Érden érem

Hét éve fölépült, de soha nem használták a nemzetközi sportesemények rendezésére is alkalmas, 2500-as befogadóképességű érdi sportcsarnokot. A „kísértetkastély” történetében tegnap új fejezet kezdődött: sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a jogi huzavonának vége, s a létesítmény – a többségi tulajdonos várostól tagi kölcsön formájában nyújtott segítség, illetve a társaságiadó-kedvezménytörvény révén – a női kézilabda-bajnokságban legutóbb bronzérmes Pest megyei együttes otthona lesz.

A vételár 1,3 milliárd forint, a teljes összeget a jövő év december 31-ig kell kiegyenlíteni.

A parkett ördöge

Érden tehát valami elkezdődött – mondhatnánk, de ez nem egészen lenne igaz, hiszen a valódi „rajtnak” van már vagy három esztendeje. Akkor jutott föl az NB I-be a kézilabdacsapat, s olyan szakmai stáb szerződött a településre, amelynek emblémáit alighanem tárt karokkal fogadnák a kontinens jóval nagyobb városaiban is. Azóta is a klubnál dolgozik a hosszú időn át a francia nemzeti együttes munkáját segítő tréner, Szabó Edina; a főként az utánpótlás-neveléssel foglalkozó korábbi klasszis, Németh Helga; továbbá az a Rácz Mariann, aki kapusként 205-ször a magyar, 113-szor pedig az osztrák válogatott mezét öltötte magára, s „mellékesen” ott díszeleg a gyűjteményében hét BL-, illetve BEK-serleg.

A Vasas és a bécsi Hypo hajdani sztárja úgy véli: azzal, hogy a 2006-ban eleve rossz konstrukcióban – önkormányzati telken, ám banki tulajdonban – épült létesítmény végre kinyithatja kapuit, új dimenzióba kerülhet az érdi kézilabdasport. A BL-selejtezőre készülő garnitúra kapusedzője örömmel újságolja, hogy a sokra hivatott társaság az új otthonnal szépszámú közönséget is nyer, hiszen az eddigi hazai pályán, az iskolai tornateremben jó, ha kétszázan zsúfolódhattak össze, noha legalább tízszer annyian lettek volna kíváncsiak a mérkőzésekre.

Az uszodát is magába foglaló komplexum egyébként már a nyári szünetet követő, július 15-i birtokbavétel után,még az őszi szezon kezdete előtt komoly tesztelésen esik át, mivel – Budaörs mellett – Érd lesz a helyszíne augusztus 9-től az U19-es fiú kézilabda-világbajnokságnak. Rácz Mariannak e vb kapcsán is van tennivalója bőven: a sportági szövetség nemzetközi igazgatójaként, valamint az esemény protokollfőnökeként tevékenykedik, s bízik abban, hogy a huszonnégy csapatot fölvonultató kéthetes tornának méltó házigazdája lesz a csarnok.

Ami az érdi jövőt illeti, Sterbinszky Amália, Gódorné Nagy Mariann és a többi korábbi nagyágyú csapattársa óva inti az együttes rajongóit attól, hogy a fellegekben járjanak.

– Az első évben bennmaradtunk az első osztályban, a következőben negyedikek lettünk, az idén pedig fölértünk a dobogóra. A fejlődés tehát töretlen volt, de egyelőre sokkal tovább aligha nézhetünk, hiszen az FTC és különösen a Győr tudásban és az anyagiak terén is messze előttünk jár. A reális cél tehát csak a pozíció megőrzése lehet az első három között, ugyanakkor minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a későbbiekben szó szerint európai csapattá nője ki magát az érdi együttes, amelynek magja jelenleg húszhuszonkét éves játékosokból áll.

Ami biztos: a szakmai háttérrel, s mostantól a körülményekkel is minden rendben.

Már csak a neheze van hátra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.