Bomba ötlet

„Ezt a gyalázatot három szóval lehet jellemezni: szégyen, szégyen, szégyen!” – mondta levegő után kapkodva Ján Kovácik közvetlenül az után, hogy a Liechtenstein–Szlovákia labdarúgó vb-selejtezőn északi szomszédaink még a döntetlent (1-1) is csak kínkeservesen csikarták ki.

Később a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnöke még mindig a méregtől vöröslő arccal jelentette be, hogy Marek Hamsík és társai gyalázatos produkciója fölött „nem siklanak el”. Így is történt. A pozsonyi vezérkar valamennyi válogatott játékostól megvonta az úgynevezett rajtpénzt, ami fejenként 1800 euró. A számonkérés ezzel nem ért véget. A leggyengébbnek tartott, G jelzésű selejtezőcsoport korábbi mérkőzésein ugyanis a szlovák válogatott idegenben és odahaza is csupán sovány döntetlent játszott a László Csaba vezette litvánokkal, Pozsonyban kikapott a görögöktől (0-1), így kilenc pontjával a harmadik helyet foglalja el.

Az együttest négy ponttal előzi meg a görög és hattal a bosnyák csapat. Az utóbbi válogatottal az ősszel kétszer találkoznak a szlovákok, akik Athénba és Rigába is hivatalosak. Brazília tehát Pozsonyból nézve nagyon távolinak, szinte már elérhetetlennek tetszik. „A tavaly kinevezett Stanislav Griga, Michal Hipp páros képtelen jó, de legalább eredményes játékra sarkallni a gárdát” – állították egybehangzóan a döntéshozók. Ezért mindkettejüket menesztették a szövetségi kapitányi posztról.

Az utód kinevezését azonban – a várakozással ellentétben – július másodikára halasztották, ami azt jelzi: ebben a kérdésben egyelőre nincs egyezség. Pedig a szurkolótábor és a szövetségi elnök is a kassai Ján Kozák szakvezetői megbízatását szorgalmazza, miután a „közös” jelöltnek játékosként és edzőként is fényes bizonyítványa van. Kozák tagja volt az 1980-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerző csehszlovák válogatottnak, edzőként pedig az 1. FC Kosicét – első szlovákiai csapatként – 1997-ben a Bajnokok Ligájának csoportkörébe vezette.

Sokan még ennél is nagyobb szakmai teljesítménynek tartják, hogy a nemrégiben véget ért évadban az élvonal „legcsóróbb” együttesét, a csődbe jutott előd romjain újjáélesztett MFK Kosicét az ötödik helyre kormányozta. Méghozzá úgy, hogy a játékosok hónapok óta nem kaptak fizetést, mert a társtulajdonos városi önkormányzat ebben az esztendőben állítólag egyetlen eurócentet sem utalt át a klubnak. „Jelenleg Kozák a legfelkészültebb szlovák futballtréner” – hangoztatja Kovácik elnök. „Ez alighanem igaz, de arról se feledkezzünk meg, hogy a vér nyilván most sem válik vízzé” – dörgi az ellenoldal.

Az ötvenkilenc esztendős szakembert nem véletlenül tartják „időzített bombának”. Elég egy vélt sérelem, játékvezetői tévedés, s ő máris robban. Négy évvel ezelőtt egy bajnoki mérkőzés után nekirontott a találkozó bírájának, amiért egy évre eltiltották az edzőségtől. (Nem mellesleg: ő minden idők legtöbb fegyelmi büntetéssel sújtott szlovákiai trénere.) Többször dulakodott már újságírókkal és az ellenfél szakvezetőivel is. A szövetség első számú elöljárója viszont úgy véli: „Ez a Kozák már nem a régi Kozák. Az új tud uralkodni önmagán.” Ezért biztosra veszi, hogy augusztus 14-én Kozák dirigálja a szlovák válogatottat Bukarestben, a románok elleni előkészületi mérkőzésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.