Jelen a mámor

„Isten, bocsáss meg!” – írta Twitteroldalára Usain Bolt, miután a Jamaica Star című lapból arról értesült: korábban kezdtek egy vasárnapi istentiszteletet hazájában, hogy a résztvevők ne maradjanak le a 100 m-es síkfutás döntőjéről.

Korántsem lennénk meglepve, ha kiderülne: nem unikum az időpontváltozás ezekben a napokban, elvégre a karibi sprinterek megannyi számot uralnak Moszkvában, a vb-n, s Boltnak is van még fellépése (200 méteren meg a váltóban).Míg a jamaicai drukkerek lelkesedése nyilván a verseny végéig kitart, addig az itthoni rajongók már túl vannak a vetélkedő magyar csúcspontján: a több mint egy esztendőn át veretlen Pars Krisztián ezüstérmet szerzett a kalapácsvetés hétfő esti döntőjében. Ennél fényesebb medálnak örülhetett a szintén olimpiai bajnok Robert Harting. A német diszkoszvető sorozatban a harmadik vb-aranyérmét szerezte,majd –akárcsak a múlt évi londoni ötkarikás játékokon – gyors mozdulattal letépte magáról a dresszét...

Erre nem is gondolhattak a női hétpróba zárószáma után célba érkezők, mert többségük szinte összecsuklott a fáradtságtól. Ám az ukrán Hanna Melnyicsenko nem csupán annak örülhetett, hogy teljesítette a többtételes versenyt, hanem annak is: megnyerte a viadalt. Igaz, helyzetét megkönnyítette, hogy a Luzsnyiki stadionban nem lépett fel a címvédő orosz Tatjana Csernova és a szám olimpiai bajnoka, a brit Jessica Ennis-Hill sem. Szerepelt viszont a magyar Zsivoczky-Farkas Györgyi. Szerény sikerrel: a tizenötödik helyet szerezte meg.

Az etióp Mohammed Aman pedig győzött a férfiak 800 m-es versenyében. Sokáig a Symmonds, Solomon amerikai páros vezette a mezőnyt, ám a hajrában a tizenkilenc éves etióp futó otthagyta a kettőst, s pályafutása legnagyobb sikerét aratta. E szám alatt még nem volt olyan érzésünk, mintha az Afrika-bajnokságot néznénk, ellentétben a 3000 m-es női akadályfutással, melynek dobogójára csak a fekete kontinensről érkező versenyzők állhattak fel: győzött a kenyai Milcah Chemos Cheywa. E befutó nem lelkesítette fel az eddig legalábbis visszafogott moszkvai közönséget; annál inkább Jelena Iszinbajeva sikere. Az orosz atléta gyermeki örömmel sprintelt a stadionban, s ugrott a lelátóra, miután megnyerte a női rúdugrást. A hazaiak klasszisának köszönhette a nap utolsó döntőjének, a férfi 400 méternek a mezőnye, hogy fesztiválhangulatban rajtolhatott, s a futók tettek is azért, hogy a miliő ne változzon: az amerikai LaShawn Merritt remek, 43,74 mp-es körrel nyert.

Férfiak. Diszkosz: 1. Robert Harting (német) 69,11, 2. Malachowski (lengyel) 68,36, 3. Kanter (észt) 65,19. 400 m: 1. LaShawn Merritt (amerikai) 43,74, 2. McQuay (amerikai) 44,40, 3. Santos (dominikai) 44,54. 800 m: 1. Mohammed Aman (etióp) 1:43,31, 2. Symmonds (amerikai) 1:43,55, 3. Souleiman (dzsibuti) 1:43,76.

Nők. Hétpróba: 1. Hanna Melnyicsenko (ukrán) 6586 pont, 2. Eaton (kanadai) 6530, 3. Schippers (holland) 6477. Rúd: 1. Jelena Iszinbajeva (orosz) 489, 2. Suhr (amerikai) 482, 3. Silva (kubai) 482.

3000 m akadály: 1. Milcah Chemos Cheywa (kenyai) 9:11,65 , 2. Chepkurui (kenyai) 9:12,55, 3. Assefa (etióp) 9:12,84.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.