Murányi András: Nem mese ez, gyermek!

Európa jobb helyein még meg sem kezdődött a futballévad, és már mind a négy magyar résztvevőt kiselejtezték a kontinentális kupák periferiális csatározásaiban. Hivatásunk négy tekintélyes egyéniségét arra kértük: írják meg, mit gondolnak a hazai labdarúgás változatlanul vigasztalan helyzetéről. A cikkekből az derül ki: „vendégművészeink” szomorúak ugyan, de korántsem meglepettek.

Most szórakozol, András?

A kérdés annyira váratlanul ért, hogy hirtelen a terem felső sarkai felé kezdtem pillantgatni, hátha meglelem a kandi kamerát. A világért sem, feleltem hökkenten, ám két zavarodott percnek így is el kellett telnie, mire leesett, hogy az a derék médiahallgató, aki az imént megkínált a felvetéssel, a feladat kiosztásánál valóban azt gondolta: szívatni tetszem őt és tanulótársait.

Előzőleg egy zászlót tettem eléjük. S arra kértem őket, írjanak róla egy papírt; bármit, ami eszükbe jut. Csakhogy első gondolatuk az volt: az Újpesti Dózsa sosem játszott BEK-elődöntőt a Bayern Münchennel, ekként az állítólagos 1974-es eseményre készített zászló kamu, s tréfálkozzak inkább az anyósommal.

Mély levegőt vettem.

Hogy tudniillik akkor most mindenki nagyon figyeljen, mert ezt csak egyszer mesélem el.

Szóval, drága gyermekeim, egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar futballnak nevezett, hm, vallásféle, minden honpolgárok legkisebb közös többszöröse, amelyet – bármennyire furcsállja is kis húszéves fejetek – anno dicsfény övezett világ- és Európa-szerte.

Ámulva hallgattak a ’65-ös FTC-ről, a Kőbányai Porcelán gyilkos centerhalfjáról, aztán Törőről, a sáros, mély talajú pályáról (vezette: Jaczina, gyengén), az 5000 nézős NB II-es meccsekről, a tökmagszotyisról, a téli edzőmérkőzés hümmögő publikumáról, Rudi bácsiról, az ezüstcipőről, a három hülyéről, az ezer góllal kitömött, térképen túli kiscsapatokról, a 22. sz. Volánról, a sorozatban hétszer bajnok Ú. Dózsáról, a szódásüveggel és kék igazolással baktató ikonikus technikai vezetőről, a csurig telt Népstadionról, a gyári munkás hétfői boldogabb munkakezdéséről, a ’74-ben – és tényleg – itt járt Gerd Müllerről, aki az 1-1 során egyszer pánikszerűen vágta ki a labdát az ötösről, pedig kisvártatva világbajnok középcsatár lett, az Albertet is kritizáló szakíróról, a Blaha Lujza teret betöltő marseille-i csöndről, Luxemburg grófjáról, a kidagadt verőerű, kockás zakós Mészölyről, az „itt, Csepelen semmi sem történt, Hungária körút”-féle vasspistás Körkapcsolásról, Döméről, a ’85-ös World Soccer-ranglistáról, a ’95-ös FTC-ről, az...

Az utóbbi tizenöt-húsz évről – a torzításokba és arroganciába ojtott inkompetens műveletek, valamint a kis országokéhoz képest is kínos eredménytelenség miatt – sokat nem tudtam mondani.

A múlt hónapról mit tudnék?

(a szerző a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese)

A Videoton vergődése a Mladost Podgorica otthonában
Podgorica, 2013. július 12. Edson Rodrigues Farias, a Videoton FC (takarásban) és Radule Zivkovic, a Mladost Podgorica játékosa a labdarúgó Európa Liga-selejtezője első fordulójának visszavágó mérkőzésén Podgoricában 2013. július 11-én. A Podgorica 1-0-ra győzött. (MTI/EPA/Boris Pejovic)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.