Remeklő japán „nagyi”

Hol vannak az ifjú titánok? – morfondírozhat az ember az idei furcsa Wimbledon eseményei láttán, hiszen még meg sem tudnak melegedni a vezető hírek között az aktuális szenzációk, amikor máris érkezik az újabb meglepetés, az újabb különös rekord.

Sorra csúsznak el az angol gyepen a legnagyobb sztárok, még a zöld fű legnagyobb mestere, a hétszeres wimbledoni bajnok Roger Federer sem tudott megkapaszkodni a mezőnyben, s tizenegy esztendő óta először fordult vele elő az a szégyen, hogy Grand Slam-tornán nem jutott túl a második fordulón. Akár még rendben is lehetne mindez, ha az őrségváltás kapcsán értekeznénk a 32. születésnapjára készülő nagy bajnok kieséséről.

De a svájci klasszis legyőzője sem az új generáció képviselője, miként Nadal kiejtője sem, hiszen Sztahovszkij és Darcis is a harminchoz közelít, de a harmadik fordulós szerencselovagok között Melzer, Gulbis és Troicki is sokéves tapasztalatokkal büszkélkedő, rutinos középkategóriás játékos, Brown és Mannarino talán meg az sem. A hölgyeknél annyiban finomabb a hangolás, hogy noha abban a mezőnyben is csak a kiemeltek fele jutott be a legjobb 32 közé (az alsó ágon a volt wimbledoni bajnok, a 8. helyen jegyzett Kvitova az egyetlen egy számjegyű kiemelési sorrenddel rendelkező teniszező), ám a női mezőnyben érzékelhető az áttörés.

Az amerikai Stephens és Keys, a brit Robson, a kanadai Bouchard, a Puerto Ricó-i Puig és a portugál Larcher De Brito az ifjú generációhoz tartozik, s e húszasok mostani sikere nem alkalmi fellángolás, hanem fokozatos előretörés, építkezés eredménye. A Lisszabonban született, de a floridai Bradentonban pallérozódott 20 éves hölgy például kisebb WTA-tornákon már többször megvillantotta képességeit. S noha Larcher De Brito csupán pályája 12. Grand Slam-mérkőzését vívta szerdán (míg a vetélytárs Sarapova már 186 GS-meccs tapasztalatával lépett pályára), a WTA-rangsor 131. helyezettje mégis le tudta győzni a lista harmadikját. És biztosak lehetünk abban, hogy egykét éven belül ő (és korszakváltó társai is) ott lesznek a nagy tornák későbbi szakaszaiban is.

A mostani viadalon azonban még nem nekik osztanak lapot. Az idősebb generáció kapja a főszerepet – s nem csupán az abszolút esélyesnek számító Serena Williams jóvoltából, hiszen nemcsak ő, hanem leendő szombati vetélytársa is rekordernek számít. A japán Date-Krumm történelmet írt a román Cadantu 6:4, 7:5-ös legyőzésével: az ősszel már 43 esztendős hölgy minden idők legidősebb harmadik fordulós játékosa Grand Slam-tornán. A mostani 128-as női mezőnyből 59 teniszező még meg sem született akkor, amikor Kimiko asszony 1989-ben első wimbledoni mérkőzését vívta…

A rekordok említésekor szólni kell arról is, hogy csütörtökön is folytatódott a visszalépések, különös sérülések szinte példátlan mennyiségű sorozata – ekkor két francia, Mathieau és Llodra gondolta úgy, hogy sérülésre hivatkozva feladja a kilátástalannak ítélt küzdelmet. Az a bizonyos lóláb különösen az utóbbi esetben lógott ki, hiszen a térdszalaggondok miatt délelőtt az egyéni küzdelmektől visszalépő Llodra a Roland Garros-döntős Mahut társaként délután már tudott teniszezni – más kérdés, hogy nem kellett sokáig terhelnie a térdét, mert az ellenfél kilenc játék után feladta a páros meccset…

A világranglista-vezető Djokovics, a 7. helyen kiemelt Berdych és a 8. helyen jegyzett Del Potro más kávéházból érkezett, s mindhárom sztár azon igyekezett, hogy gyors és meggyőző meccsnyerésekkel kárpótolja az elmúlt napok különös eredményeiért, s a csütörtöki esők miatt némileg csalódott wimbledoni közönséget.

Sarapovának is már csak a lelátón akadt feladata
Sarapovának is már csak a lelátón akadt feladata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.