Nő az aranyesély

Nem a felejthetetlen kategóriába sorolható Európa-bajnokságon van túl a magyar kajak-kenu válogatott. Pedig a csapat jól kezdte a portugáliai kontinensvetélkedőt: minden egység egyenes ágon lett finalista.

Nem csoda, hogy Storcz Botond szövetségi kapitány fölöttébb elégedetten nyilatkozott a távirati irodának: „Nem is emlékszem ilyen esetre világversenyen, hogy a középfutamokban egyik hajónknak sem kell vízre szállnia. Mindenki remek teljesítményt nyújtott, de kiemelném Kozák Danutát, a női kajaknégyest, a Vasbányai, Mike kenupárost, amely két távon is bejutott a döntőbe, és a férfi kajakosokat, Kökény Rolandékat és Dombvári Bencét.”

Ehhez képest visszafogott eredménynek tetszik, hogy a küldöttség eggyel szerzett több aranyérmet, mint Benedek Dalma… Az immár szerb színekben versenyző klasszis kajakszólóban 500 és 1000 méteren is győzött. A sportoló, aki azért váltott nemzeti mezt, mert nem sikerült kiharcolnia az olimpiai szereplést, a rövidebb távon a kétszeres ötkarikás első Kozák Danutát előzte meg. Az utóbbi a négyes sikerével vigasztalódhatott: Douchev-Janics Natasa, Kárász Anna és Kovács Katalin társaságában nyert fél kilométeren.

Méghozzá úgy, hogy a társulat mindössze három alkalommal edzett közösen a megméretés előtt, s a vezérevezős a huszonkét éves Kárász volt. Honfitársaink többi első helyét is a női szekció szállította: a Douchev-Janics, Kovács páros – miután 500 méteren bronzérmet szerzett – megnyerte a 200-as sprintszámot, Csay Renáta pedig öt kilométeren védte meg a címét. A megszokotthoz képest visszafogott „aranytermést” több dobogós helyezés egészítette ki.

Második lett – az említett Kozák mellett – a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó (C-2, 1000 m) és Dudás Miklós (K-1, 500 m). A harmadik helyen végzett – a Douchev-Janics, Kovács kettősön kívül – Douchev-Janics egyéniben (K-1, 200 m), Medveczky Erika (K-1, 1000 m), a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, PaumanDániel négyes (K-4 ,1000m), valamint Takács Kincső (C-1, 200 m). Ám Takács öröme nem lehetett felhőtlen, mert különös eset főszereplőinek egyike volt.

Lakatos Zsanettel győzött a párosok versenyében, s a kettős már a díjátadási ceremóniára készült, amikor az európai szövetség illetékesei jelezték: az ünnepség elmarad. Méghozzá azért, mert csak négy hajó állt rajthoz a számban, így az eredmény nem hivatalos. Hogy a szervezők a rajtlista alapján miért nem sejtették, hogy ennyien érnek célba, arról nem érkezett hír. Persze nem is lett volna egyszerű komolyan vehető, „Eb-szintes” válasszal előállni…

Nyerő páros: Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa
Nyerő páros: Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.