Djokovics: kemény diákcsemege

Dávid megszorongatta Góliátot, de legyőznie nem sikerült. A világrangsor 58. helyezettjétől – némi túlzással –már az is szép dolog lenne, hogy nem feltartott kézzel indul csatába, hanem becsülettel talpal minden pontért, s aztán kellő tisztelettel fejet hajt a király előtt.

A szerény diákfiúnak látszó, 23 esztendős David Goffin azonban már tavaly is megmutatta Párizsban, hogy tiszteli ugyan a sportág nagyjait, de nem adja ingyen a bőrét: öt játszmában verte a kiemelt cseh Stepaneket, győzött a lengyel Kubot, majd a hazai kedvenc Clement ellen is, s csak Federer tudta megállítani a nagy menetelésben. Wimbledonban is vitézkedett, ott két kört ment, megszerezve például Tomic skalpját. Mindezek ellenére maradt továbbra is az árnyékban, s a szűk szakmán kívül kevesen tudtak róla mostanáig. Ezúttal ismét egy sztár húzta a reflektorfénybe, ám Djokovics most nem engedte szárnyalni. Az tény viszont, hogy a világelső megszenvedett a rajtgyőzelemért, hiszen a több mint kétórásmérkőzés első játszmájában csak a rövidítés legvégén tudta döntésre vinni a dolgot, s a hátralevő két szett sem volt sétagalopp (7:6, 6:4, 7:5).

Végül azonban bejött a papírforma, s negyedikként „Djoko” is csatlakozott a tornagyőzelemre mindenkinél nagyobb eséllyel pályázó társasághoz, a vasárnap, illetve hétfőn sikerrel bemutatkozott Federer, Nadal, Ferrer alkotta csapathoz. Világot megrengető szenzáció tehát az élbolyban nem volt, de közvetlenül az üldözők közül kiesett egy nagyágyú: a cseh Berdych ötödik kiemeltként már a rajtnál bent ragadt – legyőzője persze nem akárki, a sérülések után ismét nagyszerű formában játszó, télen a pesti közönség előtt is parádézó francia Monfils volt, aki igazán élvezetes meccsen 7:6, 6:4, 6:7, 6:7, 7:5-ös „találataránnyal”, a lehető legcsekélyebb különbséggel küldte haza a Davis Kupa-győztes cseh válogatott éljátékosát. Akinek a csapattársa, Stepanek is búcsúzhatott Párizstól: a jövő nagy reménységétől, a junior világelső ausztrál Kyrgiostól elszenvedett veresége után párosban is kikapott.

A férfiaknál a kiemeltek közül az argentin Monaco (17.), az ukrán Dolgopolov (22.), a német Mayer (28.) és a spanyol Granollers (31.) nem élte túl az első fordulót. A hölgyeknél is volt VIP-vendég a távozók között: a kétszeres Roland Garros-elődöntős Nadja Petrova (11.) veresége az „ismeretlen” Puerto Ricó-i Puig elleni mérkőzésen nem volt előre kódolható, mint ahogyan az egykori világelső idősebbik Williams nővér, a pályafutása zenitjén már túljutott Venus (30.) sem számított arra, hogy az ifjabbik Radwanska leány, Urszula jóvoltából már az első akadálynál, a lengyel gátnál fennakad.

A WTA-rangsor alapján az esélyesek közé számítók közül az orosz Makarova (22.), a német Görges (24.) és az osztrák Paszek (28.) is kikapott, ám korai távozásuk nem igazán hozta izgalomba a világot. Miként Czink Melinda, az egyetlen magyar egyéni főtáblás induló nyitófordulós vereségén sem lepődtünk meg nagyon: a 2010-es bajnok olasz Schiavone elleni meccsvesztés nem szégyelleni való, a hullámzó forma azonban meglepő (az alig húszperces 0:6 után az egyenlítést is felvillantó 6:7 következett).

Djokovics: Szent ég, ez nehéz volt...
Djokovics: Szent ég, ez nehéz volt...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.