Félidei névsorolvasás

Félidőhöz érkezett az esztendő utolsó Grand Slam-tenisztornája, a US Open: egy hét múlva már túl leszünk az elődöntőkön. De hol tartanak most a főszereplők?

A mezőny egyelőre (csaknem) teljes, igazán nagyágyú nem búcsúzott az első két körben. A nőknél kilenc olyan játékos került a legjobb 32 közé, akinek nincs kiemelési rangsora; magyarán: csupán a WTA-ranglista alapján nem lenne itt a helye. Az „előkelőségek” közül viszont nincs már versenyben a 4. helyen jegyzett Errani, a két évvel ezelőtti US Open-bajnok Stosur (11.) vagy a 12. Flipkens. Utóbbit az idősebbik Williams nővér búcsúztatta a rajtnál, ám a második fordulót már a korábbi világelső Venus sem élte túl. Stosur életének megkeserítőjéről, a mindössze 17 esztendős haiti-amerikai Duval kisasszonyról már szóltunk, jelezve azt is, hogy bravúr ide, bravúr oda, várhatóan még nem ez a torna lesz a nagy kiugrásának helyszíne. Errani legyőzője, a honfitárs és jó barát Pennetta viszont nem esélytelen a sikeres folytatásra. A 16 közé jutásért Kuznyecovával (27.) játszik, s ha az előzményekből indulunk ki, jó ómen lehet, hogy az orosz klasszissal is baráti kapcsolatot ápol…

Vannak helyzetek persze, amikor még ez sem segít. Ott van például Serena Williams, aki ellen napjainkban senkinek sincs esélye. Mindent elárul a helyzetről az, ahogyan az egyik vetélytársnő (nem akárki, hanem a világrangsor 3. helyén álló lengyel Agnieszka Radwanska) vélekedik róla: „Ha Serena formában van, teljesen mindegy, hogy mit akarsz. Nem tudsz mit tenni ellene. Kikapsz”. Az pedig, hogy a világelső remekel, aligha kétséges: a 16-szoros Grand Slam-bajnok az idén már egyéni rekordot jelentő nyolc WTA-torna győzelmet gyűjtött be. S célba vette a kilencediket is.

A férfiaknál nem látszik ennyire lefutottnak a viadal. Az elmúlt esztendőkben a nagy tornákat (is) uraló szuperkvartettet sokan hajlamosak trióra szűkíteni, mondván: Djokovics, Nadal és Murray már érinthetetlen a 17-szeres Grand Slam-nyertes, exvilágelső Federer számára. Lehet, hogy mások így gondolják, ám a svájci hadjáratot indított New York bevételére, s nem írja le magát. „Hogy Nadallal már a nyolc között összefuthatok?! Nem is tudtam, hogy ő is e szekcióban van…” – ütötte el tréfával a nagy párharcra utaló kérdést, s jelezte egyben, hogy ő most a soros feladattal, a francia Mannarino elleni meccsel foglalkozik. Eddig könnyedén iskolázott, pénteki részfeladata egyben előzési gyakorlat is volt: karrierje 66. US Open-meccsének megnyerésével maga mögé utasította a legendás sztárt, John McEnroe-t.

Babos Tímea és az olasz Schiavone alkalmi duója azonban már búcsúzott: a magyar, olasz egység a 2. fordulóban 6:4, 6:4-re kikapott a 6. helyen jegyzett Grönefeld, Peschke (német, cseh) párostól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.