Lakat T. Károly: Beadom Freisingernek

Európa jobb helyein még meg sem kezdődött a futballévad, és már mind a négy magyar résztvevőt kiselejtezték a kontinentális kupák periferiális csatározásaiban. Hivatásunk négy tekintélyes egyéniségét arra kértük: írják meg, mit gondolnak a hazai labdarúgás változatlanul vigasztalan helyzetéről. A cikkekből az derül ki: „vendégművészeink” szomorúak ugyan, de korántsem meglepettek.

Ilyen habókos ötlete csak Freisinger tanár úrnak lehet.

A Toldy gimnázium amúgy kolosszális tudású irodalomtanára azt találta ki: a hétfői osztályfőnöki órán arról beszélgetünk majd, milyen lesz a magyar futball 2013-ban.

Mondta ezt ő, akitől a futballt akár kézzel és vízben is játszhatták volna, akinek arról, hogy Budai, vagy egy rózsadombi ház vagy a Moszkva téri Gomba jutott az eszébe.

Tudtam, hogy nekem szól a kihívás, no, de most majd jól megszívatom az öreget, életemben legalább tíz percig hadd legyek már fölényben vele szemben. Olyanokat mondok majd, hogy kiesik az Ady-kötet a hóna alól, s amit rajta kívül futballtémában, ebben az országban senkivel sem lehetne elhitetni.

Az például – mint magyar futballügyben az abszolúte lehetetlen – remek lesz: 2013-ban már a huszonhetedik évét „ünnepeljük” majd annak, hogy megkíméljük részvételünktől a világbajnokságokat, negyvenegy esztendeje nem háborgatjuk Európa legjobbjainak csúcsrandevúját sem. Az NB I-es csapatokban annyi külföldi játszik majd, hogy egyedül a nyelvzseni Lomb Kató lenne képes taktikai értekezletet tartani. A partjelzőket asszisztenseknek hívják, a szurkolóik fejből saját csapatuk összeállítását sem tudják hibátlanul felmondani, s lesz olyan meccs, amelyet 78-an néznek majd meg a helyszínen. A 11-est, a szabadrúgást és a szögletet rögzített játékhelyzetnek nevezik, csapatuk legjobbját az edzők gondolkozás nélkül hagyják ki a következő meccsük kezdőcsapatából, mert ők most éppen „rotálnak”...

Úgy adom be neki, mint a sicc, hogy a Felcsútnak meg a Mezőkövesdnek NB I-es csapata lesz; hogy hat bíró kell majd ahhoz, hogy megállapítsa egy gólról, hogy gól volt-e vagy nem volt gól; hogy püspöklila meg pink színű futballcipőben próbálják meg egymásnak adni a labdát a foglalkozásukat illetően futballistáknak hívott emberek.

Taktikusan a legvégére hagyom az adu ászt.

A lehetetlenségek és az elképzelhetetlenségek koronagyémántját: 2013-ban (na, most kapaszkodjon bele az osztálynaplóba, Tanár úr!) még javában fürödnek az emberek a Balatonban és tombol a nyár, amikor az első körben mind a négy magyar csapat már ki is esett a nemzetközi kupákból.

És a Tanár úr, a világon mondhatni egyetlenként, ezt a halomnyi sületlenséget el fogja hinni! Még azt sem zárom ki, hogy megkapom tőle életem első (s vélelmezhetően utolsó) 5-ösét.

Amúgy most éppen 1966. május 29-ét írunk.

A Népstadionban ülök, a Vasas 4-3-ra vezet a Fradi ellen, de három perc még hátravan. Eksztázisban tombolnak körülöttem az emberek. Egy életre bánhatja, aki nem jött ki...

 

A debreceni Szakály Péter (j) védi magát a norvég Jarl André Storbaek lövésétől
Nyíregyháza, 2013. július 25. A debreceni Szakály Péter (j) és Jarl André Storbaek, a norvég Strömsgodset játékosa a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában játszott Debreceni VSC - Strömsgodset visszavágó mérkőzésen a Nyíregyházi Városi Stadionban 2013. július 25-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.