Még egy dobott ász

Nesze neked, papírforma! Nem jutott a legjobb nyolc közé az a Serena Williams, aki a tavaly tavaszi párizsi nyitókörös vereségét követően új edzőt és (egyben) új szerelmet találva megismételhetetlen sorozattal rukkolt elő: 75 nyertes mérkőzése mellett csak három vereség sorakozott, ráadásul legutóbbi vesztes meccsére is alig emlékszünk már, hiszen zsinórban 34 találkozó óta őrizte veretlenségét. A 31 esztendős világelső szombaton ünnepelte profi karrierje hatszázadik győzelmét, és semmilyen jel nem mutatott arra, hogy a megfogyatkozott erejű mezőnyből bárki is megakadályozhatná a címvédésben, hatodik wimbledoni egyéni bajnoki trófeájának begyűjtésében.

Sabine Lisicki mégis útját állta. S noha kiemelési rangsorszáma (23.) alapján nem sok esélye volt a sportág királynőjének detronizálására, volt egy olyan előjel, ami óvatossá tehette volna a félelmetes amerikait. A floridai Bradentonban pallérozódó 23 esztendős német az elmúlt esztendőkben arra specializálta magát, hogy az aktuális Roland Garros-bajnokként érkező világsztárok életét keseríti meg. A 2009-es wimbledoni tornán az orosz Kuznyecovát búcsúztatta, egy évvel később sérülés miatt nem indult, de 2011-ben a kínai Li Na ellen nyert, tavaly pedig az orosz Sarapova ellen diadalmaskodott. Amikor tehát Serena néhány hete Párizsban átlépte a Diadalív kapuját, sejthette volna, hogy meggyűlhet a baja az eddig „csupán” három WTA-tornát nyerő, de Wimbledonban hagyományosan jól szereplő német klasszissal. Lisicki ráadásul a korábbi években kétszer a negyeddöntőbe, egy alkalommal (2011) pedig az elődöntőbe jutott kedvenc pályaborításán, így nem meglepő, hogy 13:4-es itteni győzelem/vereség mérleggel kezdte ötödik wimbledoni tornáját. Nehéz sorsolása volt, hiszen Schiavone, Vesznyina és a 14. kiemelt Stosur elleni nyertes mérkőzések repítették Serena lába elé. Nem ijedt meg vetélytársa félelmetes sorozatától – miért is tette volna, hiszen ütéserőben csaknem megközelíti a dinamikus amerikait. A tavalyi szezonban például a női mezőnyben ők ketten jutottak csak túl a kétszázas határon: az ifjabbik Williams 292, Lisicki 202 védhetetlen adogatást zúdított az ellenfél térfelére.

A németnek a Serena elleni hétfői meccsre is maradt muníciója: a nyitójátszma megnyerése után jött ugyan a Williams-hurrikán (25 perc alatt, egyetlen ki nem kényszerített hiba nélkül hozta a második játszmát a világelső), ám a döntő szett végén Lisicki –az alkalomhoz illően – egy kezelhetetlen bombaadogatással kért helyet magának a wimbledoni históriáskönyvben, s egyúttal az idei verseny negyeddöntőjében. Ahol egyébként az a Kanepi lesz az ellenfele, aki derékba törte a brit álmokat – azt, hogy negyven évvel Roger Taylor és Virginia Wade negyeddöntős szereplése után a férfiaknál és a hölgyeknél is legyen brit a nyolc között Wimbledonban. Az észt két játszmában (7:6, 7:5) győzte le a jövő nagy tehetségének számító Robsont, így az angoloknak immár csak egy reményük maradt: Murray.

Hogy ki nevet a végén? Megjósolhatatlan. Csak annyi biztos, hogy a Lisicki (23.)–Kanepi, a Radwanska (4.)–Li Na (6.), a Stephens (17.)–Bartoli (15.) és a Kvitova (8.)–Flipkens (20.) meccsek nyolcasából kerül ki a szombati női döntő győztese.

Az uraknál is adódott történelmi tett: először fordul elő, hogy két lengyel is ott van a nyolc között. S egyikük az elődöntőben is ott lesz, mivel Janovicz (24.) és Kubot egymás ellen csatázik a következő körben.

Ferrer (4.) és Verdasco képviseli a Nadal vezérvitorlása nélkül lavírozó spanyol armadát. S felvonult a végső ütközetekre a nehézfegyverzettel ellátott négy hadihajó is, Djokovics (1.), Murray (2.), Berdych (7.) és Del Potro (8.) kapitány vezérletével.

Ki gondolta volna? Serena gratulál Sabinének
Ki gondolta volna? Serena gratulál Sabinének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.