Nincs mögé kerülés

Noha februárban a NOB végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy nem garantálja a birkózás helyét a 2020-as olimpia programjában, a sportág mégis reménykedhet, mert az ötkarikás testület szerdán Szentpéterváron a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást „versenyben tartotta”. E háromból a NOB közgyűlése szeptemberben Buenos Airesben egyet választ majd ki, és az kerül be a hét év múlva esedékes játékok műsorába.

A vb tegnap zárt ajtók mögött hallgatta meg a télen elhagyni javasolt birkózás, valamint a hét új jelentkező – a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, továbbá a baseball/softball –egyaránt húszperces prezentációját, és ezután foglalt állást. Korábban arról volt szó, hogy a végrehajtó bizottság egy vagy két sportágat terjeszt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése elé, ám végül háromban állapodott meg.

A „továbbjutottak” közül a birkózás már az ókori játékokon, majd –az 1900-as találkozó kivételével – valamennyi újkori olimpián jelen volt, ezért a lesújtó februári határozat lavinaszerű változásokat indított el a sportág nemzetközi szövetségében. A szervezet megvonta a bizalmat Raphael Martinetti elnöktől, és ideiglenesen – másfél hete Moszkvában pedig már véglegesen – a szerb Nenad Lalovicsot választotta elöljárójának. Majd a szövetség világméretű kampányt indított a sportágért – e tekintetben még az amerikaiak és az irániak is látványosan összefogtak egymással –, és további szervezeti, valamint szabályváltoztatásokat hajtott végre. Az utóbbiakra azért volt szükség, mert a regulák egy része átlát hatatlannak tetszett a kívülállók számára.

A birkózással ellentétben a fallabda – olimpiai szempontból – nagyon is új sportág, amely 2005-ben és 2009-ben egyaránt sikertelenül próbált az ötkarikás programba kerülni, most azonban megmaradt az esélye erre. A squash nemzetközi szövetsége 1967-ben alakult meg; tagjai közé ma öt kontinens 185 országa tartozik, és mind az öt földrész adott már világbajnokot.

A baseball 1992-ben, annak női változata, a softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpia műsorán. A NOB 2005-ös döntése nyomán mindkét sportág kikerült a 2012-es programból, majd 2009-ben külön-külön pályázott, de veszített a golffal, illetve a rögbivel szemben. Ha ismét „visszajutna”, akkor jelentősen növelné az olimpia résztvevőinek létszámát, mivel tizenhat csapat összesen 296 tagja utazhatna a játékokra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.