Beszédes dilemma

Ártatlan beszélgetés volt a Digisport Start című műsorában: a modern idők hangvételének megfelelően kedélyes csevegés zajlott a magyar futball utánpótlásáról.

Aztán Szombathy Pál riporter feltette a kérdést Berecz Zsombornak, a Vasas ifjú labdarúgójának, hogy miként élte meg az angyalföldi együttes NB II-ben maradását, mire a tinédzser gondolkodás nélkül, a fiatalok őszinteségével azt mondta: ő szomorúan, de ezzel nem mindenki volt így. Megállt volna a levegő, ám a műsorvezető különösebben nem feszegette a témát, és azóta is azon tűnődik az ember: vajon mire gondolt a tizenéves futballista? Ő maga erre nem akart válaszolni. Amikor felhívtam, udvariasan annyit kért: ha lehet, ne kelljen a nyilatkozatról nyilatkoznia. A halk szavú játékos nyilván már megbánta, amiért a kamerák előtt nem volt a szokottnál is csöndesebb... Mivel Berecz a Vasas Kubala Akadémia növendéke, az intézmény ügyvezetője, Kovács Norbert hivatalból megkérdezte tőle, mit takarnak a szavai. Hogy a labdarúgó mit felelt, arról az elöljáró – érthetően – nem beszélt, mert valóban nem volna illendő „kiadni” a személyes diskurzus részleteit. Azt viszont az ügyvezető megerősítette: Bereczet visszaküldték az utánpótlás-együtteshez az első csapattól. Az akadémiai apparátus irányítója úgy véli: „átmenetileg és pedagógiai okokból”. Kovács egyébként nem bánja ezt, hiszen a futballista így játszhat ma, a fiatalok Pécs elleni találkozóján.

Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke kevésbé boldog. Rezignáltan említi: „Már csak ez az ügy hiányzott nekünk, ebből jól nem lehet kijönni. Találgatások indulnak el, de bizonyítani senki nem tud semmit. Tájékozódtam, ám nagy okosságot magam sem mondatok. Zsombor megállapítását úgy is lehet érteni, hogy voltak, akik nem ambicionálták a feljutást. Ha így történt volna, az elszomorítana és felháborítana. De fel sem tételezek ilyesmit, mert a futballklub eddigi működése nem ad alapot efféle gyanúra. Miért áldozna az FC vezetése több százmilliót a labdarúgásra, ha jónak tartja az NB II-t? Józan ésszel csak arra juthatok: senki nem ellensége saját magának...”

Ami tény: a Vasas vezető pozícióban – tehát első osztályú helyen – volt a másodosztály Keleti csoportjában, amikor három váratlan vereséget szenvedett. Kikapott Szegeden 3-1-re, a Fáy utcában a Balmazújvárostól 2-1-re, majd Orosházán 4-1-re. Elöljárói pedig közleményben fordultak a drukkerekhez: „A Vasas Futball Club minden labdarúgója és vezetője bocsánatot kér a szurkolóktól – legfőképp azoktól, akik elkísérték a csapatot az idegenbeli mérkőzésekre – az utóbbi fordulókban mutatott játék és eredménytelenség miatt. Szégyelljük magunkat, és sajnáljuk azt, hogy csalódást okoztunk.”

A történethez még annyi tehető hozzá, hogy a kritikus – az NB I-ben sosem látott Mezőkövesd elsőségét előidéző – szakaszban Dirk Berger edző néhány poszton fiatalokat vetett be, majd Orosháza után arról panaszkodott: az ifjak nem viselték el a terhet...

Most – a tévéműsor nyomán – hasonló a nyomás a klubon. Mivel bizonyíték – ahogyan Markovits mondta – nincs, legföljebb érzések és sejtések vannak, a kérdés fennmarad: tényleg minden rendben?

Mert az ifjú Berecz nem úgy tűnt fel a stúdióban (sem), mint aki összevissza beszél.

Akadémiai szint: a Vasas Fluminense elleni edzőmeccse
Akadémiai szint: a Vasas Fluminense elleni edzőmeccse
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.