Dimitrij Falcaóról mesél

„Radamel Falcao a világ öt legjobb csatárának egyike, s minden együttes szurkolói arról álmodnak, hogy kedvenc csapatuk mezét viseli” – mondta a L’Equipe című francia sportlapnak Dmitrij Ribolovljev, a Monaco futballklub orosz tulajdonosa.

Alighanem igaza van. A kolumbiai center a legkeresettebb labdarúgók közé tartozik. Nehezen megfizethető a hagyományosan, a bevételek és kiadások összevetésén alapuló módszerrel gazdálkodó kluboknak. A Monaco – a PSG-hez vagy a Manchester Cityhez hasonlóan – nem ilyen.

A mesés vagyont felhalmozó Ribolovljevnek nem tétel 60 millió euró, ezért igazolhatta le a második ligából feljutó Monaco a dél-amerikai játékost. Igaz, ez az üzlet még az értelmezhető kategóriába tartozik, nem úgy, mint a James Rodriguez, Joao Moutinho kettősért a Portónak fizetett hetvenmillió (45 + 25) euró. E környezetben egyenesen meghökkentő, hogy ingyen is érkezett labdarúgó: Ricardo Carvalhóért nem kellett fizetni a Real Madridnak.

Ha nem volna az orosz mágnás, akkor alighanem az efféle tranzakciók lennének többségben. A francia másodosztály aranyérmesének utolsó hazai meccsére nyolcezren váltottak jegyet, s ennyien a diósgyőri stadionba is belépőt vesznek, ha „rangadót” rendeznek...

Persze a klubot 2011 decemberében a Monaco Sports Investen keresztül megvásárló Ribolovljevnek nem kell aggódnia a sportszektor veszteségei miatt. A L’Equipe rá is kérdezett: miért a nagyhercegségben kezd csapatépítésbe ahelyett, hogy az angol, a spanyol vagy a német liga szereplőinek egyikét választotta volna? A milliárdos azt felelte: évek óta Monacóban él, így természetes volt, hogy „hazai” projektbe fektet.

E lokálpatrióta szemléletmódnak több százmillió eurót köszönhet a helyi futball. Az Ororszországot elhagyó üzletember – az amerikai Forbes magazin szerint – a világ 119. leggazdagabb embere, így nem viseli meg, ha hobbija nem termel profitot.

A Monaco drukkerei örülnek ennek. Albert herceg, a lelkes szurkolók egyike például így nyilatkozott, amikor értesült Ribolovljev szerepvállalásáról: „Csodálatos hír. A tranzakció után új fejezet nyílik a klub történetében.”

Igaza lett: arra korábban nem volt példa, hogy lényegében minden piacképes futballistával kapcsolatban azonnal felvetődjék a Monacóba igazolás lehetősége. A csapatot hírbe hozták Nanival és Evrával (mindkettő Manchester United), Fernandóval (Porto), Kompanyval (Manchester City), Marchisióval (Juventus), Debuchyvel és Cabayéval (mindkettő Newcastle), Abidallal (Barcelona). Hasonló sztorit már láttunk. Amikor a PSG katari tulajdonosai kinyitották a pénztárcájukat, Párizs állt az átigazolási hírek fókuszában.

Mostantól e két tehetős klub rivalizálása adhatja a francia bajnokság különlegességét. A katari és az orosz tőke egymásnak feszül, miközben egyik sincs tekintettel a sportgazdasági alapvetésekre. Sajátos a trend: a gazdagok új társasjátéka a labdarúgás.

Ribolovljev az első évben csupán a Bajnokok Ligája-szereplés kivívását tűzte ki célul. Ehhez Falcaót évi 14 millió eurós fizetéssel kínálta meg... A család amúgy nem a labdarúgókra költ. A família megvette a görögországi Skorpió-szigetet, amely nem került többe, mint Falcao és Rodriguez.

Pedig azzal a földdarabbal biztosan hosszabb távra terveznek.(P. P.)

 

 

Falcaót ünneplik csapatársai egy Kolumbia-Chile válogatott mérkőzésen
Colombia's Radamel Falcao celebrates a goal with teammates during their 2014 World Cup qualifying soccer match against Chile at Santiago, September 11, 2012. REUTERS/Ivan Alvarado (CHILE - Tags: SPORT SOCCER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.