Huszonkét férfi, egy eset

„Servus zusammen!” – így köszön most Londonban több tízezer német drukker, mivel szombat este a Wembley stadionban – az előzetesen sokkal inkább várt El Clasico helyett – a Der Klassiker lesz műsoron. A program a harminc évvel korábbi (nyugat)német tv-filmsorozatra, az Ein Fall für zweire emlékeztet, ám a mai magyar fordítás nyilván így hangzana: „Huszonkét férfi, egy eset.”

Az angolok egyáltalán nem szeretnek német megszállásról beszélni, de annál is nagyobb az invázió, mint amekkorára hűvösen-ridegen számítottak. Noha Dortmundban több mint félmillió jegyigénylőt regisztráltak, és csupán 24 042 belépőt kapott a sárga-fekete klub, a Borussia híveit nem szokta érdekelni a „van zsuga, nincs zsuga?” kérdés, hiszen már az elődöntő visszavágóján is negyvenezren gyűltek egybe Madridban, jóllehet az utazó drukkerek háromnegyedének nem jutott tikett.

Ha mégis van jegy a Bajnokok Ligája-döntőre, akkor az feltétlenül többe kerül 330 eurónál (nagyjából 115 000 forintnál), mert ennyi a legdrágább hivatalos belépő ára. „Feketén” feljebb kúszik az amúgy sem csekély összeg... De persze a németeknek minden pénzt megér a csúcstalálkozó, hiszen először fordul elő az első számú európai klubtornán, hogy két Bundesliga-csapat játszik a trófeáért. Amúgy másodszor rendeznek német döntőt a kontinensen: harminchárom éve az UEFA Kupáért rivalizált az Eintracht Frankfurt és az a Mönchengladbach, melynek edzője a Bayern München jelenlegi trénere, Jupp Heynckes volt. A bajorok számára nem jó előjel, hogy 1980-ban a Gladbach alulmaradt, igaz, nem egyetlen meccses, hanem kétmérkőzéses párbajban...

A Bayern mellett szól viszont az amerikai moziüzemi álommal felérő éves bevétel: a 269 millió euró majdnem kétszer annyi, mint amennyivel a Borussia kalkulálhat. (Azért a 138 millió sem csekélység.) Talán e különbségből adódik, hogy a brit lapok „a munkásosztály hőseinek” nevezik a dortmundi futballistákat, pedig a Bayernnek és a Borussiának egyforma része van a Bundesliga értékének látványos felemelkedésében. Ez – egyebek közt – abban is megmutatkozik, hogy a londoni „házi” döntő, illetve az ahhoz vezető út nyomán a német futball-liga immár évi 628 millió euróra számíthat az otthoni tévéjogdíjakból. Azaz nemcsak a müncheni Hollywood: a dortmundi Borusseum is fényesen csillog...

Ráadásul a Bayern München több BEK- és BL-döntőt vesztett, mint ahányat nyert: négyet zárt diadallal, ötöt vereséggel. Igaz, a trófeagyűjteménye sokkal gazdagabb a dortmundi kollekciónál: az első számú európai klubtornán elért négy elsőségen kívül két klub Világ Kupa-, egy-egy KEK- és UEFA Kupa-, valamint huszonhárom bajnoki és tizenöt német kupagyőzelmet aratott eddig. Ehhez képest szerény a Borussia-mérleg: egy-egy BL-, Világ Kupa- és KEK-elsőség, valamint nyolc bajnoki cím és három német kupaelsőség szerepel a dicsőséglistán. Ám nem feledhető, hogy a német bajnokságot az idén Säbener utcahosszal megnyerő Bayern legnehezebb ellenfele alighanem éppen a Borussia Dortmund...

