Hogy ne álljunk olyan csehül

Hangulatjavító lehet a válogatott ma esti próbamérkőzése Csehországgal szemben.

Minden idők legrémesebb magyar futballjúliusa, az európai klubtornák előszobájában – vagy inkább a gangján – lezajló kiselejtezés után, a közvélemény nagy részének teljes kiábrándultsága mellett rendezik ma este a Puskás stadionban a magyar–cseh barátságos mérkőzést. Így hát a válogatottnak (ha próbajátékról van szó, ha nem) az a nem kis feladata, hogy valamelyes kárpótlást nyújtson az egynyári hazai labdarúgás újabb súlyos megaláztatásaiért. A lecke azért sem könnyű, mert az ellenfél nem olyan, amilyenek – a gondos kiválasztás nyomán – a nemzeti együttes ellenfelei szoktak lenni a tesztmeccseken, hiszen Csehország csapata más kategóriát képvisel, mint Azerbajdzsán, Izland, Kuvait, Liechtenstein, Litvánia vagy Luxemburg garnitúrája.

Igaz, a vetélytárs egyike annak a kevés, valóban jegyzett riválisnak, melyet a válogatott az utóbbi években felülmúlt. Ilyenből három van: a mai vendégeken kívül Svédország és Törökország gárdája tartozik e szűk körhöz. Ráadásul egy esztendővel ezelőtt Prágában nyertek 2-1-re Egervári Sándor szövetségi kapitány kiválasztottjai, s ez még akkor is feltűnő eredmény volt, ha a házigazdák egyetlen játékosa sem akart megsérülni közvetlenül az Európa-bajnokság előtt. Az Eb-n aztán a negyeddöntőig jutottak a csehek; efféle teljesítményről minálunk több mint negyven éve legföljebb álmodni lehet...

Szóval veszélyes az ellenfél, noha néhány törzsgárdistája nem szerepel Budapesten. Hiányzik a cseh válogatottsági örök listát 101 fellépéssel vezető Cech kapus, valamint az a Rosicky (91), aki ugyanabban a lajstromban –Kollerrel és Nedveddel – holtversenyes negyedik–hatodik, s nem jött el Budapestre a nemzeti együttesben 54 alkalommal szereplő Hübschman sem. Ennélfogva Michal Bilek szövetségi kapitány negyvenedik mérkőzésén kiegyensúlyozottabbak az esélyek, mint a 2009 óta hivatalban lévő szakvezető mérlege (16 győzelem, 10 döntetlen, 13 vereség). Egervári még „csak” harminc meccset számlál, de ugyanannyi sikert mutat fel, mint kollégája (egyaránt hét döntetlen és vereség mellett). E statisztika – bármilyen szabású partnerekkel szemben – valóságos csoda, elvégre nincs olyan alakulat Európában, amely ne ütné meg, mondjuk, a Mladoszt Pod gorica nívóját. Arról nem beszélve, hogy a válogatott versenyben van még a vb-kvalifikációs csoport második, pótselejtezőre jogosító helyéért...

A körülmények ezzel együtt kedvezőtlenek, s nyilván a klub- és hangulati nihillel kalkulált a szövetség, amikor a jegyek árát megállapította. Hogy legyen közönség, a belépők mindössze 500–900 forintba kerülnek, és –a hírek szerint – több mint 15 ezer tikett már el is kelt. A fogyás az olcsóság ellenére is nagy szó akkor, amikor a legutóbbi bajnoki forduló találkozóit összesen 22 400 – átlagban 2800 –szurkoló látta a helyszínen. (És most már a dühöngő kánikulára sem lehetett hivatkozni.) Az papírforma, hogy a Győr–FTC NB I-es találkozót hétezren, a Győr–Bayern München bemutatót 16 ezren tekintették meg az ETO Parkban. Ám az szörnyen elszomorító: amikor a műsorvezető vasárnap megkérdezte, hogy „ki szurkol az ETO-nak?”, szinte néma csend volt, majd amikor az iránt érdeklődött, vajon hányan szorítanak a Bayernnek, egyszeriben felélénkült a lelátó. Valaha ilyen felvetést értelmezni sem tudtak volna mifelénk, s azt a konferansziét, akiben egyáltalán felvetődik, hogy ülnek a lelátón az ellenfélnek drukkoló magyarok, alighanem megkövezik...

Napjainkban értékelni kell tehát, ha a válogatott találkozóin nem konganak a tribünök. A mostani mérkőzés amúgy is különleges lesz; mármint abban az értelemben, hogy az első Magyarország–Csehország meccs száztizedik évfordulójának esztendejében tartják. Az 1903-as parti (2-1) a magyar válogatott történetének első hazai találkozója volt, úgyhogy nem lehetünk eléggé hálásak Borbás Gáspárnak és Minder Frigyesnek, a két honfitárs gólszerzőnek, amiért elindította a hosszú évtizedeken át országos eufóriát keltő – és világszerte megcsodált –magyar futballdiadalok sorát.

Azok a fényes időszakok persze nem az utóbbi dekádok voltak.

De talán ma este kiderülhet, hogy mégsem állunk annyira csehül...

MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG Barátságos mérkőzés, Puskás Ferenc stadion, 20.30 (tv: m1, 20.15). Jv.: Webb (angol).

Magyarország: Bogdán (14-szeres válogatott) – Vanczák (71), Korcsmár (18), Mészáros (8), Kádár (11) – Koman (29) vagy Lovrencsics (1), Varga (21), Hajnal (55), Pintér (15), Dzsudzsák (53) – Szalai (16).

Csehország: Drobny (6) – Gebre Selassie (23), Sivok (40), Suchy (11), Michal Kadlec (47) – Plasil (84), Husbauer (2), Darida (13), Jiracek (21) – Kozak (3), Vydra (7).

Ez lesz még

További barátságos mérkőzések ma: Németország–Paraguay (tv: Sport1, 20.30), Svájc–Brazília (Story4, 20.35), Portugália–Hollandia (Sport2, 21.30), Olaszország–Argentína, Belgium–Franciaország, Anglia–Skócia, Románia–Szlovákia, Törökország–Ghána, Svédország–Norvégia, Ausztria–Görögország, Bosznia-Hercegovina–Egyesült Államok, Lengyelország–Dánia, Ukrajna–Izrael, Kazahsztán–Grúzia, Fehéroroszország–Montenegró, Liechtenstein–Horvátország, Azerbajdzsán–Málta, Észtország–Lettország, Finnország–Szlovénia, Moldova–Andorra, Luxemburg–Litvánia, Albánia–Örményország, Macedónia–Bulgária, Wales–Írország, Izland–Feröer szigetek, Kolumbia–Szerbia, Ecuador–Spanyolország, Venezuela–Bolívia, Chile–Irak, Japán–Uruguay, Dél-Korea–Peru, Mexikó–Elefántcsontpart, Dél-Afrika–Nigéria.

Bogdán Ádám kapus öröme a múlt évben Prágában, a győztes magyar gól után (2-1)
Bogdán Ádám kapus öröme a múlt évben Prágában, a győztes magyar gól után (2-1)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.