egyaránt igaza lehet. A Ferrari merész, de az elmúlt hetek pletykadömpingje után korántsem váratlan döntése ugyanis erősen „kétesélyes”. Az olaszokhoz öt év után visszatérő Räikkönen annyiban feltétlenül jó választás, hogy egyszer már bizonyított, hiszen 2007-ben az olasz istállónál lett világbajnok. S tudható az is, kétéves kihagyása ellenére sem lett lassabb, sőt a riválisokhoz képest gyengébb Lotusszal tavaly még nem, ám az idén sokáig még a vb-címre sem tűnt esélytelennek. Ennek nyomán borítékolható: jóval eredményesebb lesz, mint az utóbbi időben már másodhegedűsnek is gyenge brazil Massa. Elég, ha csak azt nézzük: jövőre a Ferrari lesz az egyetlen csapat, amelynek mindkét pilótája világbajnok... Másfelől viszont, a két versenyző vérmérsékletét ismerve, Stewart aggályai sem alaptalanok. A kétszeres spanyol világbajnok minden eddigi csapatánál főszerepet követelt magának, és nem riválist, hanem hátvédet akart társnak. Azt pedig már tudjuk, milyen az, amikor nem ő az első számú pilóta: 2007-ben, amikor a McLarennél Lewis Hamilton az „egyenrangú” társa volt, utasítások sorát hagyta figyelmen kívül, a Hungaroringen pedig máig emlegetett húzással tartotta fel kollégáját. Az pedig egészen biztos, hogy Räikkönen annyiban biztosan nem egy Massa: a finn nemegyszer megmutatta már, hogy „tesz” a csapatutasításra, ha még ő is versenyben van a győzelemért.

Mindezzel persze maguk az érintettek egyelőre nem foglalkoznak, még csak a kötelező tiszteletköröket futják. Räikkönen jelezte, örül annak, hogy újra Ferrarit vezethet. A csapatfőnök, Stefano Domenicali bízik a páros sikerében, Alonso pedig amellett, hogy röviden köszöntötte új kollégáját, elsősorban a csapattól nyolc év után elköszönő Massáról szólt: méltatta tehetségét, gyorsaságát, továbbá – igen tiszteletre méltó módon – megköszönte neki a „rengeteg segítséget”. Persze volt is miért hálálkodnia, hiszen Massa mindvégig hűséges „fegyverhordozónak” bizonyult, elég csak azt említeni, legutóbb a hét végi Olasz Nagydíjon is simán maga elé engedte Alonsót. A spanyol mélta tása amúgy ugyancsak jól jöhet Massának: egyelőre erősen kétséges, lesz-e helye jövőre a 2008-as vb-t csupán egyetlen ponttal elvesztő brazil versenyzőnek.

Miközben most még szinte minden a Ferrari döntéséről szól, érdemes megemlíteni: Räikkönen átigazolásával – most úgy tűnik – már csak egyetlen ütőképes autó, a finn megüresedő Lotusa maradt szabadon 2014-re. A hírek szerint erre az ülésre Nico Hülkenberg (Sauber) a legesélyesebb.

Kimi Räikkönen még feketében
Kimi Räikkönen még feketében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.