Roger a pácban Roger a pácban

Talán nem is sejti Tommy Robredo, hogy mostantól Beckerrel ül egy hajóban. No, nem a sokszoros Grand Slamgyőztes Boris a társ, hanem a névrokon Benjamin. Aki, ugye, ért el kisebb-nagyobb sikereket a teniszpályán, de leginkább annak kapcsán ismerjük, hogy a 2010-es US Open harmadik körében ellene játszotta utolsó profi meccsét Andre Agassi. A német játékos négy szettben nyert, véget vetve ezzel a sérülésekkel bajlódó amerikai legenda pályafutásának.

Hasonló pillanatnak lehettünk tanúi most? Egy csodás pályaív végét jelentette volna, amikor a spanyol teniszező már-már megalázó módon bánt el a tizenhétszeres Grand Slam-bajnok Roger Federerrel (7:6, 6:3, 6:4)? A volt világelső, az ötszörös US Open-nyertes még a legjobb nyolc közé sem tudott bejutni. Simán kikapott az ATP-rangsor 22. helyén álló vetélytárstól, aki kettejük eddigi tíz találkozóján rendszerint a labdát szedte. Federer azonban nem kesereg, inkább elemez, miközben minden „felkínált” mentséget elutasít: „A mostani eredménynek két oka van. Tommy szinte hibátlanul játszott, remekül szervált. Én viszont nem találtam a ritmust. Van ilyen. Azon gondolkozom, hogyan javítsam a játékomat, nem pedig a búcsúzáson”.

Az évek száma valóban nem lehet akadály, hiszen ez a verseny is bizonyítja a rutin fontosságát. A 2001-es „amerikai” bajnok ausztrál Hewitt, az orosz Juzsnij, a spanyol Ferrer, a német Kohlschreiber vagy akár Robredo is túl van már a harmincon. S bár megnyerheti Rafael Nadal az éppen aktuális Grand Slam-tornát (ha nem üti ki őt hamarabb a sérülés, mint Federert az életkor), lehet Novak Djokovics a világ legjobbja esztendőkön át, ostromolhatja sikerrel a trónt Andy Murray, az alighanem vitathatatlan, hogy játékintelligenciája, ütésrepertoárja, eleganciája, a teniszhez való érzéke alapján a svájci klasszis mindannyiuk felett áll. Ám a lelkierő is fontos: ennek mintapéldáját adta Viktorija Azarenka. A másodikként kiemelt teniszezőnő játéka ezúttal döcögős, ám vészhelyzetben mindig magára talál a fehérorosz versenyző. Korábban a francia Alizé Cornet ellen fordított szetthátrányból, míg kedden a volt világelső szerb Ivanoviccsal szemben állt talpra. Noha a csinos belgrádi lány négy meccslabdát hárított, jobban koncentráló riválisa 4:6, 6:3, 6:4-re nyert, és bejutott a legjobb nyolc közé. Korábban az olasz kettős, Vinci (10.) és Pennetta, valamint a szlovák Hantuchova került a negyeddöntőbe, a felső ágon pedig az amerikai SerenaWilliams (1.) és a spanyol Suarez-Navarro (18.), valamint az orosz Makarova (24.) és a kínai Li Na (5.) szerdára virradó éjszaka vívta csatáját a legjobb négy közé jutásért.

A férfiaknál három spanyol és egy francia van a negyeddöntők alsó ágán, miután Robredóhoz csatlakozott Nadal (2.) és Ferrer (4.) is, egyaránt négy játszmában legyőzve Kohlschreibert (22.), illetve a szerb Tipszarevicset (18.), míg a francia Gasquet (8.) ötjátszmás thrillerben verte a kanadai Raonicot. Az elődöntőért Ferrer–Gasquet és Nadal–Robredo meccseket rendeznek szerdán. A felső ág negyeddöntői lapzártánk után fejeződtek be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.