Hungaroring: Hőségriadóra bemelegítés

„Bárány olcsón eladó!” Ez a hirdetmény ugyan kicsit kilóg a sorból, de ettől még Mogyoród éppen úgy fest, ahogyan rendesen a Forma–1-es futam idején: a kerítéseken, a fák törzsein, a házak falán egymást érik a „Zimmer frei!”, „Kemping!”, „Room!”, „House!” és „Parking!” feliratú táblák.

Vagyis úgy tetszik, a helyzet, lassan már harminc éve változatlan a Pest megyei településen: szinte minden talpalatnyi hely kiadóvá válik – és jobbára bérlőre is talál – a Magyar Nagydíj idején. Pontosabban azért mégsem minden a régi, tudjuk meg egy helybeli asszonytól, aki egy kis extra bevétel reményében évek óta kempinggé minősíti át takaros kertjét a Forma–1-es verseny napjaiban. Gyors összegzése szerint elsősorban a vendégkörben érhető tetten változás:

„Régen főként a sört vedelő, hajnalig dajdajozó lumpenek jöttek, ma már viszont egyre több a német, osztrák, szlovák, holland család. Velük nincs semmi vesződség, jól viselik magukat, és alku nélkül, pontosan fizetnek.” Azt már mi tesszük hozzá: nem is keveset. Egy-egy „háztáji” mogyoródi kempingben – a nézőszám folyamatos emelkedésének is köszönhetően – ma már 150–200 eurót, azaz 45–60 ezer forintot is elkérnek egy családtól, két éjszakára egy lakóautónyi placcért. Az árak persze nemcsak kint a faluban, bent a Hungaroringen is „formásak”.

Bár az idén némi önmérsékletre biztatták a büféseket, azért visszafogottnak továbbra sem nevezhetők a tarifák: a félliteres üdítő és a dobozos sör 700, a lángos 1000, a marhahúsos hamburger 2000, a sült kolbász 3000 forint... Egy angol szurkoló – meglehetős éleslátással – le is vonta a vonatkozó következtetést: „Szombaton inkább már magunk hozzuk a sört!” Mindeközben persze nemcsak a kempingek és büfék pénztárainál akadtak izgalmak, hanem a pályán is: pénteken a szabadedzésekkel hivatalosan is megkezdődött a Magyar Nagydíj.

A pilótákat pedig már a két tegnapi bemelegítés is alaposan megizzasztotta: az ausztrál Mark Webber (Red Bull) meg is jegyezte, a majd negyvenfokos kánikulában már-már úgy érezte, hazai pályán hajt. A szezon végén visszavonuló pilóta persze nem ok nélkül viccelődött: mindkét tréningen a Red Bull futotta a legjobb időt, azaz a „bikák” újra utolérhetetlennek tűnnek. Különösen a háromszoros világbajnok, a listavezető Sebastian Vettel érzi a pályát, hiszen a két edzésen csapattársát is magabiztosan verte. Ezzel együtt korai lenne lefutott derbiről beszélni.

Erre utal legalábbis az, hogy a jó tempót diktáló, általában visszafogottan nyilatkozó, az esélylatolgatástól mindig ódzkodó finn Kimi Räikkönen (Lotus) magához képest rendkívül optimistán úgy fogalmazott: „Talán nem olyan rossz a helyzet.” Kevésbé bizakodó viszont a Ferrari két pilótája: a pontverseny második helyén álló spanyol Fernando Alonso és a brazil Felipe Massa – noha a péntek délutáni tréningen a negyedik, ötödik időt futották – egyaránt úgy vélekedett, kisebb csoda kellene ahhoz, hogy harcban legyenek a győzelemért.

Noha mindezek alapján a Red Bull és a Lotus, pontosabban Vettel, Webber és Räikkönen látszik favoritnak, az érintettek kivétel nélkül rámutattak: az előzési lehetőségekben szűkölködő Hungaroringen a szokásosnál is nagyobb súlya van a kvalifikáción elért eredménynek, ráadásul – ahogyan az eddigi futamokon – továbbra is ott a gumikérdés. Vajon kinek az abroncsai bírják majd jobban a tűzforró magyar aszfaltot? Jobb híján egyelőre érjük be Räikkönen – pénteken újfent elsütött – örökbecsűjével: „Majd meglátjuk, bármi megtörténhet.”

Kimi Räikkönen: „Bármi megtörténhet”
Kimi Räikkönen: „Bármi megtörténhet”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.