Fel, támadás!

Zajlik az élet a birkózóvilágban: miközben a sportág valamennyi szereplője a NOB szeptemberi döntésére vár, s abban bízik, hogy a „karfiolfülűek” versenyei a 2020-as játékok programjában is helyet kapnak, a Montenegróban ma kezdődő kadet Európa-bajnokságon megkezdődik az új szabályok tesztelése.

A birkózás látványosabbá, élvezhetőbbé tétele iránti igény egyébként nem az olimpiai részvétel veszélybe kerülése nyomán vetődött fel: már tavaly novemberben, a korábbi világklasszis birkózókból álló munkabizottság éppen Budapesten tartott összejövetelén határoztak a szabályok módosításáról.

Ami a lényeg: mostantól a támadó szellemű birkózást részesítik előnyben. Ennek megfelelően a passzív, időhúzásra játszó, a sportágat unalomba fullasztó versenyzést háttérbe szorítják. Megváltozik a mérkőzésidő is: az eddigi kétperces menetek helyett háromperces felvonásokat rendeznek, s nem két győztes szakaszig tartanak a meccsek, hanem a legföljebb „két félidős” összecsapáson több pontot szerző sportoló lesz a győztes.

Döntetlen nincs: mert a kevesebb aktivitást mutatókat intésekkel büntetik, s végső soron e szankciók is határozhatnak a mérkőzések kimeneteléről. Szakemberek véleménye szerint az új szabályok kedveznek a magyar birkózóiskolának, amely mind az állóképességet, mind a támadószellem preferálását illetően a nemzetközi élvonalba tartozik.

A „paragrafusok” egyelőre nincsenek kőbe vésve: a mától zajló premier után az elkövetkező hetekben viadalok sokaságán tesztelik a módosításokat, de egy hónappal a szeptember közepén kezdődő budapesti világbajnokság előtt már véglegesítik azokat.

Amúgy: a vb néhány nappal a sorsdöntő NOB-verdikt után rajtol majd. Ne legyen kétségünk: birkózóberkekben a szabályváltoztatások fogadtatásánál is összehasonlíthatatlanul fontosabb kérdés, hogy vajon milyen hangulatban...

Fent és lent. A srácok az alapvető mozdulatokat gyakorolják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.