Alonso: hajrá?

„Sorsdöntő lehet ez a futam, ha versenyben akarunk maradni a világbajnoki címért, akkor most kell nagyot dobni” – így nyilatkozott a hétvégi Olasz Nagydíj előtt Fernando Alonso (Ferrari).

Csapata vezetése pedig rögvest ráerősített a spanyol pilótára, azt ígérve: „minden eddiginél ütőképesebbek lesznek az autók” az év talán legfontosabb hétvégéjén. A kétszeres világbajnok „drámai” nyilatkozata és az istálló szokásosnál is vehemensebb fogadkozása aligha meglepő. Egyfelől azért, mert Monzában hazai pályán állnak rajthoz a Ferrarik, másfelől pedig azért: a kétszeres világbajnok a pontverseny második helyén áll ugyan, ám az utóbbi futamokon finoman szólva is hektikusan teljesített a gépe, így már 46 pont a hátránya az éllovas Sebastian Vettel (Red Bull) mögött.

Noha még nyolc futam hátravan az idei szezonból, Alonso és a Ferrari kétségkívül nem túloz: ha most sem sikerül változtatniuk az erőviszonyokon, akkor a háromszoros világbajnok német pilótát lassan-lassan tényleg már csak matematikailag lehet befogni... Az viszont erősen kérdéses, tud-e fordítani az itáliai csapat. Monzában ugyanis legutóbb – hazai pálya ide vagy oda – három éve tudott nyerni. Ráadásul a pénteki szabadedzések eredményei sem a vörösök fölényére utalnak.

Az első gyakorláson ugyanis az összetettben 58 pontos hátránnyal a harmadik helyén álló Lewis Hamilton (Mercedes) futotta a legjobb időt, igaz, Alonso előtt. A második tréningen pedig a két Red Bull-pilóta, Vettel és Mark Webber volt a leggyorsabb, a spanyol pedig csak ötödik lett. Ezzel együtt érdemes felidézni Vettel szavait: „Olaszországban soha nem szabad leírni a Ferrarit.” Bár a hírek zöme most Alonso vb-esélyeinek életben tartásáról szól, azért az átigazolási piacon is akadnak fejlemények. Mindenekelőtt az, hogy a Red Bull – hosszas vívódás után –úgy döntött: az év végén visszavonuló Webbert a Toro Rossónál versenyző, szintén ausztrál, s nem kevésbé tehetséges Daniel Ricciardo váltja majd.

Noha az egyik legfontosabb ülés elkelt, azért jócskán akad még nyitott kérdés. Az például, hogy mihez kezd jövőre a finn Kimi Räikkönen, akit korábban a Red Bull-lal is hírbe hoztak. A pilóta egyelőre nem nyilatkozik erről, ám továbbra is tartják magukat azok a pletykák, melyek szerint 2014-ben a Lotustól visszatérne a Ferrarihoz a gyengén teljesítő Felipe Massa helyére – de már nem biztos, hogy Alonso mellé. Olaszországban ugyanis olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a spanyol visszatérne a McLarenhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.