A románoknak az iksz is vereség

Extra biztonsági intézkedéseket vezettek be a vb-selejtezőre, a magyar szektor kivételével telt ház lesz a meccsen.

Már a döntetlen is vereség – vélik a román futballvezetők a magyar válogatott elleni vb-selejtező előtt. „A cél a három pont megszerzése, mert különben lőttek a továbbjutásnak. Bennünket főként a péntek esti mérkőzés érdekel, még ha két találkozó előkészítésén dolgozunk is” – mondta sajtótájékoztatóján Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség elnöke. (A jövő kedden Törökország legjobbjait fogadja Bukarestben a román csapat.)

Victor Piturca szövetségi kapitány szintén azt hangoztatja: együttesének feltétlenül nyernie kell, hogy esélye maradjon a csoport második helyére, mivel a magyarok jelenleg egypontos előnyben vannak a románokkal szemben a csoportban. „Hatalmas pszichés nyomás alatt játszik majd mindkét csapat – tette hozzá –, de bármilyen nagy a presszió, az utolsó sípszóig küzdeni kell.”

– Ha kétszázezer hely lenne a Nemzeti Arénában, az is megtelne pénteken – érzékeltette a várakozást Dumitru Dragomir, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga elnöke, aki megjegyezte azt is: – Erősebb bajnokságunk van, mint Magyarországnak, jobbak a játékosaink, még a stadionunk is szebb, és a gyep is új. – Kitért arra is: szerinte nem hátrány, hogy a román játékosok alacsonyabbak. – Nem kell Góliátnak lenni. Messi is kicsi. És Hagi talán nyárfa volt?

A román válogatott játékosok nyilatkozataiban visszaköszön a magyarok fizikai fölénye. „Ellenfelünk fizikailag erősebb, de ez csak annyiban fontos, hogy jobban oda kell figyelnünk a rögzített helyzetekre” – vélekedett erről Bogdan Stancu, a csatárok egyike, aki kárpótolni akarja magát budapesti kihagyásaiért. Ő azt is megemlítette, hogy több magyar játékos erős bajnokságban játszik.

A románok a csapat összjátékára és labdarúgóik technikájára alapoznak. Ezért ragaszkodott a szövetségi kapitány ahhoz, hogy a Nemzeti Arénát üzemeltető bukaresti önkormányzattal kicseréltesse a pálya borítását. Az új gyepszőnyegre 200 ezer eurót költöttek, és hétfőre készült el.

Dorin Goian,a görög Aszterasz Tripolisz futballistája szerint Szalai Ádám jelenti a legnagyobb veszélyt a román csapatra: a hátvéd úgy véli, a Schalke csatára a legapróbb figyelmetlenséget is képes kihasználni, és el tudja dönteni a találkozót. Goian hangsúlyosan megjegyezte, hogy számít a szurkolók feltétel nélküli támogatására, főleg azokban a pillanatokban, amelyekben a magyar csapat dominál. „Egyetlen pontot sem szerzünk, ha a szurkolók már az első negyedórában lehurrognak bennünket és lemondásokat követelnek” – szögezte le.

A publikum támogatása a szövetség kapitány szerint is döntő lehet. „A közönség a tizenkettedik játékossá válhat, és a nézők segítségével kivívhatjuk a győzelmet” – vetítette előre. Ám, ahogyan Goian is utalt rá, a bukaresti szurkolótábor meglehetősen szeszélyes. Piturca korábban többször is vidékre vitte játszani a válogatottat, mert gyengébb pillanataiban a csapat nem kapott megfelelő buzdítást a fővárosi nézőktől.

A mennyiség miatt ezúttal semmiképp sem kell izgulnia a román szakvezetőnek: úgy tetszik, pénteken csupán a magyar szektorban lesznek üres helyek. A piacra dobott 46 ezer jegyből szerda délig mindössze ötezer maradt, de nem kétséges, hogy ezek is gazdára találnak, hiszen az előző másfél nap alatt több mint 15 ezer belépő kelt el. A magyar szövetség ötezer tikettet igényelt, de azokból csak 2800 fogyott el. A fennmaradó jegyeket az itteni szövetség nem adja el a román szurkolóknak, hogy megelőzze az esetleges konfliktusokat.

Egyébként rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Bukarestben a vb-selejtezőre. A rendfenntartó erők közlése szerint három magyar szurkolóhoz egy-egy biztonsági embert rendelnek, hogy elejét vegyék a táborok közötti bármiféle érintkezésnek. Victor Ponta román miniszterelnök pedig reményét fejezte ki, hogy nem lesznek sovén és idegengyűlölő megnyilvánulások a pénteki meccsen. Egyúttal felszólította a román szurkolókat, hogy „adjanak leckét európai viselkedésből”.

 

Közös emlék márciusból: magyar–román zárt kapus selejtező a Puskás stadionban
Közös emlék márciusból: magyar–román zárt kapus selejtező a Puskás stadionban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.