Kiemelés tőlük

A 2009-es esztendő főszereplői számára keserű perceket hozott a US Open idei sorozata: nem élte túl a harmadik fordulót az akkori finalista, volt világelső dán CarolineWozniacki, s nem jutott a legjobb 16 közé a négy évvel ezelőtti torna nyertese, az argentin Juan Martin Del Potro.

Mindketten 6. kiemeltként kezdték a szereplésüket, ám a dán szőkeség kikapott a 136. helyről startoló s a selejtezők kínkeserveit végigtalpaló olasz Camila Giorgitól, míg a titkos esélyesként számon tartott dél-amerikai váratlanul megbotlott egy „kövületben”. A derék Lleyton Hewitt vélhetően megbocsátja e minősítést, ám feltörekvő ifjúnak aligha minősíthető a krisztusi korba lépett ausztrál, akit éppen tizenkét évvel ezelőtt koronáztak meg New York Grand Slam-versenyén.

A korábbi világelső ausztrál félig-meddig már visszavonult, s „csupán” kedvtelésből teniszezik – mint kiderült: nem is rosszul. A 33 éves, fürge lábú klasszis négyórás csatában 6:4, 5:7, 3:6, 7:6, 6:1-re múlta felül a hórihorgas Del Potrót, aki hiába nyert a washingtoni felvezető versenyen, s jutott döntőbe Cincinnatti szuper tornáján, most a Hewitt elleni párharc záró játszmájában teljesen elkészült az erejével, s kettős hibát ütve zárta idei amerikai szereplését. Hewitt pedig megkapta az esélyt a további menetelésre, hiszen a „névtelen” orosz Jevgenyij Donszkoj emészthető falat, aztán pedig régről ismert, kortárs teniszező érkezhet a veterán párharcnak minősülő Haas (12.) – Juzsnij (21.) meccsről.

Jól muzsikál a mezőny legismertebb „koros” játékosa, az ötszörös US Open-bajnok Roger Federer (7. kiemelt) is. Ismét egy laza háromszettessel jutott tovább (6:3, 6:0, 6:2) a francia Mannarino ellen, s ezzel a svájci rálépett a spanyol ösvényre: immár csak egy lépésre van a Nadal elleni negyeddöntős csúcstalálkozótól. Ahhoz, hogy oda eljusson, Robredo (19.) ellen kellene diadalmaskodnia, míg Nadalra (2.) a német Kohlschreiber (22.) elleni fellépés vár hétfő éjszaka.

Az alsó ágon egyébként menetrendszerűen zajlik a torna: a Gasquet (8.)–Raonic (10.), a Ferrer (4.)–Tipszarevics (18.), a Federer–Robredo és a Nadal–Kohlschreiber nyolcaddöntő összes szereplője kiemelt játékos. A tábla felső felében viszont sok a szerencselovag: a portugál Sousa, az amerikai Smyczek, a spanyol Granollers, az üzbég Isztomin, a ciprusi Bagdatisz, a német F. Mayer, valamint Hewitt és Donszkoj is helyet kért magának a legjobb 32 között, ám mire e sorok az olvasó kezébe kerülnek, Djokovics, Murray, Berdych és társai némi rostálást vélhetően elvégeznek, ezzel együtt ezen az ágon biztosan lesz nem kiemelt teniszező a legjobb 16 között.

A hölgyeknél a 23 esztendős amerikai Alison Riske (250.) kiejtette a wimbledoni bajnok, volt világelső, most 7. helyen kiemelt cseh Petra Kvitovát (6:3, 6:0). Dicsérjük meg az olaszokat is, hiszen nem csupán Giorgi kiasszony energikus tenisze söpört le világsztárt a betonról (4:6, 6:4, 6:3 Wozniacki ellen), de a honfitárs Flavia Pennetta is folytatta szép sorozatát: Errani (4.) legyőzése után a 2004-es US Open-bajnok orosz Szvetlana Kuznyecova (27.) is behódolt a világrangsor 83. helyén álló 31 esztendős talján hölgynek. Következő ellenfele az idei budapesti WTA-verseny nyertese, az idén már négy tornagyőzelmet jegyző román Simona Halep lesz.

A női nyolcaddöntők: S. Williams (1.)–Stephens (15.), Kerber (8.)–Suarez Navarro (18.), A. Radwanska (3.)–Makarova (24.), Li Na (5.)–Jankovics (9.), Vinci (10.)–Giorgi, Halep (21.–Pennetta, Hantuchova–Riske, Azarenka (2.)–Ivanovics (13.). Ami a magyarokat illeti, a felnőtteknél már nincs képviselőnk (utolsóként Marosi Katalin és amerikai társa a 2. fordulóban 6:3, 7:5-re kikapott a párostorna 10. helyén kiemelt in diai, kínai duótól), a junioroknál viszont Szlavikovics Szabina sikerrel vette a selejtezők akadályait, s bejutott a legjobbak mezőnyébe.

Camila Giorgi: túl a korábbi világelsőn
Camila Giorgi: túl a korábbi világelsőn
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.