Becsúszás balról

Alacsony termetű, zömök fickó. A kapu előtt megannyi góljával, vakmerő és látványos megoldásaival, a pályán kívül szalagcímes balhéival hívta fel magára a figyelmet. Rebellis volt, és az is maradt. Igaz, most a társadalmi egyenlőtlenségeket, a korrupciót ostorozza, s – korábbi önző énjét félretéve – a fogyatékkal élők jogainak érvényesítéséért küzd.

Romarióból, a hetvenszeres válogatott, világbajnok brazil csatárból és botrányhősből komoly baloldali politikus lett.

Vajon melyik a Vasco da Gama, az Eindhoven, a Barcelona vagy a Fluminense korábbi ideáljának igazi arca? – tette fel a kérdést a BBC, amikor nemrégiben hosszabb portrét sugárzott a negyvenhét éves bálványról.

Romario de Souza Faria élete 2005-ben, a kislánya születésekor változott meg: Ivy Down-kórral jött világra. „Amikor abbahagytam a labdarúgást, eszembe se jutott politikával foglalkozni. A kislányom kapcsán aztán mind több fogyatékossal kerültem kapcsolatba, és rájöttem: őket senki sem képviseli a brazil politikában” – indokolta döntését.

A 2010-es parlamenti választáson – a szocialista párt színeiben – szülővárosából, Rio de Janeiróból jutott be a brazil törvényhozásba. Aktivitásával és jelenlétével tűnt ki, ami azért is meglepetést keltett, mert játékosként – trénerei legnagyobb megdöbbenésére – azt hirdette, hogy neki nincs szüksége edzésre. A gólszerzéshez elég, ha felmegy a pályára...

Találatai mostanában a 2014-es labdarúgó-világbajnokság előkészületeit illetően vannak. Miközben azt követeli, hogy a tolószékesek akadálymentesen juthassanak be a mérkőzések helyszíneire, folyamatosan pellengérre állítja a szerinte pazarló és súlyos korrupcióval terhelt stadionépítkezéseket. A panamák kapcsán a szocialista politikusokat sem kíméli, igaz, a legtöbb „becsúszó szerelést” a Brazil Labdarúgó Szövetség vezetőivel szemben produkálja. A válogatottmezben 55 góllal büszkélkedő „rosszfiú” főszerepet játszott abban, hogy a szövetség éléről a múlt évben távoznia kellett Ricardo Teixeirának, miután kiderült, hogy csúszópénzeket tett zsebre.

Teixeirát Romario a maga szókimondó stílusában „rákos daganatnak” nevezte. Ám az utód, José Maria Marin szerinte még rosszabb. A nyolcvanegy éves ügyvéd-politikus, Sao Paulo állam ex-kormányzója nemcsak korrupt, hanem egykoron, a katonai diktatúra idején szorosan együttműködött a titkosrendőrséggel a juntát bíráló baloldaliak eltüntetésében, likvidálásában.

Sokan viszont úgy gondolják, hogy a Teixeira és Marin elleni kampányt személyes ambíciók fűtik: Romario maga szeretne beleülni a nagy hatalmú szövetség elnöki székébe. A labdarúgóból lett politikus nem tagadta, hogy gondol erre. De ennek talán öt-hat év múlva jöhet el az ideje – tette hozzá. Majd megemlítette: „Nem vagyok tökéletes, de korrupt sem, és nem süllyedek a többi parlamenti képviselő szintjére. Azoknak akarok igazságot, akik rám szavaztak.”

Hogy valóban nem tökéletes, és lövései néha bizony mellé mennek, azt jól illusztrálja a Pelével folytatott verbális háborúja. Legutóbb „lehülyézte” a Fekete Gyöngyszemet, akit korábban úgy jellemzett: „Egy költő, amíg meg nem szólal.” Majd az 1994-es világbajnok csapat tagja a minap azzal provokálta a közvéleményt: hiába játszik jövőre hazai pályán a selecao, a brazil válogatott nem szerzi meg hatodik vb-aranyérmét. A Világ Kupát Romario szerint a németek vihetik majd haza. De nem csalódik akkor sem, ha nem jön be a tippje, s a trófea mégis Brazíliában marad... 

Romario: sok a gond...
Romario: sok a gond...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.