Ez igazolódott a két együttes eddigi egyetlen BL-párviadalában, az 1998-as negyeddöntőben is: Münchenben 0-0 volt az eredmény, majd Dortmundban – a svájci Chapuisat-nak a kétszer tizenöt perces hosszabbítás második szakaszában szerzett góljával – a Borussia nyert 1-0-ra. Az egymás elleni mérkőzések örök mérlege így is határozottan a Bayernnek kedvez: 41 győzelem, 29 döntetlen, 25 vereség. A müncheniek még 11-1-re is felülmúlták a dortmundiakat... (Nem mostanában: 1971 őszén.) Abban viszont a Borussiánál az előny, hogy a keretében huszonkét német labdarúgó található, míg a Bayernében csak tizennégy. A légiósokat persze nem hiába alkalmazza a klub: a támadójáték eredményességét tükrözi a 98 bajnoki gól, a védekezés hatékonyságát pedig az, hogy a Bundesligában csak tizennyolc gólt szedett be a gárda, és a BL-ben legutóbb a negyeddöntőben kellett újrakezdenie...

Hogy aztán mi lesz ma? Csak azt tudom, mi nem lesz: London hetedik BEK- és BL-döntőjén negatív nézőrekord. Noha azt (23 325) 1974 óta – a megismételt brüsszeli mérkőzésen 4-0-ra legyőzött Atletico Madriddal közösen – a Bayern München tartja...

Oktoberfest májusban

London nagyjából 44 millió font (csaknem 15 milliárd forint) bevételre tesz szert a döntő kapcsán.

Ez (talán) némi vigaszt jelent a futball csalódott angol szerelmesei számára, akik legalább egy angol csapatot szerettek volna látni a három év alatt a második BL-csúcstalálkozónak otthont adó Wembley stadionban. A sportesemények szervezése terén a 2012-es olimpia és paralimpia fergeteges sikerével már messzemenően bizonyító angol főváros négynapos eseménysorozattal, a Bajnokok fesztiváljával köszönti látogatóit. A színhely a kelet-londoni Olimpiai Park mellett elhelyezkedő nemzetközi negyed, ahol az érdeklődők a legkülönbözőbb – persze a futballhoz kapcsolódó –programokban vehetnek részt.

Lefényképeztethetik magukat például azzal a két trófeával, melyet a női és férfi Bajnokok Ligája győztese vihet haza. (A hölgyek döntőjét csütörtök este rendezték a Chelsea-pályán: a Wolfsburg 1-0-ra nyert a Lyon ellen.) Príma szórakozásnak ígérkezik az a gálamérkőzés, amelyen az egyik oldalon Lehmann, Van der Sar, Carragher, McManaman, Pires, Riedle, Suker, Zola, a másikon Vitor Baia, Cafu, Fabio Cannavaro, Serginho, Figo, Elber, Mijatovics, Michael Laudrup is szerepel.

A szerdán Woolwichban történt terrorista merénylet után érthetően fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a szombat esti döntő előtt. Amit a hatóságok nem tudtak befolyásolni, az a szállodai árak egekbe emelkedése: vannak hotelek, melyek 700 százalékos felárral sem restellik árusítani szobáikat. Az izgalom már huszonnégy órával a meccset megelőzően a tetőfokára hágott a Londonban élő németek törzshelyén, a fulhami Oktoberfest kocsmában, ahol hetvenféle német sört kínálnak, és több méretes tévékészülékről követhetők a legfelkapottabb műholdas sportközvetítések. (R. H. V.)

BAYERN MÜNCHEN-DORTMUND

Bajnokok Ligája-döntő, London, 20.45 (tv: Sport1, 19; Digisport1, 20). Jv.: Rizzoli (olasz). Bayern München: Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Robben, Thomas Müller, Javi Martinez, Schweinsteiger, Ribery – Mandzukic. Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Blaszczykowski, Gündogan, Bender, Reus, Grosskreutz – Lewandowski.

Útjuk a döntőig

Bayern München: Valencia 2-1, 1-1, BATE Boriszov 1-3, 4-1, Lille 1-0, 6-1 (csoportmérkőzések), Arsenal 3-1, 0-2 (nyolcaddöntő), Juventus 2-0, 2-0 (negyeddöntő), Barcelona 4-0, 3-0 (elődöntő).

Dortmund: Ajax 1-0, 4-1, Manchester City 1-1, 1-0, Real Madrid 2-1, 2-2 (csoportmérkőzések), Sahtyor Donyeck 2-2, 3-0 (nyolcaddöntő), Malaga 0-0, 3-2 (negyeddöntő), Real Madrid 4-1, 0-2 (elődöntő).

A németeknek édes
A németeknek édes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.