Brazilfogó

Már 2576-nál tart azoknak a brazil labdarúgóknak a száma, akik eddig külföldön futballoztak, és az exodusban egyhamar nem lesz változás. Legújabban Ronaldinhót szeretné megszerezni az isztambuli Besiktas, de persze már nem az Atletico Mineiróval nemrégiben Libertadores Kupát nyerő, korosodó karmester a legértékesebb játékos, hiszen a nyáron legdrágábban eladott három brazil labdarúgó együttvéve 128,4 millió eurót kóstál.

A huszonegy éves Neymar, a Konföderációs Kupa fénylő csillaga 57 millióért került a Santostól a Barcelonához, a védekező középpályás Fernandinhóért

40 milliót fizetett a Manchester City a Sahtyor Donyecknek, míg a mindössze tizenkilenc esztendős Marquinhóért 31,4 milliót (csaknem 10 milliárd forintot) szurkolt le a PSG az AS Romának. Az utóbbi üzlet nem csupán a védő poétikus életkora miatt érdekes, hanem azért is,mert a párizsi klub hallani sem akar Thiago Silva elengedéséről, és középső védőnek ott van még az Eindhovenben és a Chelsea-ben is hosszú időt töltő, szintén brazil Alex. Az ugyancsak chelsea-s David Luiz lehetne a következő negyvenmilliós, amennyiben a Bayern München valóban hajlandó volna ennyi pénzt átutalni érte Londonba (és ha az angol fővárosban hozzájárulnának, hogy a védő az előző évadban triplázó, a német bajnoki cím és kupa mellett a Bajnokok Ligája-trófeát is elhódító együtteshez igazoljon). Hulk pedig akár 52 milliót is hozhat a Zenitnek, ha aláír a Monacóhoz. Igaz, az az 52 millió csak tízmillió, ha azt nézzük, hogy a csatár 40 millióért ment Portóból Szentpétervárra...

A Konföderációs Kupán szintén kiválóan futballozó Paulinho „potom” 20 millió euróért szegődött a Corinthianstól a Tottenhamhez, és ezzel csak a középmezőnyben van; pláne, hogy a húszéves Bernardért (Atletico Mineiro) 25 milliót is áldozna a Sahtyor Donyeck, és ugyanennyit ajánlott a Zenit a Porto Alegre-i Internacionalnak Leandro Damiaóért. A Thiago Alcantara – az 1994-ben világbajnok brazil Mazinho spanyol válogatott édes gyermeke – érkezése miatt a Bayernnél hovatovább „létszámfelettivé” váló Luiz Gustavót már 18 millióért is vinni lehetne, noha még Fred megszerzésekor is 15 millióval lett „karcsúbb” a Sahtyor (amelynek – Bernard átigazolásával – komplett brazil tizenegye lenne, és két védőn kívül négy középpályás, valamint öt csatár volna a „pakliban”). Ez a Fred azonban nem az a Fred, aki a Fluminensében és a KK-n sorra szerezte a gólokat: a „donyecki” fiatalember alig húszéves, és az előző évadban az Internacional középpályásai közé tartozott.

A tizenkilenc, húsz-, huszonegy esztendősek társaságából is „kilóg” az a Doria, aki iránt a Chelsea érdeklődik élénken: a Botafogo védője nem több tizennyolcnál (de már harminc brazil első osztályú mérkőzésen szerepelt). Ehhez képest a londoni ajánlat 9,4 millió euróról szól... Egyelőre nem tudni, mennyiért kelhet el Julio Cesar, ám a brit lapok szerint az Arsenal heti 70-90 ezer fontos fizetést is megadna a 74-szeres válogatott kapusnak. Ő egyébként már harminchárom éves, kollégája, Rafael Cabral viszont tíz esztendővel ifjabb nála, de ötmillió eurót ő is megért a Napolinak. Jó, az egy brazilért nem pénz. De kapusért? (Munkatársunktól)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.