Tenisz, a komisz

Néhány nagy mesélőt hallgatva arra gondol az ember a Római Teniszakadémián: nem véletlen, hogy a létesítmény a Királyok útján van. Itt a dumaparti levegője ugyanúgy a helyhez tartozik, mint a Duna-parti klíma, és valóban kincstári a szöveg.

Egri János, a hajdani kvízműsorok népszerű tévériportere például arról beszél, hogy már az 50+50-esek kategóriájában teniszezik párosban, és újabban egyre könnyebb dolga van, mert a számok azt jelentik, hogy a tandem két tagjának több mint száz fölöttinek kell lennie, így neki most egy huszonöt esztendős partnert kell felvonultatnia. (Novembertől már huszonnégy éves sporttárs is jöhet, mivel a jó karban lévő Egri az ősszel betölti a hetvenhetet.)

Márky Jenő, a telep tulajdonosa ugyancsak a régiekre emlékezik: amióta (1996-tól) női verseny van a Rómain – mondja –, járt már itt Jana Novotna, Amelie Mauresmo, Francesca Schiavone, hogy csak a Grand Slam-tornán győztes játékosokat említsük. A legnagyobb dicséretet mégsem a sportág klasszisai kapják, hanem Egri címzi azt a Sport Tv-t tudósító Kaplár F. Józsefnek – aki erről a közvetítés közben mit sem sejthet –, mert azt hangoztatja a kollégáról: „Róla még soha senkitől nem hallottam rosszat.” Babos Tímeát is úgy várják pénteken az Asbóth Józsefről elnevezett pályán, hogy a negyeddöntő után csupa jót lehessen vele kapcsolatban mondani.

Ám türelemre van szükség, mert a negyedikként kiemelt német Annika Beck, valamint az osztrák Yvonne Meusburger a Babos-meccs tervezett időpontjában még csak 4:6, 0:1-nél tart a centeren, és a második szett második gémjét az „egyenlőség” jelszavával játsszák a felek: deuce, deuce, és újra deuce van. Végül a „szomszéd” megnyeri a maratoni játékot, s ezzel össze is töri esélyesebbnek tartott ellenfelét: 0:2-től már olyan sima út vezet az 1:6-ig, amilyen egyenletes az akadémia gondozott salakja. Azon Babos a legnehezebb feladatot kapja: igaz, Simona Halep csak a harmadik helyen kiemelt játékos, ám az első kettő, a cseh Lucie Safarova és a francia Alizé Cornet már kiesett, így a rangsorszámok alapján kétségkívül a legrázósabb ellenfél a román rivális.

Ráadásul a múlt hónapban két WTA-versenyt is nyert – egyet Németországban, egyet Hollandiában –, azaz az efféle viadalokon nem szokása nézőnek felülni a lelátóra. Ehhez képest 3:2-nél bajban van, mert elveszti adogatójátékát – így Babos már 4:2-re vezet –, de nyomban vissza is nyeri azt (4:3), hogy aztán többszörösen hátrányos helyzetből is felkapaszkodjék. A magyar teniszező nemhogy 5:4-es előnyt szerez, de négyszer jut játszmalabdához, ám hiába szuggerálja önmagát („Gyerünk!”), a vetélytárs nem hajlandó alulmaradni. A világranglista 32. helyezettjéhez méltón összpontosít, hosszan és pontosan üt sorozatban, ennek megfelelően megfordítja a szettet, amelyet – immár szembeszökő fölénye tudatában – elegáns ejtéssel fejez be (5:7).

A második játszmát ugyanígy zárja, de abban már nincs akkora küzdelem, mint az elsőben. Hogy a női teniszben minden előfordulhat, azt példázta a dél-afrikai Chanelle Scheepers és a montenegrói Danka Kovinics negyeddöntője is (a szettek sokatmondó eredménye 4:6, 6:0, 7:6), s ugyancsak bizonyítja ezt a magyar–román parti folytatása, hiszen az első három szervagémet a fogadó viszi el. Kettőt Halep nyer, s ettől Babos, aki 115. a világranglistán, ugyanúgy megroppan, mint Beck Meusburgerrel szemben (1:6). Majd a mérkőzés után a könnyei vel küszködve nyilatkozik, vetélytársa pedig – noha addig nem érte szorítottak a lelátón – meghódítja a publikumot.

Azt mondja huszonegy évének minden bölcsességével: „Köszönöm a közönségnek a sportszerű szurkolást.” Ilyenkor szokták írni: „hosszan tartó, dübörgő taps”. Azt viszont már kevesen látták, hogy a bukaresti Cadantu legyőzte az izraeli Peert (6:0, 7:5), így román elődöntő lesz a Hungarian Grand Prix egyik ágán. (A másikon – értelemszerűen – Meusburger és Scheepers találkozik.) A sportág hívei az utolsó magyarra, Babosra voltak kíváncsiak, s miután ő is elbúcsúzott, a drukkerek többsége szintén elköszönt a Rómaitól. S talán még otthon, a finom vacsora közben is azt emlegette magában: tenisz, a komisz...

Kéz kezet fog. Babos gratulál a román Halepnek
Kéz kezet fog. Babos gratulál a román Halepnek FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.