Kenguru, nagy ugrás

„A BLF Kenguruknál nézd meg Hanga Ádámot! Zseni” – mondta Horváth Gábor, lapunk főszerkesztő-helyettese „kosaras apuka” funkciójában Murányi Andrásnak, korábbi kollégánknak, aki riportot írt a Palota-Kenguru Kupa utánpótlástornáról, s a cikkben megjegyezte: a srácot valamikor később el kellene vinni Amerikába, hogy majd a Los Angeles Lakers klasszisa legyen. Ez 2000-ben történt. Az akkor tizenegy éves Hanga, aki az említett vetélkedő rájátszásában négy meccsen százhuszonnyolc pontot szerzett, ma a spanyol ligában szerepel, csapatváltásra készül, s az NBA-ről álmodik.

Emlékszik arra az utánpótlástornára, amelynek döntőjében a BLF 80:56-ra győzött a Diana ellen?

A meccsre nem, de az arról szóló cikkre igen. Az volt az első, amelyikben szerepeltem. A nagyszüleim olykor még előveszik.

Bár a szerző javasolta, Amerikába eddig nem vitték el. Nem is volt tervben?

Tizenöt éves voltam, amikor szerződést kaptam Székesfehérváron, így nem volt realitása a költözésnek. Meglehet, jobb is így. Azok a magyar játékosok, akik fiatalon kimentek, nem futottak be látványos karriert.

A projekt még aktuális lehet: a San Antonio Spurs két éve draftolta. Elképzelhető, hogy az NBA-ben folytatja?

Még nem vagyok kész a világ legerősebb bajnokságára. Most éppen azért szeretnék csapatot váltani, hogy a következő két-három évben euroligás együttesben edződjek, hetente többször lépjek pályára, tovább fejlődjek, s elérjem azt a szintet, amelynek odaát meg kell felelni. Persze ha hívnának, nem mondanék nemet.

Biztosan távozik jelenlegi csapatától, a Manresától?

Nem akarok maradni. Szeretem a klubot, a várost, de a fejlődésem érdekében váltanom kell. Úgy tűnik, lesz olyan gárda, amelyik kifizeti a kivásárlási áramat.

Lehet, hogy Spanyolországot is elhagyja?

Nem. Az ügynökömmel megbeszéltem, hogy mindenképpen ebben az országban maradok. Ez a legerősebb európai bajnokság. Ha mindenki ide törekszik, én miért mennék el innen?

Például anyagi okokból. Akadnak jobban fizető ligák a kontinensen.

Csakhogy nekem most nem a pénz az elsődleges. Ha az lenne, akkor Oroszországba vagy Törökországba igazolnék. Ám jelenleg a szakmai szempont a legfontosabb. Erősebb csapatba kell kerülnöm, ha az NBA felé akarok tartani.

Él a San Antonió-i vonal?

A csapat nemzetközi megfigyelőivel néhány havonta találkozom, s e-maileket is váltunk. Szoros kötelék nincs, de kapcsolat van. Ám az idén nyáron például nem is utazom az Egyesült Államokba.

Talál magának itthon is elfoglaltságot: kosarastábort tartott gyerekeknek. Ez a hobbija?

Nagy lehetőség számomra, hogy a nevemet adhatom ehhez a rendezvényhez. Az idén csak egynapos volt a körmendi találkozó, de a gyerekek találkozhattak külföldi edzőkkel, én is végig ott voltam. Ha ezzel segíthetek az utánpótlásnak, megteszem. Most a társasági adós támogatásnak köszönhetően van lehetőségünk ilyen események szervezésére.

Ám a világhírnévre vágyó srácok nem sok jót olvashatnak ki a sportág közelmúltjából. A magyar kosárlabda évtizedenként termel egy klasszist, akit a nemzetközi mezőnyben is ismernek.

Ez összetett probléma. Látom a spanyolországi fiatalokat, s úgy vélem, tizenkét-tizenhárom éves korban még nincs számottevő differencia az ottani és a magyar játékosok között. Később, nyilván az eltérő lehetőségek miatt, megnő a különbség. Ahhoz, hogy Magyarországról sikerüljön szép pályát befutni, a tehetség és a szorgalom mellett kivételes szerencsére is szükség van. És az is biztos: nagyon fontos, hogy a reményteljes kosarasok az átigazolásoknál jó döntéseket hozzanak.

Amennyiben ez önnek sikerül, de az NBA-szereplés nem jön össze, csalódott lesz?

Ha sikeres európai karriert futok be, s mindent megtettem azért, hogy elérjem céljaimat, de ennek ellenére sem kapok NBA-szerződést, nem bánkódom majd. Ám nem teszek le az észak-amerikai álomról. Ha az megvalósul, akkor tényleg mindegy, hogy korábban kivittek-e Amerikába vagy sem.

 

Kezd beérni a Hanga-szorgalom
Kezd beérni a Hanga-szorgalom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.