Oroszok a spájzban

„Szép volt, fiúk!” – kiáltotta a szurkolók egyike szerda délután a budapesti Syma-csarnokban, pedig akkor nem feltétlenül jött el az értékelés ideje, tekintettel arra, hogy messze volt még a nap vége a vívó-világbajnokság első „döntős” napján. Az érthetően elégedett drukker azért összegzett mégis, mert éppen véget ért Szilágyi Áron Gémesi Csanád ellen megnyert negyeddöntője a kardozók vetélkedőjében, miközben egy másik páston Szatmári András az orosz Nyikolaj Kovaljovval meccselt. Azaz a prímán teljesítő házigazdák mindhárom főtáblás versenyzője bejutott a legjobb nyolc közé, ami párját ritkító bravúrnak számít a fölöttébb sűrű mezőnyben. Jellemző, hogy a világranglista-vezető Diego Occhiuzzi már a grúz Sandro Bazadze elleni váratlan kiesését magyarázta az itáliai újságíróknak civilben, amikor a hazai hármas még „pályán” volt. A rajongók kapkodhatták is a fejüket, hogy semmiről ne maradjanak le.

Szilágyi „házi” sikere után már könnyebb volt fókuszálni: minden szem Szatmárira szegeződött, aki végletekig kiélezett mérkőzést vívott riválisával. Az utolsó tus előtt, 14:14-es állásnál fölzúgott a „Ria, ria, Hungária!” rigmus, ám a verbális támogatás nem segített: az ifjú magyar tehetség helyett az orosz klasszis talált, így ő készülhetett a Szilágyi elleni elődöntőre, amelynek idejére szépen belelkesedett a több ezer néző.

A vendéglátóknak szükségük is volt a klasszis négy közé kerülésének köszönhetően elszabaduló „boldogsághormonokra”, mert a délelőtt nem alakult ideálisan. A női tőrözők viadalán Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella és Varga Katalin sem jutott be a nyolc közé. Knapek és Mohamed a tizenhat között búcsúzott, s az utóbbit szinte „szétszúrta” a 15:3-ra hengerelő Elisa Di Francisca.

Igaz, sok idő nem volt a kesergésre, mert a délután föllépő kardozók sorra kaszabolták le az eléjük kerülő ellenfeleket. Alkalmanként úgy tetszett, mintha nem is világ-, hanem lakótelepi bajnokságon lennének, s ennek köszönhetően amolyan fesztiválhangulat uralkodott a lelátón. Ezt persze nem sejthette az a járókelő, aki még kora délután a metróban a helyes irányt kereső, fegyverrel fölszerelt, brazil vívót is felvonultató sportolói különítmény láttán nyugodtan közölte társával: mind furcsább emberek érkeznek a Szigetre. Az illető a hírekből alighanem értesül arról: nem a zenei eseményen egymást követő koncertek egyikére siettek az érdeklődők.

Már csak azért sem, mert zseniális szólistákat a Syma nagyszínpadán is láthattak. Például Szilágyi Áront. Az útja közben a szintén ötkarikás aranyérmes Aldo Montanót is kiejtő magyar extraklasszist fergeteges légkör fogadta az esti programot megelőző bemutatásnál. Valóságos hangpárbajt mutatott be a több ezer magyar és a több száz orosz szurkoló, mielőtt Szilágyi és Kovaljov a csarnok közepén elhelyezett, kivilágított pástra lépett volna. Igaz, a látogatók akkor már finalistát is ünnepeltek: Venjamin Resetnyikov a román Tiberiu Dolniceanu legyőzésével jutott be a döntőbe. Fájdalom, hamarosan követte honfitársa is: Kovaljov pattanásig feszült asszóban győzte le Szilágyit. Az olimpiai bajnok magyar kardozó a hajrában hátrányba került, ám 14:14-re még egyenlített. Az utolsó szó azonban az ellenfélé volt, így Szilágyi bronzérmet szerzett.

A remek atmoszférát teremtő, a kiosztott „szivacskardokkal” lelkesen vagdalkozó közönség felállva köszöntötte kedvencét, akinek a szombati csapatversenyben lesz alkalma az előrelépésre. Az persze csöppet sem látszik könnyű feladatnak, elvégre a vb-döntő akár az orosz bajnokság aranymérkőzése is lehetett volna, noha akkor aligha Budapesten rendezik... Resetnyikov persze nyilván nem szomorkodik, hogy ezúttal nem Moszkvában kardozott, hiszen megnyerte a világbajnokságot. Miként Arianna Errigo a női tőrözőknél: villámgyorsan jutott el tizenöt találatig a német Carolin Golubytskyi ellen. Ő sem a Hajógyári szigeten fesztiválozott...

Férfi kard: 1. Resetnyikov (orosz), 2. Kovaljov (orosz), 3. Szilágyi Áron és Dolniceanu (román). Női tőr: 1. Errigo (olasz), 2. Golubytskyi (német), 3. Di Francisca (olasz) és Deriglazova (orosz).

Szépítő találat az orosz házidöntőben. Ez a tus Kovaljové, az aranyérem Resetnyikové (jobbról)
Szépítő találat az orosz házidöntőben. Ez a tus Kovaljové, az aranyérem Resetnyikové (jobbról)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.