Olasz melók

Nem egészen egy éve, Londonban bombameglepetésre olimpiai aranyérmes lett a hosszútávúszók 10 kilométeres számában Risztov Éva. A barcelonai vb keddi versenynapján hasonlóképpen váratlanul nem jutott dobogóközelbe sem.

Tény, hogy a debreceni színekben szereplő sportolónő a világbajnoki felkészülés utolsó napjaiban otthagyta Széles Sándor trénert és budapesti csapatát, s a hajdúsági városban végezte edzéseit, ám utólag aligha van értelme feszegetni: mi lett volna, ha... Ami biztos: a korábbi „örök” ezüstérmes medencés úszó biztatóan kezdett, mi több, a második kör végén, vagyis féltávnál még hozzávetőleg egy testhosszal vezetett a mezőny előtt. A következő két és fél kilométeren azonban beérték őt üldözői, sőt a görög Aruzu át is vette a vezetést. Az utolsó fordítót követően Risztov már csak a kilencedik helyen bukkant fel, s bár újabb néhány száz méter megtétele után feljött az élen tempózók mögé, a hajrában ismét leszakadt, a célba pedig akkor érkezett be, amikor előtte nyolcan már megérintették a finist jelző táblát.

Jó hír ugyanakkor, hogy a húszesztendős, pályafutása első vb-jén szereplő Olasz Anna (képünkön) – aki a verseny első szakaszában csupán a harmincadik hely környékén szelte a tengervizet – az előkelő ötödik helyen (vagyis négy hellyel Risztov előtt) végzett. Ráadásul akár negyedik is lehetett volna, ha a brazil honfitársa, Okimoto Cintra mögött ezüstérmes Cunha a célba érve – az előírásoknak megfelelően – továbbúszik, s lecövekelésével nem akadályozza Olaszt.

Nem sikerült viszont föltartóztatnia az olimpiai negyedik magyar női vízilabda-válogatottat az ötkarikás játékokon negyeddöntős itáliai együttesnek. Sőt még arra sem volt esélye, hogy megszorongassa Merész András remekül játszó gárdáját, amely kiütéssel, 10:4-re nyert, s nagy lépést tett a csoportgyőzelem felé. Főként a príma lövőformát mutató Keszthelyi Rita, Bujka Barbara párosnak köszönhetően: mindkét pólós négy gólt szerzett a meccsen.

HOSSZÚTÁVÚSZÁS. Nők. 10 km:

1. Poliana Okimoto Cintra (brazil), 2. Cunha (brazil), 3. Maurer (német), ... 5. Olasz Anna, ... 9. Risztov Éva (magyar).

MŰUGRÁS. Férfiak. 3 m-es szinkron ugrás: 1. Csin Kaj, Ho Csong (Kína), 2. Kuznyecov, Zaharov (Oroszország), 3. Ocampo, Pacheco (Mexikó).

Nők. 1 m: 1. Ho Ce (kínai), 2. Cagnotto (olasz), 3. Vang Han (kínai).

VÍZILABDA. Nők. A csoport: Hollandia–Üzbegisztán 30:3. B csoport: Ausztrália–Kína 14:5, Új-Zéland–Dél-Afrika 13:7. C csoport: Görögország–Nagy-Britannia 13:7, Egyesült Államok–Kanada 10:8. D csoport: Magyarország–Olaszország 10:4, Kazahsztán–Brazília 9:5. Férfiak. A csoport: Spanyolország–Új-Zéland 18:3 (még nem közölt eredmény).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.