Szombat esti futball-láz

„A FIFA nem vette tervbe a Konföderációs Kupa törlését” – közölte pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

A szervezetnek azért kellett nyilatkoznia a torna folytatásáról, mert csütörtök este már nyolcvan brazil városban tüntetett öszszesen több mint egymillió ember amiatt, hogy a KK-rendezést közpénzekből finanszírozzák, és a stadionépítéseket erőszakos kisajátítások kísérték. Mindeddig még elképzelni is nehéz lett volna brazil megmozdulásokat éppen akkor, amikor a játékos – és roppant sikeres – futball hazája nagy labdarúgó-vetélkedő házigazdája, ám a Rio de Janeiróban rendőrségi könnygázzal és gumilövedékekkel, Ribeirao Pretóban halálesettel sújtott összetűzéseket egyáltalán nem lehet elintézni azzal, hogy „csupán” egymillióan vonultak az utcákra Brazília 190 millió lakosa közül.

A Bahia állambeli Salvador városában, a brazil válogatott szállodája körül sincs nagy nyugalom: „a játékosokat zavarják a protestálók” – panaszkodtak a vendéglátó szövetség tisztségviselői. Ebben a légkörben valóban nem könnyű a labdarúgásra összpontosítani, márpedig ma a százszázalékosok rangadóját rendezik az A csoportban. A milánói La Gazzetta dello Sport „NeyMario-derbinek” nevezte el a találkozót, mondván: a főszerepet Neymar és/vagy Balotelli játszhatja. Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány Balotelliről nem ejtett szót, Neymarról viszont annál emelkedettebben beszélt: „Ő az a futballista, aki megszabja a mérkőzés menetét.” A huszonegy éves csatár négy csodát már valóban művelt a KK-n, gondoljunk csak két bombagóljára (az egyiket jobbal, a másikat ballal lőtte), továbbá bámulatos cselére és gólpasszára, valamint arra a mutatványára, melynek során mellel mutatott be „esernyőcselt” két meghökkent mexikóival szemben. Hozzá kell tenni: az ifjú csillag viszonylag ritkán „villan meg” (de akkor egyenesen kápráztat), és még így is fényévekkel jár két csatártársa, a nem a brazil iskolát képviselő Hulk, valamint az old boy-centerre emlékeztető Fred előtt. Érthető, ha Scolarin mind nagyobb a nyomás: immár sok tízmillió brazil „szövetségi kapitány” követeli, hogy az olaszok ellen a gyors és trükkös Lucas Moura, továbbá a KK-n eddig csak perceket a pályán töltő, de így is két gólt szerző Jo kezdjen Neymar oldalán. A középpályán –Paulinho sérülése miatt – valószínűleg Hernanest veti be a szakvezető, és David Luiz orrtörése után hátul készenlétben áll a Hulkhoz (meg Luiz Gustavóhoz) hasonlóan „szambaidegen” Dante.

Az összeállítást tekintve az itáliaiak ennél is nagyobb bajban vannak: a klasszis karmester, Maestro Pirlo sérülése, valamint De Rossi eltiltása két meghatározó labdarúgó átmeneti elvesztését jelenti, márpedig a csoportelsőséghez az olaszoknak nyerniük kellene. A második helyezett „büntetése”, hogy az minden bizonnyal már a legjobb négy között szembekerül a világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyol válogatottal... E találkozást bármely csapatnak helyesebb minél későbbre halasztania, és diszkréten fogalmazva sem a squadra azzurra mellett szól, hogy a brazilok legutóbb az 1982-es vb-n kaptak ki az olaszoktól. (Azóta három győzelem, három döntetlen a mérleg.) Ugyancsak imponáló adat, hogy a sárga mezeseket 1984 júniusa óta nem győzte le európai együttes Brazíliában. Huszonnyolc győzelmet és tíz döntetlent – valamint 99-31-es gólkülönbséget – rögzít a csaknem harmincéves statisztika, amely arról is árulkodik, hogy földrészünkről nem havonta jár válogatott labdarúgócsapat „odaát”.

Régebben erre rá lehetett vágni: na persze, ki szeret helybe menni a pofonért? S bár a veretlenségi széria még tart, a jelenlegi helyzetet árnyalja a néhány poszton szembeszökő kapitányi melléfogás, valamint a vendéglátók „mexikói” produkciója.

Mely úgy hullámzik, mint a lelátón a tömeg.

Ez lesz a hét végén

Ma: Brazília–Olaszország (Salvador, tv: m1, 20.50), Japán–Mexikó (Belo Horizonte). Holnap: Nigéria–Spanyolország (Fortaleza, m1, 20.50), Uruguay–Tahiti (Recife).

Az A csoport állása: 1. Brazília 6 pont (5-0-ás gólkülönbség), 2.

Olaszország 6 (6-4), 3. Mexikó 0 (1-4), 4. Japán 0 (3-7).

A B csoportban: Uruguay–Nigéria 2-1 (gól: Lugano, Forlan, illetve Mikel). Az állás: 1. Spanyolország 6, 2. Nigéria 3 (7-3), 3. Uruguay 3 (3-3), 4. Tahiti 0.

Megint jön Neymar?
Megint jön Neymar?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.