U19-re lapot

Soha nem rendeztek még a kézilabdasport történetében olyan nagyszabású korosztályos világversenyt, mint amilyen ma kezdődik Érden és Budaörsön: az U19-es férfi vb-n – akár a felnőttek hasonló eseményein – huszonnégy nemzeti válogatott vesz részt.

Viccelődhetnénk, hogy a torna rangját emeli a tény, miszerint Gabon sportminisztere is fontosnak tartotta személyes jelenlétét, többre jutunk azonban, ha csak a számokat nézzük. Például azt, hogy a tizennégy játéknapon összesen száz mérkőzést rendeznek a két Pest megyei településen, vagy azt, hogy mintegy ötszáz fiatal lép pályára, miközben a nemzetközi szövetség hetven potentátja hazánkban tartózkodik már, a zökkenőmentes lebonyolítást pedig háromszáz önkéntes segíti.

A nyitómeccset ma este háromnegyed héttől a magyar válogatott játssza a venezuelai csapattal Budaörsön, de – micsoda meglepetés! – nem a dél-amerikai a legerősebb csoportellenfele Kovács Péter szakvezető garnitúrájának, amely a folytatásban a gaboniakkal, majd az osztrákokkal, a németekkel és a norvégokkal találkozik. Amint az a hétközi tájékoztatón elhangzott: a házigazda együttes találkozói között több olyan is akad, amelyre alig kapható belépő.

Ám nem csupán az érdeklődés jelzi, hogy immár a legnagyobb utánpótlás-események is különleges rangot vívtak ki maguknak, hanem a támogatók nevétől hemzsegő szponzorfal is, amely előtt a szervezésért felelős cég vezetője, az egykoron nem akármilyen kézilabdásként jegyzett Borsos Attila – egyebek mellett – elmesélte: az utóbbi hetekben naponta háromszor merült le a telefonja, annyi volt a teendő...

Visszatérve a játékoskorában világválogatott Kovácshoz: a kapitány jelenléte igazán jó előjel, tekintve, hogy 2001-ben az ő irányításával lett ezüstérmes a hazai rendezésű női junior vb-n a magyar együttes, amelyben olyan, akkoriban még csak „sztárocska” is szerepelt, mint Görbicz Anita. Hogy a mostani, augusztus 23-ig tartó vb-n is lesz-e érem, azt nem tudni, de talán ennél is kíváncsibban várjuk: vajon a fiúk között is fölbukkan-e egy új „Görbicz”?

A helyszínek egyike, az érdi sportcsarnok
A helyszínek egyike, az érdi sportcsarnok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.