Technikás játék

Nincs új a nap alatt. A szállóige gazdája biztosan nem látott Google-szemüvegben fellépő teniszjátékost Wimbledonban, mert akkor aligha ragadtatta volna magát erre a kijelentésre.

A technológia fékezhetetlen fejlődése újabb és újabb kihívások elé állítja a sportvezetőket is, mivel a versenyzők előszeretettel használják a csúcskütyüket. Csakhogy a szórakoztatóipar természetes kellékeit nem a testkultúra hagyományaihoz, szellemiségéhez, szabályrendszeréhez szab ták. Az okostelefonokkal kapcsolatos megannyi anomáliát sikerült többé-kevésbé megoldani, de máris itt az új szerkezet: a Google-szemüveg.

A londoni tenisztornán a női világranglistán ötvennyolcadik helyen álló Bethanie Mattek-Sands tesztelte a találmányt. A szemüveget, amelyet a világ legnagyobb internetes cégeinek egyike fejleszt. A műszer az okostelefonokéhoz hasonló ikonrendszert jelenít meg viselője szeme előtt, s hangvezérléssel működik. Lehet vele SMS-t küldeni, videokonferencián részt venni, vagy a világhálón keresgélni.

Az elöljáróknak nem azért kell nyugtalankodniuk, mert a játékos azonnal a Facebookra tölti fel a szervájáról készült képet, esetleg videót rögzít a labdamenetek egyikéről. Főként nem azért, mert az edzésen felveszi saját mozgását, s trénere elemezheti azt, miként ütéstechnikáját is.

A bonyodalmat az okozhatja, hogy a szerkezet jelentős segítséget nyújthat mérkőzés közben. A játékos akár állandó kapcsolatban is lehet edzőjével, mi több, döntő helyezetben az interneten rákereshet, az ellenfél hova üti első adogatásainak többségét a rövidítésben. És sok sportágban adhat még jelentősebb támogatást viselőjének.

Arról nem szólva, hogy a sportfogadás is újra fókuszba kerülhet: ha a favorit a második játszma közepén a Twitteren vagy a Facebookon közli, hogy meghúzódott, a szerencsejátékosok azonnal súlyos téteket tehetnek az amúgy esélytelen, így nagy oddsszal kínált ellenfélre...

De mindez csupán előjáték, mert dolgoznak a készülék következő generációs darabján, amely láthatatlan lesz, s akár kontaklencsével is működik majd. Ennek köszönhetően lényegében észrevétlenül juthat bárki felfoghatatlan mennyiségű információhoz.

S akkor már minden játékos lehet technikás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.