Győr-Maccabi: Van, akinek vacsoracsata

Enyhén szólva sem a legjobb hangulatban mutatkozik be a Győr a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, hiszen az Európa Liga-kvalifikáció első fordulójában történtek még a mai magyar futball rózsaszínkép-festésben módfelett egységes köreit is megrázták.

A podgoricai Mladoszt továbbjutása a magyar (és montenegrói) szinten kiemelten kedvezményezett Videotonnal szemben a töretlen derű bajnokait is a falhoz vágta, és az sem tett különösebben jót a hazai labdarúgás széles körben amúgy sem kedvező megítélésének, hogy a szintén montenegrói Cseliket 13-1-es összesítéssel „kivégző” Honvéd ellen a niksicsi kapus valóságos bohóctréfákat mutatott be. Még mindig nehéz szembesülni azzal, hogy ebben a kiscsoportos társaságban vagyunk. (Pedig mióta már...) A BL-selejtezőnek az ETO-t érintő második fordulója is úgy második kör, hogy az elsőben csak két párharcot tartottak: a feröeri Streymur kiejtette az andorrai Lusitanst, míg az örmény Sirak a San Marinó-i Tre Pennét...

A további csapatok sem óriások: többségükben olyan együttesek, amelyeknek nemhogy egy-két játékosát, de magát a klubot és annak hovatartozását sem ismeri senki. Ebből a szempontból a Győr – és az EL-ben a Honvéd – „kifogta”, hiszen a Maccabi Tel-Aviv és a Vojvodina neve jobban cseng, mint – mondjuk – az észt Nomme Kaljué vagy a walesi Prestatyn Towné. A két torna selejtezőjében a mezőny jó részét albán, bosnyák, feröeri, finn, grúz, kazah, lett, litván, luxemburgi, macedón, máltai, moldovai, montenegrói, örmény csapatok teszik ki, és ritka az olyan bejáratott márka, mint a Celticé, a Hajduk Splité, a Sparta Prágáé vagy a Standard Liege-é. A Debrecen vetélytársa, a Strömsgodset is találós kérdés tárgya lehetne, noha ez az együttes a norvég bajnokság második helyén áll. Szóval, az idehaza – szavakban –megmutatkozó folytonos fejlődés ellenére itt a helyünk...

A pályán kívül viszont szembeszökő a magasabb kategóriát megcélzó tendencia: az ETO Parkban például akár stadionpanorámás teraszról is végignézhető egy-egy találkozó. A ma este fél kilenckor kezdő Győr–Maccabi meccs vacsorával egybekötött élvezete 15 ezer, a Bayern München barátságos vendégjátékának hasonló megtekintése 30 ezer (szélső asztalok foglalása esetén 25 ezer) forintba kerül. A házigazdák semmit sem bíznak a véletlenre, mert az internetes prospektusban az áll: „Az asztalfoglalás 100% vissza nem térítendő előleg befizetése mellett garantált”.

Remélhetőleg a finom fogásokhoz méltó lesz az atmoszféra, és Horváth Cs. Attila, az ETO klubmenedzsere szerint a győri klub „mindent megtesz azért, hogy a nemzetközi előírásoknak megfelelően tudja megrendezni a találkozót”. Nyilván valamennyi józan ember szeretné elkerülni azt, ami a múlt nyáron, a magyar–izraeli válogatott mérkőzésen történt, ezért aztán szigorú óvintézkedések mellett zajlik majd a találkozó, még tűzszerészek is átvizsgálják az ETO Parkot. A rendre Mondj nemet a rasszizmusra! feliratú pólót viselő biztonsági személyzet ügyel, azaz a felkészülés ebben a tekintetben kétségkívül alapos.

Ami a futballt illeti, Paulo Sousa, a Maccabi portugál edzője – a korábbi profi Videoton-tréner és amatőr lefejelőbajnok – a Győrt dicsérte, míg Pintér Attila, az ETO szakvezetője (aki –eltiltása miatt – ma nem ülhet a kispadon) a tel-avivi együttest méltatta. Harminc évvel ezelőtt, a kisalföldiek legutóbbi BEK-szereplése idején Verebes József még véletlenül sem emelte ki az ellenfél erényeit, viszont a Kovács – Csonka, Hlagyvik, Mile (Szíjjártó), Magyar – Hannich, Szepessy, Burcsa – Szabó, Szentes, Hajszán összetételű bajnokcsapat itthon 6-3-ra, odakinn 3-1-re kapott ki a minszki Dinamótól. (Igaz, előtte kiverte az izlandi Vikingurt. Nem a selejtezőben: az első fordulóban.) A Győrött három, a visszavágón két gólt berámoló Viktor Szokol nevét azóta is elborzadva emlegetik az idősebb ETO-szurkolók.

Az a „4-9-es” – az NB I-ben 1982-ben 102, 1983-ban 82 gólt szerző, rendre húsz-huszonötezer nézőt vonzó – garnitúra azért hej, de jó lenne... Ne álmodozzunk: egyelőre messzemenően beérnénk a kvalifikáció harmadik körével is.

 

BAJNOKOK LIGÁJA

SELEJTEZŐ, MÁSODIK FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Viktoria Plzen–Zseljeznicsar (bosnyák) 4-3

BATE Boriszov (fehérorosz)–Sahtyor Karagandi (kazah) 0-1

Dinamo Tbiliszi–Streymur (feröeri) 6-1

Seriff Tiraspol (moldovai)–Szutjeszka (montenegrói) 1-1

Ekranas (litván)–Hafnar ördur (izlandi) 0-1

Birkirkara (máltai)–Maribor 0-0

Fola Esch (luxemburgi)–D. Zágráb 0-5

Steaua–Vardar (macedón) 3-0

Győr–Maccabi Tel-Aviv

Sirak (örmény)–Partizan Belgrád

JK Helsinki–Nomme Kalju (észt)

Nye csi (azeri)–Skënderbeu (albán)

Sligo Rovers–Molde (norvég)

Elfsborg (svéd)–Daugava (lett)

New Saints (walesi)–Legia Varsó

Slovan Bratislava–Ludogorec (bolgár)

Clionville (északír)–Celtic

 

Győriek a Debrecen elleni, „szuper” bemelegítés (3-0) után
Győriek a Debrecen elleni, „szuper” bemelegítés (3-0) után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.