Arany fiam!

Maga sem tudta eldönteni a barcelonai vb vízilabdameccsei alatt, hogy szülő vagy szakember inkább, de egy biztos: az aranyérmet szerző férfiválogatott legboldogabb szurkolóinak egyike volt a szövetség utánpótlás-nevelési igazgatójaként dolgozó dr. Szivós István. Még szép: a korábbi olimpiai és világbajnok fia, Márton elvitathatatlan érdemeket szerzett a sikerben.

Kitalálom: otthon ült a tévé előtt, és felváltva üvöltött vagy könnyezett.

Az üvöltés és a könnyezés stimmel, de nem otthon voltam, hanem a szigligeti nyaralónkban. Méghozzá nem akármilyen társaságban: a lányom tizenöt hónapos kisfiával drukkoltunk a srácoknak és a szintén remek női válogatottnak is, bár a kölyök egyelőre csak négykézláb közlekedik a medencében.

Marci otthonosabban mozgott a vízben...

Ne is mondja, elmondhatatlanul jó érzés volt látni, mennyire érett játékot nyújtott. Noha az ő teljesítményét nyilván megkülönböztetett figyelemmel követtem, a kieséses szakaszban az egész csapat brillírozott, egymást múlták fölül a fiúk, s ennek volt köszönhető a diadal.

Ha össze kellene vetni a Szívós-, Faragó-, Csapó-féle ’73-ban vb-, ’76-ban pedig ötkarikás első és a Kemény-érában három olimpiát nyerő együttest a mostanival, hová sorolná a barcelonai győzteseket?

Nem szeretnék rangsort fölállítani, az összes említett garnitúrának megvoltak a maga erényei. Inkább a hasonlóságot emelném ki: valamennyi társaságban akadtak olyanok, akik a döntő pillanatokban kizárólag a magyarokra jellemző kunsztokat tudtak bemutatni. Szerintem Barcelonában is döntő volt, hogy a kapuban Nagy Viktor, a mezőnyben a Varga testvérek vagy Vámos meg persze a fiam többször bámulatos dolgot művelt, s ezzel önbizalmat adott a többieknek.

Ha már itt tartunk: amennyiben azt mondom, a magabiztosság és a tudatosság áradt a csapatból, egyetért vele?

Maximálisan. Hozzátéve, hogy meggyőződésem: ez az új kapitány, Benedek Tibor érdeme. Ő éppen olyan volt a parton, mint annak idején a vízben: szuggesztív és megalkuvást nem ismerő. De ami ennél is fontosabb: ezeket a tulajdonságait képes volt kiterjeszteni a játékosaira is. Le a kalappal előtte.

Visszatérve a „kisfiúra”: noha annak idején esélye volt a csapatba kerülésre, lemaradt előbb az athéni, majd a pekingi olimpiáról is. A mostani arany elégtétel az akkor elmaradtakért?

Különösen Peking fájt, de már túl vagyok rajta, bár máig nem tudom, hogy azért nem lett-e kerettag, mert az olimpiát megelőző vébén kihagyott egy nagy ziccert a horvátok elleni döntőben, vagy valami másért. Így döntött Kemény Dénes, és én – noha természetesen nem esett jól – elfogadtam ezt, hiszen mindig a szakvezetőé a felelősség. Egy ideig kerültük egymást a kapitánnyal, de mostanra már minden a legnagyobb rendben van közöttünk is.

Ugyanakkor nem volt minden rendben a vb-felkészülés során: a csapat sorozatban szenvedte el a vereségeket. Csak a szurkolót lepte meg, hogy végül mégis világbajnok lett, vagy a szakembert is?

Utóbb elárulhatom: amikor a görögöktől idehaza, a Szigeten is sikerült kikapni, nekem is akadtak kétségeim, annak ellenére, hogy tudtam, láttam, mennyit melóznak a fiúk. Közhelyízű, de azért kimondom: a formaidőzítés pazar volt, akkor tündökölt a válogatott, amikor kellett. De még ennél is fontosabb, hogy a magyar vízilabda Barcelonában fényesen igazolta: újra ott van a helye a világ élvonalában, vagyis azon csapatok között, amelyek bármikor győzhetnek.

A Szivós családban az édesapja ’52-ben és ’56-ban, ön ’76-ban nyert olimpiát. E tekintetben a „csupán” világbajnok Márton kakukktojás. Csak Rióig?

Ki tudhatná, mit hoz az élet 2016-ig? De történjék akármi, az biztos, hogy miattam nincs miért aggódnia: az én szememben akkor is klasszis pólós, a hagyományok méltó folytatója, ha netán kimarad az életéből az, ami nekünk megadatott.

 

Hosszú, Gyurta kettős; Gyárfás, Kósa páros

Volt mit ünnepelni a Magyar Úszó Szövetség tegnapi összejövetelén, amelyhez a barcelonai vizes vb sikerei szolgáltatták az apropót. Videokonferencia keretében kapcsolták az aranyérmeseket, az immár az eindhoveni VK-versenyen szereplő Hosszú Katinkát és Gyurta Dánielt, a sportdiplomáciai diadal – a 2021-es vb-rendezés elnyerése – nyomán pedig a jövőről is szó esett. Gyárfás Tamás szövetségi elnök, a FINA új alelnöke bejelentette: az esemény szervezőbizottságát kettesben vezeti majd Kósa Lajossal, a múlt évi Eb-nek otthont adó Debrecen polgármesterével. Elhangzott az is, hogy a Dagály fürdő környezetében meg épülő új uszodakomplexum 2016 végére mindenképpen elkészül, hiszen a következő évben ifjúsági vb színhelye lesz a versenyek idején húsz-, amúgy ötezer néző befogadására alkalmas létesítmény.

 

Apai ölelés: Szivós Márton és István
Apai ölelés: Szivós Márton és István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.