A szégyen transzparense

Az FTC elnöksége rendkívüli ülést tartott amiatt, hogy az MTK elleni labdarúgó NB I-es mérkőzésen „In memoriam Csatáry László” szövegű transzparenst feszítettek ki a zöld-fehér drukkerek.

A tanácskozás után a klubvezetés közleményt adott ki, melyben provokálónak és sértőnek tartja azt a molinót, amelyet „a szurkolók egy kisebb csoportja” emelt a magasba. A kommünikében „az elnökség sajnálatát fejezi ki mindazok felé, akikben megütközést keltett a televíziós közvetítésben is látható felirat”.

Az Üllői úti vezérkar szerint „politikai provokáció történt, amellyel a nézők egy maroknyi csoportja megsértette az FTC 114 éves szellemiségét, és minden jóérzésű szurkolótársunkat. Kijelentjük, hogy a történtek mélyen ellentételesek klubunk erkölcs, erő, egyetértés hármas jelszavával, hiszen a Ferencváros minden időben együtt érzett az üldözöttekkel. Az elnökség azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, és kinyilvánította, hogy az FTC minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni fogja a Magyar Labdarúgó Szövetséget a provokációban részt vevők azonosítása érdekében, hisz ezért indítottunk elsőként és egyedüliként a magyar sportklubok közül kampányt a kirekesztés ellen. Küzdelmünket azóta sem adtuk fel, törekvéseinket ebben az évben a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play díjjal ismerte el.”

A ferencvárosi elnökség leszögezi: „Hitünk szerint a sport fő céljainak egyike, hogy örömöt és sikerélményt nyújtson az embereknek, példaképeket állítson eléjük, és nem adhat teret a kirekesztésnek és a megbélyegzésnek, amely nemcsak az FTC, hanem az egyetemes magyar sport számára is rendkívül káros.”

A klub elöljárói utasították a labdarúgó-szakosztály vezetőit, hogy a szurkolóikártya-rendszert, melyet eddig egyedül az FTC épített ki a magyar futballklubok közül, fejlessze tovább, hogy a jövőben minden hasonló provokációban részt vevő személyt a lehető leghamarabb azonosítani lehessen a pályákon.

Nyílt levélben fordult az MTK Brüll Alfrédról elnevezett szurkolói egyesülete Domonyai Lászlóhoz, a kék-fehér klub vezérigazgatójához. A szövegben – egyebek közt – ez áll: „Az FTC–MTK bajnoki mérkőzésen fasiszta ízű provokáció történt. (Nem először és vélhetőleg nem is utoljára.) A stadionban hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyen a háborús bűnös, halálra ítélt Csatáry Lászlóról emlékeztek meg. Szeretnénk tudni: tiltakozott-e bármilyen módon az MTK vezetése? Ha igen, miként? Ha nem, miért nem? Azóta tett-e ez ügyben bármilyen lépést az MTK vezetése?Ha igen, mit? Ha nem, miért nem? Felkészült-e ilyen esetekre az MTK? Van-e a klubnak bármi féle terve, amellyel a jövőben megakadályozhatók a hasonló esetek?” (Hírösszefoglalónk)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.