Nagy Futball Lesz

Vége a keservesen hosszú, február eleje óta tartó böjtnek: újra itt az NFL. A profi amerikaifutball-szezon csütörtökön (magyar idő szerint péntekre virradóra, hajnali fél háromkor) kezdődik a Denver Broncos–Baltimore Ravens összecsapással.

Még mielőtt elmerülnénk az örömködésben, idézzük fel a döbbenetes hírt, ami nyáron járta be a fél világot. Gyilkossággal – és gyilkosságokban való közreműködéssel – vádolták meg Aaron Hernandezt, a liga meghatározó csapatai egyikének, a New England Patriotsnak a játékosát. Nagy valószínűséggel életfogytig tartó börtön vár rá.

Bill Belichicknek, a Patrióták mesterének főhet a feje. Nem elég, hogy a dermesztő botrány felmérhetetlen erkölcsi károkat okozott, Hernandez kiesése miatt a taktikai repertoárt is át kell dolgozni. Ráadásul azt a pénzt, amit Hernandeznek fizettek volna, nem költhetik másra. (Bánatunkra Meskó Zoltánt, a temesvári születésű magyar rúgójátékost is elküldték a keretszűkítéskor. Igaz, nem járt rosszul: azonnal leigazolta a Pittsburgh.)

Fölöttébb kétséges, hogy a lelki sokk után sikerül-e összerakni a csapatot. A magunk részéről komolyabb összeget nem tennénk rá, de biztosat nem lehet mondani. Ha valahol, hát az NFL-ben tényleg léteznek csodák. Akármilyen állapotban van is a New England, amíg az együttes Tom Brady irányításával lép pályára, automatikusan bajnokesélyes.

Most már a nyitómeccset játszó Denvert is a favoritok között emlegetik. Peyton Manning, az Indianapolis Coltstól érkezett sztárirányító az előző évadban – a kezdeti bukdácsolás után – rácáfolt a kétkedőkre. Mármint azokra, akik nem gondolták volna, hogy egy futójátékra trenírozott támadósort röpke néhány hónap leforgása alatt át lehet állítani passzjátékra. Rácáfolt azokra is, akik nem hittek abban, hogy a veterán (harminchét éves), súlyos nyakműtéteken átesett Manning régi formájának akár csak a közelébe juthat.

A denveri Vadlovakhoz történetesen a Gyűrűk Ura – a bajnoki címmel járó gyűrűt viselő – Baltimore Ravens látogat. A meccs visszavágónak is beillik, hisz az előző idény rájátszásában éppen a Ravens verte ki a Broncost. A vendégeknél az a legfőbb kérdés, hogy Ray Lewis visszavonulása után milyen teljesítményt nyújt az alaposan átalakított védelem. Bár a Hollóktól aligha várható, hogy ismét bajnokságot nyerjenek, az idén is a legjobbak közé verekedhetik magukat.

A legutóbbi Super Bowl másik résztvevője, a San Francisco 49ers a „sajtfejűeket”, a Green Bay Packers csapatát fogadja. Az utóbbi együttes szurkolói gyaníthatóan azóta csuklanak, amióta meglátták a menetrendet: újra valósággá válhat a rémálom. Az alapszakasz első körében tavaly is a 49ers volt az ellenfél, s a Green Bay vereséget szenvedett hazai pályán. A rájátszásban megint összekerültek. Colin Kaepernick vezérletével az odahaza játszó San Francisco – nincs mit ezen szépíteni – bohócot csinált a GBP védelméből.

Ha már Kaepernicknél tartunk: nagy talány, mire lesznek képesek az elitbe a múlt évadban berobbant fiatal irányítók. Különösen azért, mert az NFL-ben a testi épség fokozott veszélyeztetésével jár, ha a zseniális képességek hebrencskedéssel párosulnak. Robert Griffin III, a Washington Redskins irányítója erről bőven tudna mesélni. A hírek szerint azonban felépült végzetesnek tűnő sérüléséből, és már a nyitófordulótól csapata rendelkezésére áll.

Nemcsak Washingtonban, hanem a Dallas Cowboys és a Philadelphia Eagles köreiben is a „feltámadásban” reménykednek. A probléma csupán az, hogy mindhárman ugyanabban a bivalyerős csoportban szerepelnek: pokoli nehéz lesz továbbjutni. Negyedikként ott van a New York Giants, amely számára az utóbbi években egyszerű volt a képlet: ha sikerül valahogyan elbukdácsolni a rájátszásig, akkor a csapat megnyeri a bajnokságot. A Super Bowlt amúgy a Giants és a Jets közös otthonában, a MetLife stadionban rendezik 2014. február 2-án. A döntő szerencsére még beláthatatlan messzeségben van, az első forduló viszont rögtön csoportrangadókat hoz: Cowboys–Giants, Redskins–Eagles.

És nem beszéltünk még az Indianapolis Coltsról, a New Orleans Saintsről, a Seattle Seahawksról, a korszakváltás előtt álló Pittsburgh Steelersről. Vagy az Atlantáról és a Chicagóról. Meg a többiekről…

Jobban belegondolva: teljesen fölösleges tippelgetni.

Jöjjön, aminek jönnie kell.

Februári emlék: a Super Bowlért vívott mérkőzésen Anquan Boldin (Baltimore Ravens) várja a labdát, Donte Whitner (San Francisco 49ers) csak lesi
Februári emlék: a Super Bowlért vívott mérkőzésen Anquan Boldin (Baltimore Ravens) várja a labdát, Donte Whitner (San Francisco 49ers) csak lesi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.