A hetedik pokol

Soha nem gondolták Uruguayban –és a világon sem –, hogy a hajdani kétszeres vb-aranyérmes egyszer „élethalál” meccsre utazik Venezuelába.

Soha, mostanáig.

Mert ezúttal így áll a dolog. Amennyiben az „uruk” veszítenek Puerto Ordazban, úgy legkevesebb ötpontnyira lesznek a dél-amerikai vb-kvalifikációs csoport interkontinentális pótselejtezőt játszó ötödik helyezettjétől. Az együttes jelenleg a hetedik helyet foglalja el a kilenccsapatos mezőnyben, noha nemrégiben még a térség legjobbja volt: 2010-ben negyedik lett a világbajnokságon, míg 2011-ben elhódította a Copa Americát.

Az utóbbi másfél évben azonban csak hármat nyert meg tizennégy találkozója közül. E háromból két sikert barátságos meccsen ért el – a múlt héten Montevideóban 1-0-ra győzött a francia válogatott ellen –, azaz 2012-es és 2013-as tétmérkőzései után csak egyszer ünnepelhetett. Annak a kivételes diadalnak csaknem napra pontosan egy esztendeje (a múlt év június 10-én: Uruguay–Peru 4-2), és a nemrégiben még érinthetetlennek tetsző Oscar Tabarez szövetségi kapitány – aki kedden a százhuszonnegyedik meccsét vezényli a válogatott szakvezetőjeként – nem győz magyarázkodni a sorozatos kudarcok miatt. Egyre csak azt hangoztatja: „A képességek megvannak a csapatban.” De újabban azt is meg kell említenie: „Az egyenes ági továbbjutást jelentő negyedik helyről már alighanem le kell mondanunk. Ötödikek viszont még lehetünk.”

Az sem lesz egyszerű. Egyrészt Venezuela három pont előnyben van Uruguayjal szemben, másrészt az „uruk” sorsolása a selejtezők hajrájában a lehető legrosszabb. Puerto Ordaz után négy mérkőzésük marad: az elsőt Limában, a náluk pillanatnyilag egy ponttal jobb peruiak vendégeként játsszák. Majd szép sorban következik a tabella jelenlegi első három helyezettje: a második Kolumbia (otthon), a harmadik Ecuador (idegenben), végül a listavezető Argentína (otthon).

E finis nem sok jót ígér, pedig a valószínű kezdő tizenegy kedden is így fest (a játékosok klubja szerint): Galatasaray – Benfica, Malaga, Juventus, Internazionale – Botafogo, Liverpool, Palermo, Internazionale – Napoli, Internacional Porto Alegre. Azaz Tabarez aMuslera – Maxi Pereira, Lugano, Martin Caceres, Alvaro Pereira – Lodeiro, Coates, Arevalo, Gargano – Cavani, Forlan összetételű csapatot küldi a pályára (a fran ciák elleni győztes gólt szerző Suarezt – a liverpooli csatár eltiltása miatt – nem szerepeltetheti). S mielőtt Venezuelára csak legyintene az olvasó, fel kell idézni: a vb-n sosem látott meglepetéscsapat úgy áll az ötödik helyen, hogy tizenkét selejtezője közül hetet idegenben játszott. (Azaz még háromszor lesz otthon, és csak egyszer lép fel vendégként.) Öt hazai kvalifikációs mérkőzése közül hármat megnyert – felülmúlta Argentínát is –, és csupán egyet vesztett el (Chile 0-2).

Szóval ma – és a folytatásban – Uruguay nyakán a kés. Brazíliában ezt nem bánják. Ott 1950, a világbajnokság zárómérkőzése (1-2) óta azt vallják: „Egyáltalán nem baj, ha az uruguayiak nem látogatnak el hozzánk.”

Igaz, akármi történik a vb-selejtezőkön, az „uruk” a brazilok vendégei lesznek. Elvégre szombaton kezdődik a Konföderációs Kupa, amelyen a Copa America védője hivatalból részt vesz...

Ez a helyzet

A dél-amerikai vb-selejtezők állása: 1. Argentína 25 pont/12 mérkőzés, 2. Kolumbia 20/11, 3. Ecuador 20/11, 4. Chile 18/12, 5. Venezuela 16/12, 6. Peru 14/11, 7. Uruguay 13/11, 8. Bolívia 10/12, 9. Paraguay 8/12. A keddi műsor: Venezuela–Uruguay, Ecuador–Argentína, Kolumbia–Peru, Chile–Bolívia.

Tabarez: van gond
Tabarez: van gond
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.