Kárrendező Brazília?

Ha az utóbbi fél évszázadban bármikor nagy labdarúgótornát rendeztek volna Brazíliában, azon a házigazdák sárga mezes válogatottja topfavoritként szerepelt volna. (Amúgy 1972-ben, a brazil függetlenség kikiáltásának 150. évfordulóján húszcsapatos vetélkedőt tartottak – a vendéglátók diadalával –, de az nem volt FIFA-esemény.)

Ma a dél-amerikai „futballországban” megkezdődik a Konföderációs Kupa, a jövő évben pedig a világbajnokság, és Brazília egyiken sem esélyes. Napjaink „selecaójában” talán csak egyetlen olyan játékos – Thiago Silva – van, akit nagy valószínűséggel mindenki beállítana a földkerekség All Star csapatába, noha a világ hozzászokott ahhoz, hogy minimum négy-öt olyan játékos sorakozik a sárga mezesek között, aki posztja vitathatatlan legjobbja. Brazília rekorder a vb-k tekintetében (ötszörös győztes, és az egyetlen ország, amelynek csapata minden világbajnokságon részt vett), és csúcstartó a Konföderációs Kupákon is, hiszen azokon háromszor szerezte meg az elsőséget.

Az első igazi, nyolc résztvevős KK-t (1997-ben) mindjárt megnyerte, és olyan labdarúgókat vethetett be, mint Cafu, Aldair, Roberto Carlos, Dunga, Ze Roberto, Leonardo, Rivaldo, Ronaldo, Romario. Második győzelme (2005) alkalmával Lucióra, Juanra, Ze Robertóra, Kakára, Ronaldinhóra, Adrianóra, Robinhóra támaszkodhatott, és a frankfurti döntőben az 1970-es varázslatokat idéző produkcióval múlta felül Argentína együttesét (4-1). Harmadszorra 2009-ben, a mindmáig utolsó olyan évben lett első, amikor a világ úgy gondolta: Brazília a legjobb. A spanyolok akkor még „csak” Európa-bajnokok voltak, ráadásul a KK elődöntőjében kikaptak az amerikaiaktól (0-2).

A brazilok viszont a döntőben 0-2-ről 3-2-re fordítottak az Egyesült Államok válogatottja ellen – Maiconnal, Lucióval, Elanóval, Kakával, Robinhóval, Luis Fabianóval –, azaz most címvédőkként kezdenek, de könnyen lehet, hogy nem azokként fejezik be. A mai szambatánckarban több „bicegő” ember is akad, a keret összeállítása – nem egy helyen – Luiz Felipe Scolari kapitány súlyos tévedése. De korántsem csak ezért első számú favoritok a 2008 után 2012-ben is Eb-aranyérmes, 2010-ben pedig világbajnok spanyolok. Vicente del Bosque szövetségi kapitánynak (nagy előny) csapata, méghozzá extraklasszis együttese van, amely még javulhat is a korábbiakhoz képest, ha Javi Martinez váltja fel Xabi Alonsót, aki a keretben sincs.

Amúgy egyáltalán nem biztos, hogy Martinez játszik, mert ott sorakozik, ugye, Xavi, Busquets, Iniesta, Fabregas, David Silva is... Az a – nem csupán a spanyolokra vonatkozó – kérdés pedig nem kérdés, hogy vajon van-e kedvük az amúgy is kifacsart futballistáknak az évadot meghosszabbító tétmeccssorozatot játszaniuk, mivel a Konföderációs Kupa másfél évtized alatt teret nyert, óriási sikerrel zajlott például Mexikóban, és egyenesen vb-hangulatban rendezték meg Németországban vagy Dél-Afrikában. Rá adásul ezúttal is ki váló a mezőny, hiszen Brazílián és Spanyolországon kívül Olaszország, Uruguay, Mexikó, Nigéria, Japán található a résztvevők között. Igaz, a nyolcadik szereplő, a világrangsorban a 138. helyen álló Tahiti kilóg a sorból.

Apropó, FIFA-lista! Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy Brazília bármely tornát megelőzően csak az ötödik legjobb szereplő legyen. Márpedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség lajstromában a spanyol (1.), az olasz (8.), a mexikói (17.) és az uruguayi együttes (19.) is megelőzi a vendéglátó válogatottat (22.). Jó, a vb-házigazda nem játszik tétmérkőzéseket – melyeknek szorzója magasabb, mint a barátságos meccseké –, de ez a besorolás is a 22-es csapdája...

Meglehet, a KK-rendezés után kárrendezés következik.

Az eddigi győztesek

1992: Argentína. 1995: Dánia. 1997: Brazília. 1999: Mexikó. 2001: Franciaország. 2003: Franciaország. 2005:

Brazília. 2009: Brazília.

Meccsről meccsre

A mérkőzések menetrendje (zárójelben az m1 közvetítései és a helyszín):

Június 15., A csoport: Brazília–Japán (20.15, Brazíliaváros).

Június 16., A: Mexikó–Olaszország (20.15, Rio de Janeiro). B: Spanyolország–Uruguay (23.50, Recife).

Június 17., B: Nigéria–Tahiti (Belo Horizonte).

Június 19., A: Brazília–Mexikó, Japán–Olaszország (20.15, Fortaleza és 23.50, Recife).

Június 20., B: Nigéria–Uruguay (23.50, Salvador), Spanyolország–Tahiti (Rio).

Június 22., A: Brazília–Olaszország (20.15, Salvador), Japán–Mexikó (00.35, felvételről, Belo Horizonte).

Június 23., B: Nigéria–Spanyolország (20.15, Fortaleza), Tahiti–Uruguay (00.40, felvételről, Recife).

Elődöntők: június 26. (20.45, Fortaleza), június 27. (20.15, Belo Horizonte).

A harmadik helyért: június 30. (22.05, felvételről, Salvador).

Döntő: június 30. (23.50, Rio de Janeiro).

A nyitómérkőzés helyszíne, a legendás csatárról elnevezett brazíliavárosi Garrincha stadion
A nyitómérkőzés helyszíne, a legendás csatárról elnevezett brazíliavárosi Garrincha stadion
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.