Soha nem volt rosszabb

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint a csapatok hatmilliárdos veszteséget termeltek a labdarúgó NB I-ben, amely így „a csőd felé halad.”

– Soha olyan rossz gazdasági évet nem zárt még klubszinten a magyar futball, amilyet 2012-ben: eddig nem látott méretűre nyílt az olló a kiadások és a bevételek között. A mérleget leadó tizenöt csapatra vetített négymilliárdos veszteség nem fejezi ki pontosan a valóságot, mert a klubok bevételének több mint harmada nem üzleti alapú, hanem a tulajdonosok által betett pénz. Így a klasszikus német számítás szerint a ligának csaknem hatmilliárdos a deficitje – mondta a közgazdász a Digi Sport Reggeli start című műsorában pénteken.

Megállapítása szerint üzletileg az MTK a „bajnok”, amely a pályán negyedik lett, büdzséje szerint viszont csak tizenegyedik a mezőnyben. Gazdasági szempontból kiválóra értékelte még a Szombathelyt, viszont rendkívül gyengének tartotta a túlköltekezés és eredmény viszonyában az Újpestet és a Diósgyőrt. Hozzátette: „Az FTC is a gyengébb hatékonyságú klubok közé tartozik; négy év alatt hárommilliárd veszteséget termelt, ezzel a Győrrel együtt mindegyik évben toronymagasan deficites volt.”

Megemlítette: a második legmagasabb jegybevétel a Ferencvárosé, ám ez is mindössze 94 millió forint. (Az első a Videoton 144 millióval, de ebben az Európa Ligameccsek jegyeladása is benne van.) A közgazdász kitért arra is, hogy egy magyar klub kiadásainak 70-75 százaléka a munkabérből adódik. Egy-egy klubnál több mint száz ember kap fizetést, vagyis 1500 ember él főállásban az NB I-ből. Ezt túl soknak tartja a szerény teljesítményhez képest.

„Van olyan ember, aki egymilliárd-négyszázhúszmillió forint készpénzt tett bele egy magyar futballcsapatba. De a többi tulajdonos is jellemzően kétszáz- és hatszázmillió között invesztált: minden futballistafizetés harmada ezekből a pénztárcákból vagy állami forrásból származik” – jegyezte meg Muszbek, aki annak a véleményének is hangot adott, hogy nagyon hiányzik a magyar labdarúgás üzleti bevételei közül a neveléssel, játékoseladással szerzett pénz.

A tizenöt csapatból mindössze három volt képes külföldre eladni játékosokat; őket is szerény összegekért. A játékoseladásban a Videoton vezet, ám a „fehérváriak is importált futballistákat exportálnak újra feljavítva”. Az utóbbi években Simon Ádámé volt az egyetlen komoly külföldi szerződés, már annyiból, hogy a labdarúgó 900 ezer euróért kelt el, majd odakinn egyetlen percet sem játszott. „Milyen piacot teremt egy játékos, aki egyetlen passzt sem adott háromszázmillió forintért? És ne örüljünk annak se, ha a külföldön helytállni képtelen futballistáink hazajönnek sztárocskáknak, keveset nyújtva itthon is...”

Amit Muszbek pozitívnak tart, az az, hogy „van látható tisztulási folyamat, kifehérednek a pénzek”. Ám szerinte a klubok mindinkább erejükön felül költekeznek. „Semmi nem indokolja, hogy a liga tizenhatmilliárdos bevételével szemben ekkora veszteség keletkezzék.” (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.