A futball hazatér

Hatvanhárom év után másodszor is megnyitják a világ leghíresebb stadionjainak egyikét, a riói Maracanát. Brazília pedig a szigetországi válogatott meghívásával tiszteleg „A futball hazatér” jelmondatot előszeretettel alkalmazó angol szövetség fennállásának százötvenedik évfordulója és az előtt, hogy Charles William Miller vitte az első futball-labdákat a dél-amerikai országba. Miller apja egyébként skót, anyja brazil volt, de a fiú – tíz év után – Angliából érkezett vissza...

Ez 1894-ben történt. Az meg 1984-ben, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja – mindmáig először és utoljára – nyerni tudott Brazíliában. (A két együttes valamennyi találkozójának összesített mérlege: 11 brazil, 4 angol győzelem és 9 döntetlen.) Kétségkívül nem mostanában született meg a kivételes diadal (2-0), viszont John Barnes minden idők legnagyobb brit szólóinak egyikével – ha nem épp a legnagyobbal –szerezte az angolok első gólját. Mintha brazil lett volna: szédítő cselek sorozatával fektette el a teljes védelmet – Roberto Costa kapust is –, és jobb lábbal az üres hálóba gurított.

Gary Lineker attól fél: nemhogy ilyen szlalom nem lesz vasárnap, de a szerdán az írekkel szerény 1-1-et játszó angol együttest „súlyos vereség fenyegeti”. A korábbi idők híres csatára azért aggódik, mert Roy Hodgson szövetségi kapitány taktikai tervét elhibázottnak tartja. A britekért szorítókat megnyugtathatja: Brazíliában meg Luiz Felipe Scolari elképzeléseit nem értik... Most például a szakvezető hazarendelte a Konföderációs Kupára is meghívott Dantét és Luiz Gustavót a Bayerntől, de a közvélemény sem azt nem tudja, miért kellett a huszonkilenc éves Dantét „felfedezni”, sem azt, mit keres a brazil válogatottban egy müncheni tartalékjátékos...

A keret tagjai közül Julio Cesar kapusért, továbbá Jeanért, Filipe Luisért, Jadsonért, Hulkért, Leandro Damiaóért sem lehet különösebben rajongani, ám Scolari megingathatatlanul optimista. Talán 2002-ből indul ki – tizenegy éve ő vezette az ötödik világbajnoki diadalra Brazília legjobbjait –, de akkor volt Cafuja, Roberto Carlosa, Ronaldinhója, Rivaldója és főként Ronaldója...

Bár napjainkban van Daniel Alvese, Thiago Silvája, David Luiza, Lucas Mourája, Neymarja, az idén egyegy győzelmet és vereséget, valamint három döntetlent számláló csapat építése legalább olyan nehézkes,mint amilyen a Maracanáé volt. Az átadás eredeti időpontját a múlt év decemberére tűzték ki; e dátumot módosították előbb áprilisra, majd májusra, és még csütörtökön is úgy döntött egy helyi bíróság, hogy biztonsági okokból nem lehet megnyitni a létesítményt. A határozatot aztán Rio állam kormányzata felülbírálta, azaz a kultikus helyszínen játsszák a brazil–angolt. A félkész arénában – április végén – Ronaldo és barátai már játszottak egy próbameccset Bebetóval és társaságával.

A tavaszi „bulin” megjelent a korábbi és a jelenlegi államfő, Lula, valamint Rousseff asszony, de rontott az emelkedett hangulaton, hogy a rekonstrukció eredetileg 200 millió dollárra taksált költségei legkevesebb 450 (az „akadékoskodók” szerint 500) millióra rúgtak. Fontos rúgás következik holnap is: a Konföderációs Kupa és a jövő évi világbajnokság döntőjének színhelyén kezdődik a játék. A legendás Maracana már nem a világ legnagyobb arénája – ahol hajdanán 200 ezer néző is tolongott –, de 78 838-as befogadóképességével is a brazil (és a világ-) futball „temploma”.

Azzal együtt, hogy a dél-amerikai ország nem minden szegletében érződik az ünnepélyesség. (Pedig a „selecao” csupán ötöt játszott Brazíliában legutóbbi harminchat mérkőzése közül.) Vasárnap az avatótalálkozóval egy időben rendezik a Santos–Gremio meccset, és a nemzeti együttes fellépése után bő fél órával viszik színre az Atletico Mineiro–Sao Paulo rangadót. Mert – megnyitás ide, válogatott oda – a brazil bajnokság zavartalanul folyik.

A legnagyobb riói nézőszámok

200 000: Brazília–Uruguay 1-2 (1950). A FIFA 173 850-es közönséget tart számon – annyi fizető néző volt –, a brazil források 205 ezres tömegről is írnak.

198 000: A-ha-koncert (1991).

184 603: Flamengo–Fluminense 0-0 (1963).

183 341: Brazília–Paraguay 1-0 (1969).

180 000: Frank Sinatra-koncert a stadion megnyitásának harmincadik évfordulóján (1980), Tina Turner-koncert (1988), Paul McCartney-koncert (1990).

174 770: Flamengo–Vasco da Gama 1-1 (1976).

174 599: Brazília–Paraguay 4-1 (1954). 171 599: Fluminense–Flamengo 3-2 (1974).

BRAZÍLIA-ANGLIA

Barátságos mérkőzés, Rio de Janeiro, vasárnap, 21 (magyar idő szerint, tv: Story4, 20.55).

Brazília: Julio Cesar – Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernando, Paulinho, Oscar – Lucas Moura vagy Hulk, Fred, Neymar.

Anglia: Hart – Johnson, Cahill vagy Jones, Lescott, Ashley Cole – Walcott, Lampard, Carrick, Milner, Welbeck – Rooney.

Otthon, édes otthon. A riói Maracana
Otthon, édes otthon. A riói Maracana
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.