Itt egy húszas!

Noha a magyar küldöttség már a barcelonai vizes világbajnokság szombati rajtja előtt ünnepelhetett, azért a 2021-es vb házigazdai jogának elnyerésével aligha éri be a delegáció. A legtöbb reménnyel kecsegtető úszóversenyek csak vasárnap kezdődnek, de a többi szakágban már nagyüzem van a Montjuic-hegyen és a katalán főváros kikötőjében.

Ez utóbbi helyszínen a hosszútávúszók érdekeltek, és jelentős szentségelések közepette szelik a habokat, tekintve, hogy a víz – amint azt a főszereplőktől hallani – nemcsak szennyezett, hanem büdös is. Hogy a nemzetközi szövetség miképpen adhatott engedélyt a „maratonisták” versenyeinek megrendezésére a horgonyzó jachtok és tengerjáró hajók közvetlen közelében, az rejtély, mindenesetre két győztest már avattak a műfajban. Az 5 kilométeres számok közül a férfiak viadalán a medencéből sokkal jobban ismert, tunéziai Uszama Melluli nyert, és sikerével történelmet írt: ő az első sportoló, aki a mesterséges környezet után a nyílt vízen is világbajnoki aranyat szerzett.

Huszonhét hellyel végzett mögötte Papp Márk, ám a nők megméretésén Olasz Annának nem volt oka a szomorkodásra, mert – miközben az amerikai Haley Anderson ért elsőként a célba – tizenkettedik lett. Műugrásban német és kínai arany született a nyitó víkenden, míg szinkronúszásban az oroszok domináltak. Magyar szempontból egyelőre a női pólósok csoportküzdelmeinek rajtján akadt a legtöbb látnivaló, ám nem bántuk különösebben, hogy Merész András játékosai a legkevésbé sem tették izgalmassá a premiert. Még szép –fűzhetnénk hozzá, hiszen az ellenfél a brazil csapat volt. A vicces jelenetekkel tarkított, egyoldalú mérkőzés 20:6-os, kiütéses magyar sikerrel zárult, és kockázat nélkül jelenthetjük ki: a továbbiakban a dél-amerikaiaknál kizárólag nehezebb riválisok következnek az éremszerzést maguknak minimális célul megjelelő lányok számára.

A női vízilabdatorna lebonyolítása egyébként megegyezik a férfiak ma kezdődő viadaláéval: a négy darab négyes csoportba osztott együttesek közül egyik sem búcsúzik az első szakaszban; e körmérkőzés csupán amolyan helyosztó a már egyenes kieséses rendszerben zajló nyolcaddöntő előtt. Ezzel együtt – vagy inkább éppen ezért – egyáltalán nem mindegy, melyik válogatott hol végez a kvartettben, hiszen a folytatásban az első helyezett csoportnegyedikkel, a másodikként végző pedig -harmadikkal találkozik. Benedek Tibor különítménye hétfő délután a kínaiak ellen száll vízbe (itt még nem lehet baj), két nappal később a szerbek jönnek (ez már finoman szólva is „necces”), majd Ausztrália zárja az első etap feladatsorát (jó lesz vigyázni). Madarasban és társaiban mindenesetre kellemes emlékek idéződhetnek fel Barcelonában. Merthogy egy évtizeddel ezelőtt éppen itt lettek világbajnokok.

Hosszútávúszás. Férfiak. 5 km: 1. Uszama Melluli (tunéziai) 53:30,4, 2. Hedlin (kanadai) 53:31,6, 3. Lurz (német) 53:32,2, ...28. Papp Márk 53:55,3. Nők. 5 km: 1. Haley Anderson (amerikai) 56:34,2, 2. Okimoto (brazil) 56:34,4, 3. Cunha (brazil) 56:44,7, ...12. Olasz Anna 56:58,4.

Műugrás. Férfiak. Szinkron toronyugrás: 1. Sascha Klein, Patrick Hausding (német), 2. Minibajev, Cseszakov (orosz), 3. Csao Juan, Zsang Jangcsüan (kínai). Nők. 3 m: 1. Vu Min-hszia, Si Ting-mao (kínai), 2. Cagnotto, Dallape (olasz), 3. Abel, Ware (kanadai).

Szinkronúszás. Egyéni, kötelező: 1. Szvetlana Romasina (orosz), 2. Huang Hszüe-csen (kínai), 3. Carbonell (spanyol). Páros, kötelező: 1. Szvetlana Kolesznyicsenko, Szvetlana Romasina (orosz), 2. Csiang Ting-ting, Csiang Ven-ven (kínai), 3. Carbonell, Crespi Jaume (spanyol).

Vízilabda. Nők. A csoport: Oroszország–Üzbegisztán 22:6, Spanyolország–Hollandia (lapzárta után). B csoport: Ausztrália–Új-Zéland 15:4, Kína–Dél-Afrika 17:2. C csoport: Egyesült Államok–Görögország 12:8, Kanada–Nagy-Britannia 14:9. D csoport: Magyarország–Brazília 20:6, Olaszország–Kazahsztán 9:7.

Így játszanak

A férfi vízilabdatorna csoportbeosztása. A csoport: Montenegró, Görögország, Spanyolország, Új-Zéland. B csoport: Horvátország, Kanada, Ausztrália, Kína. C csoport. A magyar válogatott mérkőzései: Kína (ma, 17.30), Szerbia (szerda, 13.30), Ausztrália (péntek, 10.50). D csoport: Olaszország, Németország, Románia, Kazahsztán.

Ritka pillanat: brazil kézen a labda
Ritka pillanat: brazil kézen a labda FOTÓ: MTI KOVÁCS ANIKÓ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.