Lanzafáma

„Teljes mértékben” – feleli kérdésünkre George F. Hemingway, a Honvéd futballcsapatának tulajdonosa, amikor arról kérdezzük, helyesen kezelte-e a klub az úgynevezett Lanzafame-ügyet.

A sztori fókuszában a télen Kispestre került, korábban a Serie A-ban is megfordult olasz center áll, aki ellen vádat emeltek Itáliában fogadási csalás miatt. Az teszi különösen érdekessé a történetet, hogy a Honvéd – a tavaszt végigjátszó csatárnak is köszönhetően – kiharcolta az Európa Liga-részvétel jogát. Pedig az olasz sajtóban már korábban megjelent olyan cikk, amely arról számolt be: Davide Lanzafame – saját bevallása szerint – több ezer eurót kapott „meccsmanipulációért”. Akad olyan vélemény, amely szerint eleve gyanús, hogy az itáliai elitben is megforduló futballista az NB I-be szerződik.

„Nem lepődtem meg, hogy ideigazolt” – mondja erre Hemingway. Az elöljáró szerint nincs abban semmi különös, hogy ilyen szintű játékosok Budapestre költöznek. „A nyáron is érkeznek hozzánk hasonló kvalitású labdarúgók. Olaszországban alacsonyabb osztályba adná kölcsön őket a klubjuk, ezért inkább a magyar első ligát választják. Ugyanakkor nincsenek illúzióim: tudom, csupán egy évre terveznek itt, igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.”

A tulajdonos állítja: a tranzakció idején eszébe sem jutott, hogy Lanzafame „sáros”. Az erről szóló újságcikkről a sportlap munkatársától értesült. Idehaza nem léphetnek pályára azok a játékosok, akiket az ügyészség meggyanúsít. Csakhogy a centert akkor még nem „kapták elő” az olasz hatóságok, és rendre helyet kapott a csapatban. Ráadásul az MLSZ-t és a Honvédet is arról tájékoztatta: sem sportfegyelmi, sem büntetőeljárás hatálya alatt nem állt.

Az pedig természetesnek mondható, hogy az itáliai nyomozók a felderítés befejezéséig nem tájékoztatták az olasz szövetséget és az UEFA-t, így értelemszerűen a Lanzafame felől érdeklődő MLSZ-t és a Honvédet sem a részletekről. Így hivatalos ok nem volt Lanzafame játékengedélyének megvonására. Ugyanakkor okoz némi bonyodalmat a külföldi és a hazai eljárás közötti különbség. A magyar hatóságok látványos akciók keretében kapcsolták le a gyanúsítottakat, akiktől a futballszervezet azonnal meg is vonta a játékjogot. Mint a példa jelzi, a hatóságok máshol másként dolgoznak.

– A magyar szövetség szabályzata fölöttébb szigorú. Már a gyanúsítást, azaz az úgynevezett függő helyzetet is szankcionálja, amikor még a hatóságok sem döntöttek arról, vádat emelnek-e az érintett ellen. E tekintetben az ártatlanság vélelmét sem veszi figyelembe – feleli kérdésünkre Kolláth György alkotmányjogász. Az már csak hab a tortán, hogy az itáliai illetékesek éppen akkor emeltek vádat Lanzafame ellen, amikor a magyar bajnokság véget ért. Pikantériát ad az esetnek, hogy a riválisok utóbb szembesültek azzal: a dobogós együttesben olyan játékos szerepelt, aki – még a Bari alkalmazottjaként –„bundázott”.

„Természetesen bárki fordulhat beadvánnyal az UEFA-hoz, s kérheti az eset kivizsgálását, ám jogi következmények aligha lesznek. Abból, amit tudunk, úgy tetszik, a Honvéd megfelelően járt el, s nem lehet felelősségre vonni a játékos szerepeltetése miatt. Inkább az ügy erkölcsi megítélése lehet vita témája” – mondja Kolláth. Hemingway szerint az sem: „Amikor Lanzafamét leigazoltuk, fogalmam sem volt arról, hogy öt évvel korábban fogadási ügybe keveredett. Az is csak a szerződtetése után derült ki, hogy korábban olaszországi cikk foglalkozott az érintettségével.

S a nemzetközi gyakorlat szerint a futballista addig játszhat, amíg nem mondják ki a bűnösségét. Egyetlen hivatalos szervezettől sem kaptunk olyan információt, amely Lanzafame vétkességére utalt volna. Ő pedig mindent tagadott, még papírt is aláírt arról, hogy nem csalt. Az utolsó forduló előtt értesítettek arról, hogy Lanzafamét vizsgálják. Ekkor sem gyanúsításról vagy vád alá helyezésről kaptunk információt, ám ennek fényében úgy döntöttem, nem léphet pályára. A nyáron meg is váltunk tőle.”

Már csak az a kérdés: miként fordulhat elő, hogy a fogadási csalássorozatban szerepet játszó, később vád alá helyezett labdarúgó a szigorú szabályok ellenére is pályára léphet a magyar NB I-ben? „Egymillió esetből egy ilyen van. Attól tartok, ez kikerülhetetlen. Az azonban kétségtelen: az ügy rendkívül szerencsétlenül alakult” – összegez Hemingway. Ez a lehető legkevesebb, amit elmondhatunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.