Könnyű nyári „arab” darab

Amilyen egzotikus, olyan gondosan kiszemelt ellenféllel találkozik ma este Győrött (20.30, tv: Sport1, 19.30) a magyar labdarúgó-válogatott. Kuvait csapata – Tádzsikisztán mögött, valamint Suriname előtt – a 112. helyen áll a világranglistán, és európai együttessel legutóbb hat éve, 2007 júniusában vívott barátságos mérkőzést. (A vetélytárs Portugália, az eredmény 1-1 volt.)

Világbajnokságon csak egyszer, 1982-ben szerepelt, és akkor is főként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szövetségének elnöke, Fahad Al-Ahmed Al-Sabah sejk a franciák elleni találkozón (1-4) Giresse gólja után a díszpáholyból a pályára vonult, hogy lehívja a valladolidi pázsitról honfitársait. A meccset csak azért folytatta az arab csapat, mert Stupar, a mérkőzés szovjet bírája váratlanul érvénytelenítette a gólt... Utóbb a játékvezetőt eltiltotta, a kuvaiti elöljárót tízezer dollár pénzbüntetéssel sújtotta a FIFA. (Az összeg persze meg sem kottyant a sejknek.)

Ha már a pénznél tartunk: a vendégek szövetségi kapitánya, a szerb Goran Tufegdzsics havi 25 ezer dolláros fizetésért irányítja az ázsiai gárdát, amelynek idei eredményei: Jemen 2-0, Irak 0-1, Szaúd-Arábia 1-0, Egyesült Arab Emírségek 0-1, Bahrein 6-1, Thaiföld 3-1, Palesztina 2-2, Irán 1-1. Anegyvenegy esztendős szakvezetőt a két vereség sem sokkolta, hiszen ő súlyosabb incidenst is túlélt már: a múlt nyáron nyolcvanhat éves szerbiai szomszédja – aki korábban is elkövetett hasonló bűncselekményt – rálőtt, és életveszélyesen megsebesítette. „A családom kilencvenkilenc százalékig biztos volt benne, hogy elveszít engem, mégsem így történt. Az orvosok szerint azért maradtam életben, mert erős a szívem” – mondta az edző második megszületése után.

Ehhez képest mi baj érheti egy futballmeccsen?

Ráadásul a mérlege sem nagyon romolhat, mert – tekintettel arra, hogy Kuvait csapata rendszerint a térség országainak válogatottjaival találkozik – a kapitányi statisztika messzemenően pozitív: 13 győzelem, 14 döntetlen, 4 vereség. S bár játékosait a szűk környezetükön kívül nem sokan ismerik – még a 116-szoros válogatott Al-Mutvát vagy a nemzeti együttesben eddig 110-szer pályára lépő Valid Alit sem –, a mester abból a szempontból sincs rossz helyen, hogy a kuvaiti gárdát nem akárkik irányították a múltban. Volt a csapat trénere Mario Zagallo, Carlos Alberto Parreira, Luiz Felipe Scolari, Valerij Lobanovszkij, Berti Vogts és –Egervári Sándor segédletével – Mezey György is...

Egervári most ezen az oldalon és harmincadik kapitányi mérkőzése előtt áll. Mutatói: 15 győzelem, valamint 7-7 döntetlen és vereség. Csapata a legutóbbi négy találkozója közül egyet sem nyert meg (Norvégia 0-2, Fehéroroszország 1-1, Románia 2-2, Törökország 1-1), de ennek a sorozatnak ma feltehetően vége szakad. Igazi tét csak Király Gábor számára van: amennyiben a valószínűleg kezdő Bogdán Ádámot vele váltaná fel – akár csak tíz percre is – a kapitány, akkor a harminchét éves kapus kilencvenedszer szerepelhetne a válogatottban.

Bár mezőnyjátékos is lejöhet: Kuvait ellen talán az se tűnne fel, ha Király a mezőnyben játszana...

 

Dobóiskola. Koman és Egervári tréner az edzésen
Dobóiskola. Koman és Egervári tréner az edzésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.