Rómától a Római-partig

Szeptemberben lesz csak huszonkét esztendős a constantai Simona Halep, a világrangsor 32. helyezettje, de mostani budapesti tornagyőzelmével máris mesterhármast ért el.

Nürnbergben salakon, a hollandiai Hertogenboschban füvön győzött WTA-versenyen (80 ezer dollárt kasszírozva), s e sorba illeszkedik a Hungarian Grand Prix első helye is. Legalább ennyire értékes volt e triplázás felvezető szakasza: májusban Rómában korábbi világelsőket, Grand Slam-győzteseket és jelenlegi top 10-es játékosokat múlt felül a román teniszező.

Hantuchova, Kuznyecova, Agnieszka Radwanska, Vinci és Jankovics ellen is nyerni tudott, s csak a WTA-rangsorelső Serena Williams elleni elődöntőben szakadt meg lélegzetelállító (és 107 ezer dollárral járó) sorozata.

Márky Jenő, az egy híján húszesztendős római-parti torna igazgatója – Novotna, Coetzer, Mauresmo, Kuznyecova, Schiavone vagy a címvédő Errani után – ismét olyan teniszezőt mutathatott be a hazai publikumnak, aki Duna-parti sikerét követően a sportág meghatározó egyénisége lehet. A döntő másik szereplője, az osztrák Yvonne Meusburger már nem tartozik a pályakezdők közé, ám egy idei triplázást ő is fel tud mutatni.

Igaz, nem a pestihez hasonló 235 ezer dolláros vetélkedőn, hanem kisebb pénzdíjazású ITF-viadalokon ért célba háromszor veretlenül, korábbi top 100-as teniszezőként ismét megközelítve a bűvös határt (112.). Hazája WTA-versenyén, Bad Gasteinben egyszer már finalista volt, ám akárcsak ott 2007-ben, most Budapesten sem sikerült a trónra ülnie, pedig nagyszerű ellenfele volt a győztesnek (6:3, 6:7, 6:1).

A párosok döntőjében a világ legjobb kettőseinek egyike, a 2011-ben Roland Garros-bajnok Andrea Hlavackova és Lucie Hradecka (a páros világranglista negyedik, illetve hetedik helyezettje) 6:4, 6:1-re nyert a Bratcsikova, Tatisvili orosz, grúz társulás ellen. A döntők előtt a WTA ünnepélyesen elbúcsúztatta s életműdíjjal tüntette ki a profi pályafutását sérülés miatt fiatalon lezáró, huszonnégy esztendős Szávay Ágnest, aki karrierje csúcsán 13. helyen állt a világranglistán, egyesben öt WTA-tornát nyert, ezek közül kettőt itt, az Asbóth József stadion közönsége előtt. (Tudósítónktól)

Halep a topon
Halep a topon FOTÓ: MTI ILLYÉS TIBOR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.